Gazete Vatan Logo

Ankara'da ortalık karıştı

'YGS şifresi' protestosunda olay

Başkent'te bazı öğrenci ve marjinal sol gruplar, YGS'deki şifre iddiaları ile ilgili öğle saatlerinde Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı. Sakarya Caddesi'ne kadar yürüyen grup burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesinde bir dersane önünde toplanan grup üyeleri, dersaneyi basmak istedi. Bunun üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.



Açıklamanın ardından grup üyeleri Yüksel Caddesi'ne geçerek protestolarını sürdürdü. Milli Eğitim Bakanlığı'na yürümek isteyen grup ile polis arasında pazarlık yapıldı. Polis ile grup üyeleri arasında pazarlık sırasında ilginç diyaloglar yaşandı. Polisin gruba izin vermemesi üzerine, yüzleri maskelerle kapalı eylemciler polise taş, şişe fırlattı.



Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri gruba biber gazı ile müdahale etti. Bir kadın ise taş atan göstericilere, 'Size taş atmak yakışmıyor' şeklinde tepki gösterdi. Ara sokaklarda bir süre devam eden olaylar, grubun dağılması ile sona erdi.

Öte yandan Maltepe'de toplanan yaklaşık 1000 kişilik Halkevleri üyeleri şifre iddialarını protesto etmek için Kızılay Meydanı'na kadar yürüdü. Geniş güvenlik önlemler altında Kızılay Meydanı'na gelen grup üyeleri yapılan açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.



ADANA'DA YGS'YE EN RENKLİ ŞİFRE PROTESTOSU EYLEMİ

ADANA'da bir grup öğrenci, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) şifreleme olayını düzenledikleri ilginç eylemle protesto etti. Birbirinden ilginç yazıların bulunduğu dövizler taşıyan öğrenciler, yürüyüş sırasında 'isyan' diye bağırarak koşarken, eylem sonunda YGS deneme sınavı kitapçığı yırtıp, halay çekti.Yaklaşık 300 öğrenci, protesto gösterisi için sosyal paylaşım sitesi 'Facebook' ile yapılan çağrı uyarak İnönü Parkı'nda bir araya geldi. 'Yok mu, yok mu cemaate var da bize yok mu?', 'Sınava inat, yaşasın hayat', 'YGS hasta, öğrenciler isyanda', 'Maskeler düştü, şifreler çözüldü', 'Biz öğrenciyiz, sınavları yok edeceğiz' diye slogan atan öğrenciler, 'Bir Ankara trajedisi Nimet Ç.', 'Şifre 12 Haziran 2011', 'Dershane 2500, gidiş geliş 500, sınav ücreti 35, şifre paha biçilemez', 'Üniversiteye girmek için lütfen şifre giriniz', 'Cemaate şapur şupur öğrenciye yarabbi şükür', 'Dev kampanya, yeni dönem LYS şifreleri gelmiştir' yazılı dövizler taşıdı. Öğrenciler İnönü Parkı'ndan Uğur Mumcu Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüdü. Çevik kuvvet polislerinin güvenlik önlemi aldığı eylemde, öğrenciler zaman zaman yolda durup, oturdu. Öğrenciler daha sonra eylemi, 'isyan' diye bağırarak koşarak sürdürdü. Cadde boyunca hem yürüyüp hem koşan öğrenciler, ilginç görüntüler oluşturdu. Çevredeki vatandaşların da destek verdiği öğrenciler, Uğur Mumcu Meydanı'nda, açtıkları bir pankartın üzerinde yanlarında getirdikleri YGS deneme sınavı soru kitapçıklarını yırtarak, ÖSYM'ye tepkilerini dile getirdi. Kağıt parçalarını da rüzgara savuran öğrenciler, eylem sonunda meydanda yaklaşık 250 metrelik halka oluşturarak halay çekti. Öğrenciler adına açıklama yapan Deniz Doğan, şifreli soru kitapçıklarının, kaderlerinin başkaları tarafından yazıldığı 'kara defter' niteliği taşıdığını savunarak, "YGS mağdurları olarak hakkımızı her şekilde arayacağız, haksızlığın ortaya çıkarılarak faillerin cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Haberin Devamı