Gazete Vatan Logo

Ankara iftar ve sahur vakitleri! (2017 Ramazan Ankara İmsakiyesi)

Ramazan ayının başlangıcından itibaren vatandaşlar iftar ve sahur vakitlerini oldukça merak ediyorlar. Başkent Ankara'da yaşayan vatandaşlar için Ankara iftar ve sahur vakitlerini derledik. İşte 2017 Ramazan Ankara İmsakiyesi...

Ankara iftar ve sahur vakitleri! (2017 Ramazan Ankara İmsakiyesi)

Ankara Ramazan imsakiyesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlendi. Ankara iftar ve sahur vakitleri imsakiyede yer alıyor. İşte 2017 Ankara Ramazan İmsakiyesi...

Ankara iftar ve sahur vakitleri (2017 Ramazan Ankara İmsakiyesi)

İMSAK VAKİTLERİ HAKKINDA
İstanbul İl Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, birtakım insanların şov amaçlı "Diyanet yarım saat 45 dakika fazla oruç tutturuyor" şeklindeki sözlerine itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Ankara Üniversitesi Astronomi Bölümü ve uzman arkadaşlarla birlikte Türkiye içerisinde, dışında, deniz kenarları ve çöllerde vakit hesaplamaları ve tan yeri ağarmasının hesaplanmasıyla ilgili gözlemler yaptırdık. 6 yıl boyunca yapılan gözlemler sonucu şuan takvimlerimizde olan imsak saati ile aletsel olarak ulaştığımız vakit tamamen bire bir aynı oldu. Bizim ilan ettiğimiz takvimlerde vakitler, ayet ve hadisler ışığında 1400 yıllık uygulamaların kapsamına baktığımızda bir problem yok. İnsanlar imsak vakitleri hesabında Diyanet İşleri Başkanlığımıza güvensinler." dedi.
Nuruosmaniye Camisi içerisinde bulunan müftülük binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen İl Müftüsü Yılmaz, "Alo Fetva Hattı"nın ramazan öncesi ilk mesaisinde telefonla vatandaşların sorularını cevapladı.
Vatandaşlardan gelen soruların vaiz ve vaizeler tarafından cevaplandırıldığını belirten Yılmaz, ramazan ayında soruların artmasını öngördükleri için mesai saatlerinin 17.00'den 23.00'e uzatıldığını söyledi.
RAMAZAN AYINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Ramazan ayında en fazla gelen dini sorulara değinen Yılmaz, şöyle konuştu:
"İbadetin ve dini hayatın yoğun yaşandığı ramazan ayında insanlar daha fazla soru sorabiliyor. 'Acaba orucumu bozacak bir hareket mi yaptım', 'Şu hareket orucuma zarar verir mi' gibi konularda hemen tereddüde düşüp telefona sarılıyorlar. En çok sorulan sorular hepimizin bildiği gibi ‘Sakız çiğnemekle oruç bozulur mu?’, 'İğne yaptırmakla, diş çektirmekle, diş fırçalamakla oruç bozulur mu?' türünden gündelik hayatta sık karşılaştığımız olayların cevapları şeklinde oluyor. Bu soruların cevaplarına gelecek olursak, sakız önceden çiğnenmiş, içinde şeker unsuru kalmamışsa bunun caiz olduğu yönünde kurulumuzun fetvası var. Ancak hiç çiğnenmemiş, içerisinde şeker ve glikoz bulunuyorsa elbette ki bu orucu bozar. Denize girmek, banyo yapmak konusunda ise ağız ve burundan su kaçma, su yutma tehlikesi yok ve buna dikkat edilecekse denize girmenin de banyo yapmanın da sakıncası yok. Diş fırçalama meselesinde de diş macununun tadı, kokusu boğazımızdan aşağıya geçerek bizi endişelendirmeyecekse orucu bozmaz. Mümkünse yatmadan önce fırçalamak gerekir."

Haberin Devamı