Gazete Vatan Logo

Ankara Uluslararası Film Festivali başlıyor

Türkiye ve dünya sinemasının en yeni ve seçkin örnekleri ile sinema tarihinin kült filmlerinin izlenebileceği Ankara Uluslararası Film Festivali, 28 Nisan - 8 Mayıs arasında gerçekleşecek.

Ankara Uluslararası Film Festivali başlıyor

Dünya sinemasının en yeni örneklerinden ünlü yönetmenlerin kült yapıtlarına, Türkiye sinemasının klasik eserlerinden son dönem örneklerine zengin bir programı izleyicilerine sunacak olan Ankara Uluslararası Film Festivali sinema dolu günler yaşatacak. Halkbank’ın ana sponsorluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen festivalin bu yılki programında, 62 uzun metrajlı, 118 kısa ve 35 belgesel film yer alıyor. 45 ülkeden 199 yönetmenin toplam 215 filmi festival süresince izlenebilecek.

2016 yılı Onur Ödülleri sahiplerini bulacak

27’nci Ankara Uluslararası Film Festivali’nin açılış töreni, 28 Nisan’da MEB Şura Salonu’nda yapılacak. Ceyda Düvenci’nin sunacağı, Türkan Şoray, Yılmaz Erdoğan, Beren Saat, Erden Kıral’ın aralarında bulunduğu birçok ünlü ve sinemaya emek vermiş ismin katılacağı törende, 2016 yılı Onur Ödülleri de sahiplerini bulacak. Festivalin bu yılki Onur Ödülleri, yönetmen Tomris Giritlioğlu, Beşiktaş Kültür Merkezi’nin kurucuları Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar ile ressam ve eğitmen Prof. Turan Erol’a takdim edilecek. Gece, Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars’ın konseriyle renklenecek.

Haberin Devamı

Türkan Şoray’ın yönettiği filme iki özel gösterim

Dünya ve Türkiye sinemasının son dönem örneklerini buluşturacak “Özel Gösterimler” kapsamında iki uzun, üç belgesel film gösterilecek. Türkan Şoray’ın yönettiği “Uzaklarda Arama” filmine iki özel gösterim yapılacak. Gösterimler sonrasında Şoray, filmin yapımcı ve oyuncularından Yağmur Ünal ile izleyenlerle buluşacak. Sarmaşıklar ile belgesel filmler; Kapalı Gişe, Döğüşenler de Var Bu Havalarda ile Çemberin Dışındakiler de bu bölümde izlenebilecek. Özel gösterimin ardından da film ekibinden katılımcılarla söyleşi gerçekleştirilecek.

386 film festivale başvurdu

Türkiye sinemasına yeni eserler kazandırmak amacıyla her yıl düzenlenen Ulusal Uzun, Kısa ve Belgesel kategorilerindeki yarışmalara bu yıl toplam 386 film başvurdu. Ön jürilerin bu yapıtlar arasından seçtiği ve ödül için yarışacak 55 film, festival süresince izlenebilecek. “En İyi Film”, “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü“, “Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü“ gibi birçok ödül için yarışacak 10 uzun film şu şekilde: Ana Yurdu, Çırak, Kalandar Soğuğu, Melekleri Taşıyan Adam, Memleket, Misafir, Rüzgarın Hatıraları, Saklı, Sarmaşık ve Toz Bezi.

Haberin Devamı

Bu yapıtlar arasından en iyi filmi seçecek olan Ulusal Uzun Film Yarışma jürisi; Erden Kıral, Mehmet Aslantuğ, Ayça Damgacı, Fatih Özgüven ve Şükran Esen’den oluşuyor. SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) En İyi Film Ödülü için derneğin belirlediği seçici kurulda ise Cem Altınsaray, Gül Yaşartürk ve Münir Emre Göker bulunuyor. Ulusal Kısa ve Belgesel Film Yarışmaları kapsamında “En İyi Kısa Film”e 5 bin, “En İyi Belgesel Film”e ise 10 bin lira ödül de verilecek. Ödüllerin verileceği ve caz solisti Su İdil’in konseriyle renklenecek kapanış töreni 8 Mayıs’ta Akün Sahnesi’nde düzenlenecek.