Gazete Vatan Logo

Ankara'daki mitingde arbede!

Sıhhiye'de arbede yaşandı, polis biber gazı sıktı...

Ankara'da 1 Mayıs kutlamaları Tandoğan Meydanı ve Sıhhiye'de yapılıyor. Sıhhiye'de yapılan kutlamalarda polis kordonunu geçmek isteyen gruba göz yaşartıcı gazla müdahale edildi.

Ankara’da 1 Mayıs kutlamaları 2 ayrı yerde yapılıyor.

Bu yıl Tandoğan Meydanı Hak İş ve Memur Sen’e bağlı sendikalara verilirken, KESK, DİSK ve Halk Evleri, Tabipler Birliği gibi örgütler ise 1 Mayıs’ın Sıhhiye’de kutluyor.

Tandoğan'da miting başladı

Ankara'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Hak-İş ve Memur-Sen tarafından düzenlenen miting, katılımcıların Tandoğan Meydanı'nda yerini almasıyla başladı.



Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan katılımcılar, taleplerini içeren dövizler taşıyıp çeşitli sloganlar atarak Tandoğan Meydanı'na geldi. Katılımcılar, Degol Caddesi üzerinde oluşturulan polis noktasından üzerileri aranarak meydana alındı. Tüm grupların alana girişinin ardından miting, mehter takımının gösterisiyle başladı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve bağlı sendikaların yöneticileri alana girerken ellerindeki kırmızı karanfilleri alanda çalışan gazetecilere verdi ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Arslan ve beraberindekilere “1 Mayıs maskotu” da eşlik etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve bağlı sendikaların yöneticileri alana GMK Bulvarı üzerinden giriş yaptı. Gündoğdu ve beraberindekiler yol boyunca katılımcıların 1 Mayıs'ını kutladı.

Tandoğan meydanı İşçilerden ziyade memurların hakimiyeti altında bulunuyor. Sloganlar daha çok memurların hak talepleri üzerine oluyor. Grev ve toplu sözleşme hakkı, memur maaşlarına yüzde 16 zam, öğretmen maaşlarına zam ile ek ödeme talepleri hem pankartlarla hem de sloganlarla dile getiriliyor.

Pankartlarda en çok dikkat çeken bir diğer konu ise başörtüsü. Her alanda başörtüsüne özgürlük isteyen pankartlar dikkat çekiyor. Alanda 1 Mayıs marşı ve Ahmet Kaya şarkıları çalınıyor.

Sıhhiye'de göz yaşartıcı gazla müdahale

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrıcısı olduğu kutlamaların adresi ise Sıhhiye Meydanı... Saat 11.30’da Tren Garı’nda toplanan katılımcılar buradan Sıhhiye Meydanı’na yürüdü..

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, tüm konfederasyonların 1 Mayıs kutlamalarında bir araya gelememesi üzerine konfederasyon olarak Sıhhiye Meydanı’nda miting düzenlemeye karar verdiklerini, Ankara Valiliği’ne iki kez başvuruda bulunduklarını belirten Tutoğlu, “Valilik başvurumuzu yasada öngörülen şartlara aykırı biçimde reddetmiştir” dedi. Sıhhiye'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 4 bin polis Sıhhiye meydanında görev yapıyor.

Birleşik Kamu-Sen ve Eğitim-İş üyeleri Sıhhiye'de biraraya geldi. Otobüslerle gelen yaklaşık 500 kişiyi polis kordona aldı. Kordonu geçmek isteyen gruba polis göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş.

BAKAN ÇELİK TANDOĞAN'DA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ankara’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılmak üzere alana geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ile alana gelen Çelik, mitinge katılanları selamlayacak.

Bakanlık yetkilileri, 1977’de Taksim Meydanı’ndaki olaylı mitingin ardından ilk kez bir bakanın 1 Mayıs kutlamasına katıldığını belirtti.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ”Bugün 1 Mayıs. Bugün, emeğin ve alın terinin dayanışma günüdür. Bugün, hak arama mücadelesinin sembol günüdür. Bugün tüm emekçilerin bayram günüdür. Bayramınızı kutluyorum” dedi.

İşçiler alanlarda

Öte yandan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı Antalya, Adana, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Samsun, Hopa başta olmak üzere yurt genelinde kutlanıyor.

Diyarbakır 1 Mayıs'a hazır

1 Mayıs, Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda kutlanacak. Kutlamalar nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılmış durumda. İstasyon Meydanına çıkan Ofis, Şehitlik ve Balıkçılarbaşı ile Bağlar'a çıkan cadde terafige kapatıldı. Alana gelen vatandaşlar bu caddelerin başında oluşturulan güvenlik noktalarından geçerek ilerliyor. Diyarbakır'da olağanüstü güvenlik önlemleri göze çarpmıyor ve herhangi bir gerginlik yaşanması beklenmiyor. Meydan'daki konuşmaların saat 12.00 itibariyle başlaması bekleniyor.

FOÇA’DA ZEYTİN, DOMATES, PEYNİRLİ 1 MAYIS KUTLAMASI

İZMİR’in Foça İlçesi’nde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Demokrasi Meydanı’ndaki etkinliklerle kutlandı. Kutlamaya katılanlar, yere serdikleri gazete kağıtları üzerinde domates, peynir, zeytin, ekmekten oluşan ‘kardeşlik yemeği’ yedi.

CHP’li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, CHP Foça İlçe Başkanı Osman Mert, CHP’li Belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar kutlamalara katılarak destek verdi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Foça Temsilcisi Levent Mısır, şarkı, türkü ve marşlarla coşan topluluğa seslendi. Mısır, emeğin kazanılmış haklarına yeni saldırıların gündeme geldiği bir dönemde sınıf kardeşliğini yükselterek kutlamaları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bir yandan taşeronluğun, esnekliğin, güvencesiz ve kuralsız çalışmanın ’ulusal istihdam stratejisi’ adı altında yaygınlaştırılması hesapları yapıldığını belirten Mısır, "Diğer yandan grev yasaklarında ısrar eden, işçi sınıfının önüne konulan barajları koruyan, yasakçı bir sendikalar yasası bizlere dayatılmakta" dedi.

Konuşmalar sırasında kalabalıktan, ’Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız’, ’İşçi memur elele genel greve’, ’Faşizme karşı omuz omuza’, ’Kahrolsun ABD emperyalizmi’, ’Sermaye mezara emek iktidara’, ’Yaşasın iş emek özgürlük mücadelemiz’, ’Bekle Gündoğdu geliyoruz’ sloganları atıldı.

Yere serilen gazeteler üzerinde çevre esnafının çay desteği ve işçilerin beraberlerinde getirdikleri domates, peynir, zeytin, ekmekten oluşan ‘kardeşlik yemeği’ yenildikten sonra topluluk İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak kutlamalara katılmak üzere yola çıktı.

NEVŞEHİR’DE 1 MAYIS COŞKUSU

NEVŞEHİR’de, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği etkinliklerde, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına CHP, DİSK, Eğitim-Sen, Hacıbektaş Kültür Derneği, TGB, SES, Hacıbektaş Halk Evleri gibi siyasi parti ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri katıldı. Etkinlikte CHP Nevşehir İl Başkanlığı’nca 400 Türk bayrağı dağıtıldı. Yaklaşık 500 kişilik grup ’Tam bağımsız Türkiye’, ’Düşünceye özgürlük’, ’Sefalete teslim olmayacağız’, ’İşçinin emeği taşeronlara sermaye olmayacak’ sloganları atarak Borsa Kavşağı’ndan Türk Telekom binası önüne kadar yaklaşık 750 metre yürüdü.

ÖĞRENCİLER HALAY ÇEKTİ

Polisin geniş güvenlik önemlerinin dikkat çektiği etkinlikte katılımcılar arasında yer alan bir grup Nevşehir Üniversitesi öğrencisi Kürtçe şarkılar eşliğinde Türk Telekom binası önünde halay çekti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliğini düzenleyen platform adına konuşan Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Ahmet Çelik, yıllardan beri özelleştirme ve taşeronlaştırma ile örgütsüzlüğü dayatanların yeni iş cinayetlerinin artırılmasında rol oynadığını söyledi. Çelik, şunları kaydetti:

"Resmi rakamlara göre, geçtiğimiz yıl 1543 işçi kardeşimiz k?r hırsına kurban verildi. Çok basit önlemler alınmadığı için sadece bu ay içerisinde 57 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. İş kazalarında Türkiye’yi Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sıraya yükselttiler. Buna rağmen utanmadan çıkıp Çin’den sonra en hızlı büyüyen ekonomiye sahip olmakla övünüyorlar."

Yoksulluğun, adaletsizliğin hakim kılınmak istendiği bir ülkede emeğin, emekçilerin haklarının tanınmadığı bir ülkede demokrasiden de insan hak ve özgürlüklerinden de bahsedilemeyeceğini ifade eden Çelik, "Her şeye rağmen bizler bu gün vesilesiyle emekten, eşitlikten, özgürlükten, barıştan ve adaletten yana bir ülke ve dünya kurmanın mümkün olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, etkinliğe katılanlar dağıldı.

İŞÇİLER TAKSİME ÇOCUKLAR DENİZE KOŞTU

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için on binlerce işçi Taksim Meydanı’nı doldururken, tatili fırsat bilen birçok aile sahil kenarlarına akın etti. Aileler piknik yapmayı tercih ederken, çocuklar özellikle Menekşe plajında denize girerek tatilin keyfini çıkardılar.

İşçi ve emekçilerin Taksim’de kutladığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tatilini fırsat bilen aileler, piknik yapmak için sahil kenarlarına akın etti. Çocuklarıyla birlikte tatilin keyfini çıkaran vatandaşlar, özellikle Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih sahillerinde mangal yaptı. Bazı vatandaşların tekne turu yapmayı tercih ettiği tatil gününde, rüzgarlı havaya aldırış etmeyen bazı çocuklar ise Menekşe plajında denize girmeyi tercih etti. Bazı vatandaşlar ise güzel havayı bisiklete binerek, balık tutarak ya da yürüyüş yaparak değerlendirdi.

1 MAYIS’TA SAHİLLER DOLDU

ANTALYA’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde 32 dereceye ulaşan hava sıcaklığı, sahil ve plajları doldurdu.

Antalya, güne güneşli ve sıcak bir havayla uyandı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlanırken, Antalya’da kimi vatandaşlar günü kutlamak için alanlara indi, kimileri de resmi tatil olan günde yabancı turistlerle birlikte sahillere koştu. Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili, denize girenlere ev sahipliği yaptı. Hava sıcaklığının 32, deniz suyu sıcaklığının ise 20 derece ölçüldüğü kentte soluğu sahilde alanlar, mayo ve bikinileriyle denize gidip güneşlendi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, hava sıcaklıklarında düşüş beklenmediğini açıkladı.

AFYONKARAHİSAR’DA 1 MAYIS KUTLAMALARINDA KÜRSÜDE İŞARET DİLİ KULLANILDI

AFYONKARAHİSAR’da düzenlenen ’1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ kutlamalarında yapılan konuşmalar sırasında işitme engelliler için ’işaret dili’ kullanıldı.

Afyonkarahisar’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü, Türk- İş ve Türkiye Kamu- Sen, Yeşilyol Caddesi’ndeki Harb- İş Afyonkarahisar Şubesi önünde kutladı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı kutlamalar, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Ege yöresine ait halk oyunları gösterisinin ardından Türk- İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Erol Özsoy, Belediye- İş Şube Başkanı Yücel Şahin, Şeker- İş Şube Başkanı Murat Karamoçu ile Harb- İş Şube Başkanı Nihat Koçak, konuşma yaptı. İşçilerin ve çalışanların haklarının giderek kısıtlandığı vurgulanan konuşmalarda, mücadele vurgusu yapıldı. Harb- İş Şube Başkanı Nihat Koçak’ın konuşması sırasında Harb- İş Sendikası üyesi Hasan Yapar, işitme engelliler için ’işaret dilini’ kullandı. Yapar, Şube Başkanı Koçak’ın konuşmasını işaret diliyle anlattı.

Diğer yandan Afyonkarahisar’da Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ise saat 15.00’da Anıtpark önünde kutlama yapacak.

TUNCELİ'DE ARBEDE

Tunceli’de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
dolayısıyla düzenlenen kutlamalar öncesi çıkan arbedede, bir polis memuru kalp
krizi geçirdi, taş isabet eden 2 polis memuru yaralandı.

Moğoltay Mahallesi Okullar Caddesi’ndeki Tunceli Devlet Hastanesi önünde
toplanan bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, ”Emek, Barış,
Eşitlik, Özgürlük ve Adalet İçin 1 Mayıs” yazılı pankart açarak, Cumhuriyet
Caddesi üzerinden Kışla Meydanı’na kadar yürüdü.

Tunceli Emniyet Müdürlüğü ise arama noktalarına ”İşçinin Kardeşiyiz,
Emekçinin Kendisiyiz Tunceli Polisi” yazılı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü
kutlayan afişler astı. Kışla Meydanı’ndaki arama noktasına ulaşan gruplara,
burada polis ekipleri tarafından karanfil dağıtıldı.

Grupların arama noktasından geçtiği sırada polis ile bir grup arasında
arbede yaşandı. Çıkan arbede sonrası alandaki bazı kişiler tarafından taş
atılması sonucu polis, grubu dağıtmak için biber gazı kullandı.

Aralarında Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve bazı sivil toplum
kuruluşu temsilcileri, polisle göstericiler arasına girerek, olayları önlemeye
çalıştı. Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz’ın polis ekiplerini geri çekmesi
sonucu grup taşkınlık yapmaktan vazgeçti.

Arbedede bir sivil polis aracının camları da atılan taşlar sonucu
kırıldı.

Bu arada, arbede sırasında 1 polis memuru kalp krizi geçirirken, 2 polis
memuru da atılan taşlar sonucu yaralandı. Polis memurları arkadaşlarının
yardımıyla, biber gazından etkilenen 4 kişi ise ambulanslarla Tunceli Devlet
Hastanesi’ne kaldırıldı.

Haberin Devamı