Gazete Vatan Logo

Ankara ve Irak’tan DEAŞ’a büyük darbe

Türkiye’nin yakalayıp Irak’a teslim ettiği DEAŞ lideri Bağdadi’nin kasası İsmail İthavi’nin telefonuyla çağrılan terör örgütünün dört üst düzey lideri, Irak’a geçince canlı yakalandı...

Ankara ve Irak’tan DEAŞ’a büyük darbe

Irak, Ankara’nın Şubat ayında yakalayarak kendilerine teslim ettiği DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi’nin bir yardımcısı üzerinden örgütün dört üst düzey ismini daha yakalamayı başardı.

DEAŞ’ın kasası yakalattı

Irak hükümetine DEAŞ konusunda danışmanlık yapan siyaset uzmanı Hişam Haşimi, DEAŞ lideri Bağdadi’nin pek çok ülkedeki banka hesaplarına para transferlerinden sorumlu yardımcısı İsmail İthavi’nin (Ebu Zeyd el Iraki), Şubat ayında Türkiye’de yakalandığını teyit etti.

Irak makamlarına teslim edilen İthavi’nin cep telefonundaki mesajlaşma uygulaması ‘Telegram’ı inceleyen Iraklı ajanlar, program üzerinden dört DEAŞ komutanını Suriye’den Irak’a geçmeleri için kandırdı. Sınırda yakalanan dörtlü arasında, DEAŞ’ın Fırat’ın Doğusu Valisi olan Suriyeli Saddam Cemal de var.

İlk kez 5 DEAŞ’lı ele geçti

Haşimi, İthavi ile Cemal’i bugüne dek canlı yakalanan en üst düzey DEAŞ liderleri olarak niteledi. Toplamda 5 üst düzey ismin yakalanması haberine, Irak devlet televizyonu geniş yer ayırdı. Diğer üçünün kimliği Iraklı Ömer Karbuli, Essam Zabai ve Suriyeli Muhammed Kadir olarak açıklandı.

Haberin Devamı

ABD ile işbirliği

Hişam Haşimi, operasyonun, ABD ile işbirliği içinde yapıldığını belirtti. İthavi’nin yakalanması sayesinde Irak ve Amerikan istihbarat servislerinin, DEAŞ’ın kullandığı banka hesaplarını ve gizli iletişim kodlarını da ele geçirebildiği vurgulanıyor.

‘İlmik daralıyor’

Hişami, gerçek adı ‘İbrahim Samarrai’ olan Ebubekir el Bağdadi için “Boynundaki ilmik daralıyor” dedi.

Trump da duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, ele geçirilen DEAŞ liderleriyle ilgili dün Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Trump mesajında, “ABD, teröristlerle müzakere etmez. DEAŞ’ın en çok aranan beş lideri yakalandı” ifadelerini kullandı.