Gazete Vatan Logo

Ankara-İstanbul artık 3.5 saat, 3 saat olacak

Ankara-İstanbul arasında çalışacak hızlı tren ilk seferini dün gerçekleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Ankara İstanbul artık 3.5 saat bunu daha da düşüreceğiz. Nereye 3 saate. Bursa’dan Trabzon’a, Antalya’dan Şanlıurfa’ya kadar hattı da genişleteceğiz” dedi

Ankara ile İstanbul arasında 533 kilometrelik yolu 3.5 saatte alması planlanan yüksek hızlı tren, ilk seferini dün Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi.

İlk etapta karşılıklı 6’şar seferin yapılacağı hatta sabah 06.00’da Pendik’ten kalkacak tren, sadece Eskişehir garına uğrayarak 9.40’da Ankara’da olacak. Diğer seferlerde ise Sincan, Polatlı, Bozüyük, Arifiye, İzmit ve Gebze’de duran seferler yapılacak ve süre biraz uzayacak.

Gurur tablosu

Başbakan Erdoğan, yüksek hızlı trenin ilk seferine katılırken, “Türkiye, 2002 yılındaki manzara ile o günün şartları ile yoluna devam etseydi biz, bu muhteşem gurur tablosunu yaşayabilir miydik? Yamalı bohça gibi koalisyonlar, sanal gerilimler, ufuksuz, vizyonsuz hükümetler, işbaşında olsaydı Türkiye ve Eskişehir, bu gururu yaşayabilir miydi? Çeteler, mafya, vesayet sistemi devam etseydi Türkiye bu muhteşem anı görebilir miydi? İnanın, 12 yıl önce hızlı tren bir hayalden öteye geçemezdi” diye konuştu.

Erdoğan’ın katıldığı seferde tren Eskişehir, Bilecik ve son olarak Pendik’te durdu ve Erdoğan garda toplanan kalabalıklara seslendi. 12 yıllık Başbakanlık döneminde asla unutmadığı ve hiç unutamayacağı özel anlar olduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Yıllardır bitirilemeyen Bolu tünelini tamamlayıp hizmete açmak, o anı yaşamak benim için müstesna bir an oldu. Yıllardır bitirilemeyen Karadeniz sahil yolunu tamamlayıp açmak benim için unutulmayacak bir hatıra oldu. Marmaray’ın açılışı aynı şekilde benim için, arkadaşlarım için, hareketimiz için büyük bir gurur vesilesi oldu. Çocuklarımıza yeni okullar açmak, etkileşimli tahtaları okullarda yaygınlaştırmak, tablet bilgisayarlar vermek, onların ellerine ücretsiz kitaplarını teslim etmek benim için büyük bir bahtiyarlık oldu. Milletimizi köhne, sağlıksız, yetersiz sağlık sisteminden, hastanelerden kurtarmak, milletimizi modern, insanca hizmet alacağı tertemiz hastanelere kavuşturmak benim için mutluluk vesilesi oldu. Nice gurur tablolarına şahit oldum, nice temeller attık, nice büyük açılışlar gerçekleştirdik.”

Haberin Devamı

YHT bir hafta ücretsiz olacak

PENDİK’teKİ törende konuşan Başbakan Erdoğan, YHT’nin Pazar gününden itibaren önümüzdeki Pazar akşamına kadar ücretsiz hizmet vereceğini açıkladı. İlk etapta ekonomi sınıfı biletler tek yön için 70 TL olarak belirlendi. Yemekli servis ise 85 lira olacak. YHT’nin 54 ekonomi, 55 business koltuğu bulunuyor. 8 kafeteryası Beşler Group tarafından işletilecek.

Yüksek hızda ilk 10’u zorlamıyor

Ankara-İstanbul arasında çalışacak yüksek hızlı trenin hızı zaman zaman 250 kilometreye ulaşsa da dünyanın en hızlı trenleri listesinde ilk 10’u zorlayamayacak. İstanbul Pendik’ten kalkan tren, sadece Eskişehir’de durduğu diğer tüm durakları pass geçtiği en hızlı seferde bile süre 3 saat 40 dakikayı bulacak. Tüm tünellerin inşaatının bittiği, altyapı çalışmalarının tamamlandığı 2018 yılında trenin maksimum 250 kilometre hıza ulaştığı noktalar yine sınırlı olacak. Toplam süre 3 saate indiğinde dahi ortalama sürat 178 kilometre olacak. Oysa dünyada ilk 10’a giren yüksek hızlı trenlerin saatteki ortalama hızı 305 kilometreden başlıyor ve 486 kilometreye çıkıyor. Dünyanın en hızlı treni Çin’de sefer yapıyor ve saatteki hızı 486 kilometreye çıkıyor.

Haberin Devamı

Dağları aştık nehirleri geçtik

Ankara-İstanbul YHT hattı için çok çalıştıklarını, dağları aştıklarını, nehirlerin üzerinden geçtiklerini bildiren Erdoğan, “Sabotajlara rağmen, engelleme, yavaşlatma çalışmalarına rağmen, işte o hattı da bitirdik ve bugün onu da hizmete alıyoruz” dedi. Erdoğan, YHT ile Ankara ile Eskişehir arasının 1 saat 15 dakikaya, Eskişehir ile Konya arasının ise 1 saat 40 dakikaya düştüğünü anımsatarak, şöyle konuştu: “Açtığımız yeni hatla Eskişehir’den Bilecik sadece 32 dakika. Eskişehir-Sakarya arası 1 saat 10 dakika. Eskişehir-Kocaeli 1 saat 38 dakika. Eskişehir-İstanbul arası da artık 2 saat 20 dakika. Şu anda Ankara’dan İstanbul artık 3.5 saat. Bunu daha da düşüreceğiz, nereye? 3 saate. Hat üzerindeki tüm diğer işler tamamlanınca Ankara-İstanbul 3 saat içinde alınabilecek. Burada durmuyoruz. Yakın bir zamanda Bursa’yı da bu hatta bağlıyoruz. Çalışmalar hızla devam ediyor. Yozgat, Sivas ve bununla bağlantılı Erzincan, Erzurum hattı hızla devam ediyor. Bu ağı çok daha genişletecek Şanlıurfa, Adana, Mersin, Antalya, Kayseri, Kars, Trabzon ve daha nice şehrimizi de hızlı trenle buluşturacağız.”

Haberin Devamı

Seferler yeniden düzenlendi

ANKARA-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının hizmete girmesiyle, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Eskişehir-Konya YHT sefer ve saatleri yeniden düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Ankara-İstanbul (Pendik) YHT hattında toplam 12 sefer yapılacak. YHT’lerin kalkış saatleri; Ankara için 06.00, 08.50, 11.45, 14.40, 17.40, 19.00, İstanbul için ise (Pendik) 06.15, 07.40,10.40, 13.30, 16.10, 19.10 olarak belirlendi. Ankara-İstanbul hattında YHT’ler, Sincan, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Arifiye, İzmit ve Gebze’de de duracak. Ankara-Eskişehir hattında toplam 8 sefer yapacak YHT’lerin kalkış saatleri; Ankara için 09.00, 12.55, 16.45, 21.00, Eskişehir için ise 06.40,10.55, 14.48, 19.00 olacak. Ankara-Konya hattında toplam 14 sefer yapacak YHT’lerin kalkış saatleri; Ankara için 06.30, 09.15,11.20,13.45, 15.40, 18.10, 20.45, Konya için ise 06.40, 09.00,11.25, 13.35, 16.00, 18.00, 21.00 olarak belirlendi.

İETT otobüs seferlerini belirledi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İETT Genel Müdürlüğü, YHT hattına entegre edilen otobüs hatlarını belirledi. Pendik YHT İstasyonu’na kolay ulaşım için Anadolu ve Avrupa yakasından toplam 9 hat bu istasyona entegre edildi. YHT İstasyonu’na, metro, metrobüs, Marmaray ve deniz yoluyla ulaşım olanağı sağlandı. İstasyona yeni İETT durakları yapıldı. Yeni oluşturulan KM20 numaralı hat ile YHT İstasyonu’ndan Sabiha Gökçen Havaalanı ve Kartal Metro bağlantısı kuruldu, 16, 16D, 17 ve 222 numaralı (Pendik-Kadıköy) hatları ile Kartal, Maltepe, Kadıköy ilçeleri ve Kadıköy Vapur İskelesi entegrasyonu gerçekleştirildi. 132P numaralı (Veysel Karani-Sultanbeyli-Kartal) ve 132V numaralı (Basra Caddesi-Sultanbeyli-Kartal) hatlarıyla Sultanbeyli’ye bağlantı sağlandı, 16A numaralı (Pendik-Harem) hattı ile D-100 Karayolu bağlantılı hatlarla Metrobüs, Harem, Üsküdar Marmaray ve deniz ulaşımı entegrasyonu yapıldı. 251 numaralı (Pendik-Şişli) hattı ile de Avrupa Yakası bağlantısı yapıldı.

Taşımada demiryolu payı %78’e çıkacak

- Toplam 533 kilometrelik Ankara-İstanbul YHT hattının 245 kilometrelik Ankara-Eskişehir bölümü 2009’da hizmete açıldı. Hattın tamamen hizmete girdikten sonra iki şehir arasındaki seyahat süresi 3.5 saate, kısa vadede de 3 saate düşecek.

- Ankara-İstanbul YHT hattında Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Pamukova, Sapanca, İzmit, Gebze ve Pendik olmak üzere toplam 9 durak bulunacak.

- Hatta 755 sanat yapısı inşa edildi. Köseköy-Gebze arasındaki bölüm 150 milyon euroluk AB hibesi ile yapıldı. Hattın 4 milyar dolar olan maliyetinin 2 milyar doları krediden oluştu.

- İlk aşamada son durağın Pendik olacağı hat Söğütlüçeşme istasyonuna kadar uzatılacak. Ankara-İstanbul YHT hattı, 2015’te Marmaray’a bağlanacak ve Halkalı’ya kadar ulaşacak. Hatta ilk etapta 6 gidiş 6 geliş olmak üzere günlük karşılıklı 12 sefer düzenlenecek. Marmaray’a bağlandıktan sonra her 15 dakika ya da yarım saatte bir sefer olacak.

- Ankara-İstanbul YHT hattının hizmete girmesiyle yolcu taşımacılığında yüzde 10 olan demiryolu payının yüzde 78’e çıkması öngörülüyor. Ankara-İstanbul YHT hattında ortalama 7.5 milyon yolcuya hizmet verilecek.

- Hatta esnek fiyat uygulaması yapılacak. Hattın hizmete girmesinin ardından belirli günlerde daha ucuz olacak.

- Yolcu taşımacılığına teşvik amacıyla, gidiş-dönüş bilet alana, 26 yaşına kadar olan gençlere, öğretmenlere, askeri yolculara, gruplara, 60 yaş ve üzerindeki yolculara, basın kartı sahiplerine yüzde 20, 65 yaş üzerindeki yolcular ile 7-12 yaş arası çocuklara yüzde 50 indirimli.

- Hızlı tren, İstiklal Madalyası sahiplerine, harp malullerine, terörle mücadelede yaralanan veya sakatlanan gaziler ile engellilere ücretsiz olacak.