Gazete Vatan Logo

Ankara'da hareketli saatler!

Anayasa Mahkemesi olağanüstü toplanıyor.

Ankara'da hareketli saatler!

Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bekir Bozdağ, HSYK Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun yürürlüğe girmesiyle görevleri sona eren Genel Sekreter yardımcılıkları ile Teftiş Kurulu Başkan ve yardımcılıklarına atamaları jet hızıyla yaptı. Anayasa Mahkemesi de CHP'nin sabah saatlerinde yürütmenin durdurulması ve iptal talebiyle yaptığı başvuruyu hemen incelemeye aldı. Anayasa Mahkemesi'nin raportörden raporunu hemen yazmasını istediği ve ön inceleme ile birlikte yürütmenin durdurulması talebi ile ilgili de bir karar verebileceği belirtildi.

YENİ KADROLAR ATANDI

HSYK'nın yapısını değiştiren kanunun dünkü Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyordu. Ancak kanun gün içinde yayımlanmayınca CHP de AYM'ye başvuru yapamadı. Kanunun dün akşam Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle CHP de başvurusunu ancak bugün yapabildi. CHP kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının geciktirilmesiyle Adalet Bakanı'nın atamaları yapma konusunda zaman kazandığı AYM'nin vereceği yürütmenin durdurulması kararının etkisizleştirilmesinin hedeflendiğini savundu. AYM'ye başvuruyu yapan

CHP Grup BAşkanvekili Akif Hamazçebi, düzenlemenin Cumhurbaşkanı Gül'ün onayının ardından hemen Resmi Gazeteye gönderilmediğini hatırlatarak "Sanıyorum bu süre içerisinde ataması yapılacak kişilerin planlamasını yaptı. Öyle tahmin ediyorum, bugün atama yapılırsa tahminimiz doğru çıkmış olacak" dedi. Hamzaçebi'nin bu açıklamasından birkaç saat sonra Adalet Bakanı söz konusu atamaları yaptı.

BAKAN ATAMALARI YAPTI

Bozdağ, Genel sekreter yardımcılıklarına Ankara Savcısı Erdal Demir, Yargıtay Savcısı Musa Kanıcı, Yargıtay Tetkik Hakimi İbrahim Pektaş, Danıştay Tetkik Hakimi Müjgan Karyağdı ve Adalet Bakanlığı İcra ve İflas İşleri Daire Başkanı Serdar Mutta getirildi. Yeni Genel Sekreter seçimine kadar bu göreve Mutta'nın vekalet edeceği belirtildi. Teftiş Kurulu Başkanlığına ise kanunla görevi sona eren Selim Yıldız yeniden getirilirken yardımcılıklarına Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Abdulkadir Göngörün, HSYK Başmüfettişi Kemal Açıkgöz ve Adalet Bakanlığı İçdenetçisi Şaban Kazdal getirildi.
Genel sekreterlik için Genel Kurul, 10 gün içinde adaylarını belirleyecek ve HSYK Başkanı, sonraki 3 gün içinde bu adaylar arasından Genel Sekreteri atayacak. Kulislerde Genel Sekreterlik için Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Bilgin Başaran'ın adının öne çıktığı belirtildi.



Bozdağ kanunla görevi sona eren Türkiye Adalet Akademesi Başkanlığına Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil'i atadı. Akçil, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanı iken 2011'de HSYK'ca Danıştay üyeliğine seçilmişti.

AYM 17.00'DA TOPLANDI

CHP'nin 46 maddeli kanunun 23 maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru ise jet hızıyla gündeme alındı. CHP'nin başvurusu ile ilgili olarak bir raportörü rapor hazırlaması için görevlendiren AYM Başkanlığı, raportörün raporunu hemen hazırlamasını istedi. Raporun hazırlanmasından sonra saat 17.00'da AYM heyeti toplandı. AYM heyetinin ön inceleme sonunda başvuruda bir eksiklik görülmeyerek işin esasına geçilmesine karar vermesi halinde yürütmenin durdurulması ile ilgili kararını da verebileceği belirtildi.

"HSYK ÜYELERİ İSTİFA ETSİN"

Bu arada Yargıçlar Sendikası, "yaratılmaya çalışılan bağımlı, biatçı, talimatçı ve teslimiyetçi HSYK'da" onurlu görev yapma olanağı bulunmadığını belirterek, mevcut HSYK üyelerini istifaya çağırdı. Açıklamada, "Bundan böyle HSYK'nın kendi gündemini belirleme olanağı kalmamış, zaten olmayan objektif ve tarafsız karar verme yeteneği topyekün yok edilmiştir. Adalet Akademisi'nin tedrisatından geçen sindirilmiş yargıç ve savcı adaylarının kişiliğinin yok edilmesi operasyonunun bir aracı haline sokulmuştur. Her türlü yolsuzluk ve yoksunluk girdabına kapılmış siyasi iktidarın hukuk ve etik dışı, teslim alınmış yasama eliyle yaptığı tasarruflar ne yazık ki olağan akıl ile izah edilebilir olmaktan çıkmıştır. Yasayla işe son verme davranışını icat eden siyasi iktidardan hukuka uygun irade sergilemesi beklenemez" denildi.

Haberin Devamı