Gazete Vatan Logo

Ankara'da bu iki şüphe! İşte Korsan uçakla tacizin nedeni

Ankara'da bu iki şüphe! İşte Korsan uçakla tacizin nedeni

Kuyruğundaki ülke sembolü silinmiş MIG-29 savaş uçağının, pazar ve pazartesi günleri Suriye sınırında devriye uçuşu yapan Türk jetlerini radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulunması, Ankara'da yeni kuşkulara neden oldu. İşte askeri uzmanların yaptığı değerlendirmeler...

Milliyetini gösteren simgenin silinmesi yoluyla yapılan taciz konusunda iki ihtimal üzerinde duruluyor. Birincisi, Rusya'nın Suriye'ye yeni sattığı savaş uçakları ile taciz yapılıyor olabilir. Üzerinde durulan ikinci ihtimal ise "Rusya, MIG - 29 uçağı ile Türkiye'yi sınamak ve 'ters bir gelişme durumunda benim uçağım değildi' diyebilmek için korsan bir yöntemle bu tacizi yapıyor olabilir" şeklinde özetleniyor.

İHLAL SEMBOLÜ OLAN RUS UÇAKLARI İLE YAPILDI

Türkiye ile Rusya arasında Suriye sınırındaki hava sahasında yaşanan gerilim boyutlanarak sürüyor. 3 Ekim ve 4 Ekim'de Rusya ait SU-40 ve

SU-24 savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmişti. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov da, iki gün arayla üst üste Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, protesto notası verilmişti. İhlal, üzerinde Rusya'nın ülke sembolü olan savaş uçakları ile yapıldı.

Haberin Devamı

MİLLİYET SEMBOLÜ SİLİNMİŞ UÇAKLA TACİZ

4 ve Ekim'de ise Rus üretimi MIG-29 uçakları ile sınırda devriye gezen Türk jetlerine sınırın karşı tarafından radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunuldu. MIG-29 savaş uçağının 4 Ekim'deki tacizi 5 dakika 40 saniye sürdü. 5 Ekimdeki taciz ise 4 dakika 30 saniye süre ile yapıldı.

KUYRUKTA ÜLKE SEMBOLÜ OLUR

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında, "milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı" ifadesi dikkat çekti. Askeri uzmanlar, bu ifadenin anlamı konusunda, milliyet.com.tr'ye şu değerlendirmede bulundu: "Savaş uçaklarının gövdelerinde semboller bulunur. Ülke ve ait olduğu filonun simgeleri gibi. Bizim savaş uçaklarımızın kuyruğunda bayrağımız var. Sağ kanat üstü ve sol kanat altında da Türk uçağı olduğunu gösteren sembol var. Bir ülke uçağını tanıtmamak kendine ait olduğunu gizlemek istiyorsa bu sembolleri siler. Pilot haberleşmeyi de kapatmışsa uçağın hangi ülkeye ait olduğu anlaşılmaz."

Haberin Devamı

KIZIL YILDIZ DEĞİŞMİŞTİ

Rusya'nın hava kuvvetlerinde 254, Suriye'nin ise 46 adet MIG-29 savaş uçağı bulunuyor. Taciz eden uçağın milliyeti konusunda iki ihtimal bulunuyor. Birinci ihtimal, "Esad yönetiminin bazı uçakların sembollerini silmiş olması veya Rusya'dan Suriye'ye yeni verilen ve sembollerin işlenmediği uçakların taciz olayında kullanılıyor olması."

İkinci ihtimal ise "Rusya, Türkiye'yi ve NATO'yu hava sahası sınırında vereceği tepki konusunda sınamak istiyor olabilir. Ancak olumsuz bir gelişme durumunda 'Benim uçağım değil, Suriye'ye satmıştım' diyebilmek için sembolleri silmiş olabilir" şeklinde.

Bir başka değerlendirme ise "Eğer uçak Esad yönetiminin uçağı ise bile bu tacizi Rusya'dan aldığı güç ile yapıyor" yönünde.

Rus savaş uçaklarında geçmişte kızıl yıldız kullanılıyordu. Ancak 2008 yılında bu simge kaldırıldı ve yerine Rusya Federasyonu'nun bayrağındaki kırmızı, beyaz ve mavi renklere dayalı sembol konuldu.

Haberin Devamı

Kaynak: Milliyet