Gazete Vatan Logo

Ankara'da patlama!

Ankara'da barış mitinginin yapılacağı Ankara Tren Garı kavşağında ard arda iki patlama meydana geldiği bildirildi.Ankara tren garı kavşağında meydana gelen patlamalarda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun açıklamalarına göre 86 kişi hayatını kaybetti, 186 kişi yarlandı. Bakan Müezzinoğlu, 'kayıplarımızın artmasından korkuyoruz' dedi.

Ankara'da patlama!

Ankara Tren Garı önünde meydana gelen patlamada, 86 kişinin hayatını kaybettiği, 186 kişinin ise hastanelerde tedavi gördüğü bildirildi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, yaralıların durumunun ağır olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe edildiğini de ekledi..

Ankara Tren Garı önünde saat 10.00 sularında büyük bir patlama meydana geldi. Yaralıların olduğu bölgeye ilk andan itibaren, çok sayıda ambulans sevk edildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan ilk açıklamada, ilk belirlemelere göre patlamada 30 vatandaşın hayatını kaybettiği, 126 vatandaşın ise yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, 12.00-16.00 saatlerinde, Ankara Tren Garı'ndan Sıhhiye meydanına kadar toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacağı bildiriminde bulunulduğu belirtildi.

KESK, DİSK, TMMOB, Tabipler Birliği ve diğer sivil toplum örgütlerinin katılımı ile saat 09.30 itibarıyla, Ankara Tren Garı önünde toplanmaların başladığı ve katılımın devam ettiği sırada, saat 10.04 civarında henüz sebebi belirlenemeyen iki ayrı patlama meydana geldiği kaydedildi. Yaralıların tedavilerinin çeşitli hastanelerde devam ettiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da "Olay yerine biri çok sedyeli olmak üzere 56 tam donanımlı ambulans sevk edildi ve 10 ambulans da hazır bekletiliyor. Ayrıca ihtiyaç halinde kullanılmak üzere 5 ambulans helikopter görevlendirildi" ifadesine yer verildi.

-->

Açıklamada, Ankara merkezindeki bütün hastanelerde uzman doktorların görevi başında olduğu, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin aktif bir şekilde hizmet verdiği duyuruldu.

Sağlık Bakanlığından yapılan diğer bir açıklamada da "Olayın meydana gelmesiyle, olay yerinde görevli 112 personeli tarafından saat 10.05'te ihbar verilmiştir. Saat 10.08'de hareket eden ambulanslarımız, 10.11'de olay yerine ulaşmıştır. İlk etapta 21 ambulansımız sevk edilmiş olup, olay yerine şu ana kadar 56 tam donanımlı ambulans gönderilmiştir" bilgisi verildi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Lütfi Akar da Kızılayın kan stoklarının, patlamalar sonrası tüm ihtiyacı karşılayacak düzeyde olduğunu, yaralıların götürüldüğü hastanelere acil kan takviyeleri yapıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Akar, kan vermek isteyenlerin, Kızılay kan alma birimlerine başvurabileceğini belirtti.

Öte yandan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da meydana gelen patlamaya ilişkin, 5 savcının görevlendirildiği bildirildi.

Bomba miting toplanma yeri olan gar önünde patladı

Ankara Tren Garı'nın bulunduğu bölgede meydana gelen patlama sonrası, alanda yeni bomba ihtimaline ilişkin anonslar yapıldı.

Bomba, "Emek, Barış Demokrasi" mitingine katılmak üzere Başkent'e gelenlerin toplanma yeri olan gar önünde patladı. Garın önünde buluşanlar, Sıhhiye Köprüsü altındaki arama-kontrol noktasından geçerek mitinge katılacaklardı.

Bölgeye sevk edilen cenaze araçlarıyla hayatını kaybedenlerin cenazeleri, Adli Tıpa götürüldü. Bölgeye gelen olay yeri inceleme ekipleri de çalışmalar başlattı.

Olayın görüntülerine ulaşıldı

Tren Garı önünde, "Emek, Barış, Demokrasi Mitingi" için toplanıldığı sırada meydana gelen patlamaya ilişkin, görüntüye de ulaşıldı.

Haberin Devamı

AA muhabirinin edindiği görüntüde, mitinge katılanların saat 10.00 sıralarında Ankara Tren Garı önünde toplandıkları sırada, Ankara Spor Salonu karşısındaki kavşakta şiddetli bir patlama meydana geldiği görüldü.

YARALI LİSTESİ HASTANE CAMINA ASILDI

Patlama haberinin duyulmasından sonra çevredeki hastanelerdeki tüm doktor ve hemşireler göreve çağırıldı. Kan ihtiyacının çok fazla olduğu belirtiliyor. Yaralılardan bazılarının durumunun çok ağır olduğu bilgisi geliyor.
Ambulanslar hastanelere sürekli yaralı taşıyor. Yakınlarının durumunu öğrenmek isteyenler de hastanelere akın etti. Hastanelerde büyük bir kargaşa ve panik havası yaşanıyor. Ankara Numune Hastanesi'nde yaralıların listesi cama yapıştırıldı. Kan vermek isteyenlerin Dışkapı, Numune, İbni Sina ve Hacettepe hastanelerine gitmeleri duyurusu yapılıyor
-->

NTV muhabiri olay yerinden yaptığı canlı yayın bağlantısında zaman zaman bölgede gerginliğin yaşandığını polisin bunun için bir kaç el havaya ateş açtığını ancak amirlerin ateş açan polislere kızıp, olay yerinden uzaklaşmaları için talimat verdiklerini açıkladı. Güvenlik çemberine girmeye çalışanlar ise gözaltına alınıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Ankara'da meydana gelen patlamaya ilişkin 5 savcının görevlendirildiği bildirildi

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı, Ankara Garı yakınlarında meydana gelen patlamada 30 kişinin öldüğünü, 126 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'ndan Ankara'da meydana gelen patlamalara ilişkin yapılan açıklamada, "10.10.2015 tarihinde 12.00-16.00 saatleri arasında Ankara Tren Garı'ndan Sıhhiye Meydanı'na kadar toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacağı bildiriminde bulunulmuştur. KESK, DİSK, TMMOB ve Tabipler Birliği ve diğer sivil toplum örgütlerinin katılımı ile saat 09.30 itibariyle Ankara Tren Garı önünde toplanmaların başladığı ve katılımın devam ettiği sırada, saat 10:04 civarında henüz sebebi belirlenemeyen iki ayrı patlama meydana gelmiştir. Patlama sonucunda ilk belirlemelere göre 30 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 126 vatandaşımızın ise yaralandığı değerlendirilmektedir. Yaralıların tedavileri çeşitli hastanelerde devam etmektedir. Demokrasimizi ve ülkemizin huzurunu hedef alan bu menfur saldırıyı lanetle kınıyoruz. Olayla ilgili bütün birimlerimiz çalışmalarını sürdürmekte olup, gelişmeler hakkında kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz" denildi.
İŞTE GÖRGÜ TANIĞININ İFADESİ

Görgü tanığı : Patlamalardan biri , halay çekenlerin ve çantaların bırakıldığı yerde meydana geldi.

TERTİP KOMİTESİ MİTİNGİ SONA ERDİRME KARARI ALDI

Tertip komitesinin kararı: Pankartlarımızı topluyoruz, şube başkanları bölgelerden gelen kişileri arabalarına güvenli bir şekilde ulaştıracak. Yürüyüş kortejinin arkasında olaylar var, polis saldırısı söz konusu. Düzenli bir şekilde alandan ayrılacağız.

IMC TV yayınına bağlanan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu şunları söyledi: "Arzu Çerkezoğlu: Miting başlamadan önce kortejler toplanırken patlama oldu. Yaralı arkadaşlarımız var, ambulanslar sevk ettik bölgeye. Yürüyüşümüz devam ediyor. Çok büyük bir kalabalık var. Buna tahammül edemeyenler mitingi terörize etmeye çalıştı."

Haberin Devamı

Erdoğan, programlarını iptal etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki patlama nedeniyle bugün İstanbul'daki programlarını iptal etti. Erdoğan, Ankara'daki patlamayla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile görüşerek bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Birlik ve beraberliğimize, ülkemizin huzuruna kasteden bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kaynağı, söylemi, amacı, adı ne olursa olsun her türlü terör eyleminin ve terör örgütünün karşısındayız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bu saldırı karşısında göstereceğimiz dayanışma ve kararlılık, teröre vereceğimiz en büyük, en anlamlı cevap olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, seçim çalışmalarına 3 gün ara verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, patlamanın yaşanmasının ardından olaya ilişkin, İçişleri Bakanı Selami Altınok ile görüştü. Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan da olayda hayatını kaybedenler ve yaralıların durumuyla ilgili bilgi aldı.

Davutoğlu'nun, saat 12.00'de, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı, Resmi Konut'ta toplantıya çağırdığı bildirildi.

Başbakan Davutoğlu'nun Ankara'daki patlama nedeniyle, seçim çalışmalarını 3 gün boyunca iptal ettiği açıklandı.

"Yayın yasağı getirildi"

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tren Garı önünde meydana gelen patlamalara ilişkin saat 15.30'da Başbakanlık Yeni Bina'da ortak basın toplantısı düzenleyecekleri duyuruldu.

Toplantı sırasında açıklama yapan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Toplam 86 insanımızı kaybetmiş durumdayız" dedi.

"Ayaktan gelenler dışında şu anda hastanede 186 hastamız tedavi görüyor, 28'i yoğun bakımda, 18'i ameliyathanede tedavi ortamında" bilgisinin veren Müezzinoğlu, "5 bin ünitenin üzerinde kan hastanelerimizde hazır. İhtiyaç olduğu andan itibaren ilave 3 bin üniteyi de yedek olarak hazırladık" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara'da meydana gelen patlama nedeniyle, tüm sahnelerde bu hafta sonu yapılacak etkinlikleri iptal etti.

RTÜK, Başbakanlık'ın, Ankara'da meydana gelen patlama hakkında geçici olarak yayın yasağı getirilmesine karar verdiğini bildirdi.

Öte yandan, Başbakan Davutoğlu'nun saat 17.00'de Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde, Ankara'daki patlamayla ilgili basın toplantısı düzenleyeceği açıklaması yapıldı.

Kılıçdaroğlu, Demirtaş, Yüksekdağ Ankara'ya dönme kararı aldı

Patlama nedeniyle, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bugün İstanbul'da katılacağı tüm programların iptal edildiği duyuruldu. Olayla ilgili açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Defalarca söyledim, yine söylüyorum. Hepimizin siyasi görüşü ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, hepimizin terörü ortak lanetlemesi lazım. Türkiye'nin hak etmediği bir tablo ile karşı karşıyayız" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın, programlarını iptal ederek Ankara'ya dönme kararı aldığı bildirildi.

CHP'den, patlama sonrası seçim kampanyasında kullanılan reklam filmleri ve müziklerin yayınlanmasına bir süre ara verildiği açıklandı.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Ankara'daki patlamayı "alçakça bir saldırı" olarak nitelendirerek, "Bütün Türkiye toplumunun bu tür saldırılar karşısında, barış ve özgürlük mücadelesinde kenetlenmesi gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Yaşanan patlama nedeniyle, HDP Genel Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu. HDP'lilerin de katıldığı "Emek, Barış, Demokrasi" mitinginde yaralananların ve hayatını kaybedenlerin kimliklerinin belirlenmesi amacıyla genel merkezde kriz masası kurulduğu bildirildi.

"Zaman birbirini suçlama değil, ortak hareket etme zamanıdır"

Ankara'daki patlamanın ardından bakanlar, siyasiler olayı kınayan çeşitli mesajlar yayımladı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, saat 10.15'ten itibaren yaralıların yaşama tutunmalarıyla ilgili dinamik şekilde çalıştıklarını, tüm acillerde, hastanelerde ve ameliyathanelerde tedbirleri aldıklarını belirtti.

Müezzinoğlu, Ankara'daki ekiplerin yanı sıra çevre illerden de genel cerrah, beyin cerrahi uzmanı, anestezi uzmanı ekiplerinin devreye sokulduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, "Şunu söyledik, terör zarar verebilir, terörün zarar verme potansiyeli var ama terörün kazanma şansı hiç yok. Hiçbir zaman da olmayacaktır" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Zaman birbirini suçlama değil, ortak hareket etme, yekvücut olma zamanıdır. Toplumu tahrik eden, terörün amacına hizmet eder" dedi.

Akdoğan, "Böyle bir günde seçimden, oydan, siyasi hesaptan bahsetmek, olayı siyasallaştırmak sorumsuzluktur. Terör örgütlerine söz söyleyemeyenlerin, terörle mücadele eden hükümeti suçlaması başka bir sorumsuzluktur" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bu hain saldırının mahiyetinin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması için çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Herkesi ve her kesimi, her türlü provokasyona karşı uyanık olmaya ve aklıselim ile hareket etmeye davet ediyorum" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, "Nereden ve kimden gelirse gelsin tüm terör eylemlerini lanetliyorum. Milletimiz birlik, beraberlik ve dayanışma içinde kalarak terör odaklarına gerekli cevabı verecektir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Seçim öncesi böyle bir saldırının gerçekleşmesi son derece provokatif bir eylemdir. Tüm vatandaşlarımız bu provokatif saldırıya karşı birlik ve beraberlik içinde olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "1 Kasım seçimlerini huzur ve barış içinde geçirmek istiyoruz. Ama terör örgütü buna engel olmaya çalışıyor. Ancak biz vatandaşımızın sağduyusuna inanıyoruz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, "Öyle görülüyor ki bu saldırının amacı korkutmak değil, bir katliam yapmak. Aynı anda iki tane bomba patlatıldı ve kalabalığın olduğu yerde" açıklamasını yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de "Bütün araştırmalar, çalışmalar ve incelemeler neticesinde bunu kimin yaptığı ortaya çıkacaktır. Türkiye Cumhuriyeti bunların altından kalkacak, faillerini bulup cezalandıracak güçtedir" ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da tren garı önündeki patlama sırasında alanda bulunduğunu, önüne patlayıcının içindeki bilyelerin düştüğünü belirterek, avucunun içindeki bilye fotoğrafını paylaştı.

Fransa, Almanya, Rusya da saldırıyı kınadı

Ankara'daki patlama diğer ülkelerce de kınandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları telefon görüşmelerinde, Ankara'daki terör saldırısı dolayısıyla taziye dileklerini iletti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, patlama sonucunda hayatını kaybedenler için, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Pakistan, ABD Ankara Büyükelçiliği, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği, Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliği, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier saldırıyı kınadı.

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kulüpleri de, teröre tepki gösterdi.