Gazete Vatan Logo

Ankara'da çok kritik saatler

İsrail'le yaşanan gerilimin ardından arka arkaya yapılan zirveler Ankara’da heyecan yarattı

Başbakan dün uçakta “Son aldığımız kararların milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi ve gözlerle kulaklar 11.30’da yapacağı konuşmaya çevrildi. Ancak, arka arkaya yapılan zirveler Ankara’da heycan yaratırken Başbakan’ın konuşması 1.5 saat rötarla gerçekleşti...

SAAT 10.00 Başbakan Erdoğan dün saat 10.00’da Ankara’ya geldi. Erdoğan, uçakta kendisine eşlik eden işadamlarına ve gazetecilere kritik mesajlar içeren bir teşekkür konuşması yaptı. Erdoğan, “Son attığımız adımlar, son aldığımız kararların da ülkemiz için, milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Başbakan, havalimanında Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan, Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile yaklaşık 15 dakika süren toplantı yaptı.

SAAT 10.15 Başbakan’ın bu toplantının ardından TBMM’ye geçerek saat 11.30’da başlaması planlanan partisinin grup toplantısına katılması beklenirken Başbakanlık’ta sürpriz bir hareketlilik başladı. İsrail’in gemi operasyonu ve İskenderun’daki saldırı nedeniyle yurt dışı gezisini erken keserek dün sabah Ankara’ya gelen Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, önceki gün Mısır gezisini keserek erken dönen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüştükten sonra Başbakanlık’a geldi. Orgeneral Güner, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la biraraya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.

MİT Müsteşarı Fidan Başbakanlık’tan ayrıldıktan hemen sonra Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Arınç ve Çiçek ile Milli Savunma Bakanı Gönül de Başbakanlığa geldi. Başbakan’a özel kalemi ve Müsteşar Ala tarafından bilgi sunulmasından sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Başbakan RecepTayyip Erdoğan’ı aradı. Bu sırada Erdoğan’a ABD Başkanı Barack Obama’nın akşam saat 20.00’de arayacağı bilgisi de iletildi. Erdoğan grup toplantısının 13.00’e ertelenmesine ve mini bir güvenlik zirvesi yapmaya karar verdi.

SAAT 12.15 Başbakan başkanlığında güvenlik toplantısı başladı. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Arınç ve Çiçek, Milli Savunma Bakanı Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Güner, Başbakanlık Müsteşarı Ala ve MİT Müsteşarı Fidan katıldı. Toplantı yaklaşık yarım saat sürdü.

Toplantıda daha geniş kapsamlı bir güvenlik toplantısı yapılmasına karar verildi. Genelkurmay Başkanı ile komuta kademesinin tamamının ve MGK üyesi bakanların katılması öngörülen toplantının akşam 20.00’de yapılması benimsendi. Ancak Erdoğan, böyle bir toplantının ABD Başkanı Obama ile yapacağı telefon konuşmasının ardından yapılmasını uygun buldu ve toplantı bugüne ertelendi.

SAAT 13.00 Erdoğan Başbakanlık’taki toplantının ardından TBMM’ye geçti ve partisinin Meclis Grubu toplantısında tarihi bir konuşma yaptı.

SAAT 18.00 Erdoğan saat 18.00’de de İngiltere Başbakanı Cameron ile bir telefon konuşması yaptı. Erdoğan, “İsrail BM kararlarını uygulamamayı alışkanlık haline getirmiştir. Uluslararası toplumun bunun önüne geçmesi gerekir’dedi. İngiltere Başbakanı Cameron da İsrail saldırısını kınadıklarını vurgulayarak, özellikle can kaybından dolayı büyük üzüntü duyduklarını, bu nedenle de ülke olarak dün alınan BM kararına tam destek verdiklerini söyledi. Erdoğan bu görüşmenin ardından İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile gerçekleştirdiği telefon konuşmasında gelişmeleri değerlendirdi.

GÜVENLİK ZİRVESİ BUGÜN 11.00’DE: Başbakan bugün Güvenlik Zirvesi’ne başkanlık edecek. Gül’ün katılmadığı MGK toplantısı niteliğindeki toplantıya Gül dışındaki MGK üyeleri katılacak.

Haberin Devamı