Gazete Vatan Logo

Ankara’nın ilave doğalgaz isteğine Moskova’dan ret

Ankara’nın ilave doğalgaz isteğine Moskova’dan ret

Rusya’nın Suriye’ye yönelik hava operasyonlarıyla başlayan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın nükleer ve doğalgaz çıkışıyla devam eden enerji alanındaki sıkıntılara bir yenisi daha eklendi. Rusya Gazprom CEO’su Alexei Miller, Türkiye’nin Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz isteğinin reddedildiğini söyledi. Türkiye ile Rusya yaklaşık iki yıl önce bu konuda mutabakat sağlamıştı. Fakat Miller en az 2 milyar metreküp gazın, planlanan Türk Akımı boru hattından gönderilebileceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise“Türkiye-Rusya ilişkilerinin, özellikle ekonomik işbirliğinde bazı zorluklar yaşanması ve kötüleşmesi için herhangi bir neden görmüyorum” dedi. Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom’dan yapılan yazılı açıklamada da, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinde değişiklik olmadığı ifade edildi.

Akkuyu riske girmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali yapımının riske gireceğini düşünmediğini söyledi. Türkiye’nin doğalgazı bağış ya da hibeyle değil parasını verip aldığını vurgulayan Yıldız, nükleer güç santrali projesinin de Rusya için ticari bir iş olduğunu vurguladı. Yıldız, “O yüzden burada böyle bir projenin riske girmesi halinde -ki riske girebileceğini çok düşünmüyorum- asıl cebinden para çıkacak Rusya Federasyonu’dur. Yaptığımız anlaşmalar herhangi bir finansman katkısını içermiyor” dedi.

Haberin Devamı