Gazete Vatan Logo

Ankara İsrail ile haftaya barışıyor

Türkiye ile İsrail arasında, Mavi Marmara baskını sonrasında kopma noktasına gelen ilişkilerin yeniden tesisi için yapılan görüşmeler 26 Haziran’da karara bağlanacak.

Ankara İsrail ile haftaya barışıyor

Mavi Marmara gemisine düzenlenen kanlı İsrail baskınının ardından yaşanan diplomatik krizin aşılması için Ankara-Tel Aviv hattında yürütülen görüşmelerde son aşamaya gelindi. İsrail basını, görüşmelerin 26 Haziran’da karara bağlanacağını duyurdu. Haaretz gazetesinin haberine göre iki ülkeden diplomatlar 26 Haziran’da henüz kesinleşmeyen bir Avrupa başkentinde bir araya gelecek. Görüşmelerde Ankara’yı, Türkiye’nin New York’taki BM daimi temsilciliğine atanan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil ediyor. İsrail tarafında ise Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold’ün yürüttüğü görevi son iki görüşmede Başbakan Benjamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover devralmıştı.

Hamas’ın bürosu

İsrail, uzlaşı için Ankara’nın talep ettiği 20 milyon dolarlık tazminatı ödemeyi kabul etmişti. Haaretz’e konuşan İsrailli bir yetkili, uzun süre uzlaşılamayan tek sorunun Hamas’ın İstanbul’daki bürolarının kapanması talebi olduğunu söyledi. Ancak yetkili, yakın zamanda bu konuda da anlaşmaya varıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Erdoğan’la görüşme

Reuters ajansı, Mart ayında ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen nükleer güvenlik zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ile 30 dakikalık özel bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu. Bakan Steinitz, görüşmede Suriye’deki iç savaş, İran’ın Suriye’deki varlığı, terör ve doğalgaz konularının ele alındığını belirtirken, “Görüşme çok iyi bir atmosferde geçti” dedi.

Ablukayı kırmak için yola çıkmıştı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da uluslararası sularda İsrail’in düzenlediği ve dokuz Türk’ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv ilişkileri kopma noktasına gelmişti. Saldırının ardından Tel Aviv’deki büyükelçisini çeken Türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koştu. Mart 2013’te Netanyahu, o dönem başbakan olan Erdoğan’ı telefonla arayarak özür dilemişti. Resmi özür yazılı olarak da açıklandı. Ardından Türkiye ile İsrail arasında Gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı.

Haberin Devamı