Gazete Vatan Logo

Ankara için ‘ret’ kararı

Ankara için ‘ret’ kararı

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş’ın yerel seçim sonuçlarına yönelik itirazını reddetti.

30 Mart’ta yapılan yerel seçimler Ankara’da kıran kırana geçmiş ve AK Parti adayı Melih Gökçek az farkla kazanmıştı. CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ile CHP, Ankara seçim sonuçlarına ilişkin ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvuruların ikisini de karara bağlayan Yüksek Mahkeme, başvurular mahkemenin görev alanında olmadığından ‘konu bakımından yetkisizlik’ nedeniyle oy birliğiyle red kararı verdi. Gerekçede bireysel başvuruların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki (AİHS) haklarla sınırlı yapılabileceğine işaret edildi, mahalli seçimlerin bireysel başvuru kapsamında saymadığı vurgulandı. Kararda Anayasa’da YSK kararlarına karşı başka bir merciye başvurulamayacağına ilişkin düzenlemeyle ilgili değerlendirme yapılmadığı öğrenildi.

Bir ret de ‘Başbakanlıktan istifa etsin’e

Yüksek Mahkeme, Başbakan Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı adayı olamayacağı ve başbakanlıktan istifa etmesi gerektiği yönündeki CHP’li Mahmut Tanal ile LDP’nin ayrı ayrı yaptığı başvuruları da ‘kişi bakımından yetkisizlik’ nedeniyle reddetti. CHP’li Tanal, Erdoğan’ın Başbakanlık görevinden istifa etmesi gerektiği, aday listeleri kesinleştikten sonra da Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olamayacağı gerekçeleriyle bireysel başvuruda bulunmuştu.

Haberin Devamı