Gazete Vatan Logo

Ankara Rus pilotun cenazesini teslim etti

Ankara, 24 Kasım’da Türk hava sahasını ihlal etiği için düşürülen Rus uçağının pilotunun cenazesini muhaliflerden alarak Rus makamlara teslim etti.

Ankara Rus pilotun cenazesini teslim etti

Türk hava sahasını ihlal ettiği için Türk F-16’larınca düşürülen Rus SU-24 uçağının muhalifler tarafından öldürülen pilotu Oleg Peshkov’un cenazesi Türk tarafına teslim edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, “Rus pilotun cenazesi, gece saat 01.45 itibarıyla sınırımızda bize teslim edildi” dedi. Davutoğlu, Rus askeri yetkililerine teslim edilen pilot için Ortodoks geleneklerine göre tören düzenlendiğini de belirtti.

Peskhov’un cenazesi, Rus yetkililerin Hatay’a gelmesinin ardından Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir kargo uçağıyla başkent Ankara’ya gönderildi. Nakil sırasında askeri tören mangası da Hatay Havalimanı’nda hazır bulundu.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği sözcüsü İgor Mityakov, elçiliğin askeri ateşesinin Peskhov’un cenazesine eşlik ettiğini söyledi. Mityakov, cenazenin Rusya’ya gönderileceği tarihin de netleştirilme aşamasında olduğunu kaydetti.

Uçağının vurulmasının ardından yardımcı pilotu ile birlikte paraşütle atlamayı başaran Peshkov’un, Türkmen Dağı bölgesinde muhalifler tarafından vurularak öldürüldüğü açıklanmıştı.

Haberin Devamı

‘Yaptırımlar kabul edilemez’

Davutoğlu, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırım kararlarının, komşuluk ilişkileri bakımından kabul edilebilecek açıklamalar olmadığını söyledi. Davutoğlu, “Sınır ihlali yapan uçağa angajman kuralları kapsamında müdahale edilmesinin sorumluluğunu Türkiye tarafına atmaya dönük çabalar hem uluslararası hukuk açısından geçersiz, hem de yakın dostluk bağları açısından doğru değildir. Eğer bir sorumlu aranacaksa Türkiye hava sahasını daha önce de defalarca ihlal eden taraf da öncelikle kendisini sorgulaması icap eder” dedi. Davutoğlu, “Türkiye tek taraflı olarak Rusya’dan ekonomik çıkar elde etmiyor. Rusya’nın da çıkarları var. Rus yetkililerin bunları göz önünde bulundurmasını beklemek en doğal hakkımız. Önceliğimiz Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmak” dedi.