Gazete Vatan Logo

Ankara rahatlattı Denktaş yumuşadı

KKTC lideri Rauf Denktaş, Ankara'dan aldığı desteğin ardından çözüm için daha umutlu konuşmaya başladı. Denktaş, Mayıs'tan önce anlaşmaya varılması için ellerinden geleni yapacaklarını, karşı taraftan da aynı tutumu beklediğini söyledi

Son dönemde Rumlarla sürdürülen müzakereler konusunda peş peşe sert ve umutsuz açıklamalar yapan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından adaya umutlu döndü. Masadan kalkma noktasına gelen, yapılacak referandumdan "hayır" oyu çıkması için çaba göstereceğini belirten Denktaş, görüşme sonrası 1 Mayıs'a kadar çözüme ulaşmak için insanüstü bir çaba göstereceklerini söyledi. "Sayın Erdoğan ve Gül'ün verdiği bilgiler beni çok ümitlendirdi, büyük rahatlık hissettim. Çözüme ulaşmak için çaba harcayacağız. Her iki tarafın da aynı şekilde hareket edeceğini umuyoruz" diye konuştu.

Çok iyi gidiyoruz
Erdoğan ve Gül'ün Denktaş'a, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ve ABD'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Thomas Weston'un Türk tarafına verdikleri güçlü destek ve güvenceleri aktardı. VATAN'ın Hükümet'e yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Denktaş'a iletilen mesajlar şöyle: Masada çok iyi iş çıkartıyorsunuz. Tüm dünyaya sayın Talat ile birlikte Türkiye'nin uzlaşmaz olmadığını iyiniyetli ve olumlu bir tutum içerisinde olduğunu ortaya koydunuz. Bu tutumunuzu sürdürmeniz bizim için çok önemli. İngiltere ve ABD, Rumların uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğü takdirde referanduma gidildiğinde bir ret yanıtının çıkması durumunda adanın bölünmüşlüğünün tescil ve onaylanacağı yönünde güçlü bir mesaj verdiler.

Ambargo kalkar
Bu sizin de bildiğiniz gibi KKTC'nin dünya nezdinde fiili meşruiyet kazanması ile başlar ve ambargolar ile yasakların kaldırılmasıyla devam eder ve "self determinasyon" hakkının yani kendi kaderine tayin etme hakkının Kıbrıs Türk halkına kullandırtılması ile sonuçlanır. Bu yanı zamanda haklılığımızı teslim edecekleri anlamına gelir.

Hükümetin ayrıca Denktaş'a şu mesajı ilettiği belirtildi: Bu süreç Kıbrıs Türk halkının kazanımıyla sonuçlanabilir. Yeter ki işleri referanduma kadar sorunsuz bir şekilde götürmeyi başaralım. Bu çerçevede şimdiye kadar yürüttüğünüz şekilde müzakereleri yürütmeyi, masadan kalkmamayı sağlamalıyız. Öte yandan kamuoyu önünde çok sert çıkışlar yapmamanız önemli.

Perşembeden sonra al-ver sürecine geçiyoruz
Kıbrıslı Türk ve Rum heyetleri, dün 10'uncu kez bir araya geldi. Görüşme sonrası bir basın toplantısı düzenleyen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, al-ver sürecinin haftaya Perşembe günü başlayacağını söyledi. Bugüne kadar tarafların görüşlerini sunduklarını kaydeden Denktaş, ilk on görüşmede değişiklik önerilerinin sunulduğunu ve sürecin ortasına gelindiğini belirtti. Güvenlik konusunun da Perşembe'ye kadar tamamlananıp, al-ver sürecine geçilmesinin planlandığını dile getiren Rauf Denktaş, al-ver sürecinde haritaların olmadığını, esas konuların ana hatlarının pazarlığının yapılacağını söyledi.

Rumlar bizi oyalıyor
Denktaş, "Türkiye de, biz de, emin olunuz ki 1 Mayıs takvimini tutturmak için elden geleni yapıyoruz. Ama önümüze çıkan engelleri, zorlukları görmek lazımdır" dedi. Denktaş, Rumların yapılmasını istediği değişikliklerin 1 Mayıs'a kadar yapılmasının mümkün olmadığının altını çizerek, şöyle devam etti: "1 Mayıs'a kadar çabalayacağız. İnşallah hallolur. Ama Rum 'Anlaşmadık ama, anlaşmış gibi yapalım, 1 Mayıs'ta AB'ye bir devlet olarak girelim' diyor.

Haberin Devamı