Gazete Vatan Logo

Anka Kuşu Mars’a uçtu

NASA’nın yeni Mars projesi başladı. Phoenix (Anka Kuşu) isimli araç gezegenin buzlarla kaplı bölgesine doğru yola çıktı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) Mars’ta yaşam koşulları olup olmadığını araştırmak üzere geliştirdiği Phoenix (Anka Kuşu) isimli uzay aracı, 10 aylık yolculuğuna başladı. Florida eyaletinde, Atlas Okyanusu kıyısındaki Cape Canevaral ana uzay üssünden fırlatılan araç toplam 679 milyon kilometre yol katettikten sonra gelecek yıl Mayıs ayında, Mars’a ulaşacak. Araç, gezegenin kuzeyindeki buzul tabakasını inceleyecek. Aracın 2.4 metre uzunluğundaki kolu, yerin yalnızca 20-30 santim altında bulunan buzul tabakası ve çevresinden örnekler alacak.

Yaşam izi arayacak

Örnekler aracın içindeki 8 özel fırında eritilerek su analizine tabi tutacak. Sudaki toz, mineral oranları incelenecek. 420 milyon dolara mal olan proje Mars’ta yaşam olup olmadığını değil, gezegenin koşullarının mikroorganizmaların yaşamasına uygun olup olmadığını inceleyecek. Operasyonun ilk aşamada 90 gün sürmesi planlanıyor.

Bilim kurgu eserleri taşıyor

Phoenix’in diğer özelliği ise bugüne kadar yazılmış en iyi bilim kurgu eserlerini götürecek olması. Özel bir mini diske yüklenen sesli ve yazılı eserler, Phoenix’in görevi tamamlandıktan sonra aracın üzerine monte edilmiş şekilde astronotları beklemeye başlayacak. Mars koşullarında 500 yıl dayanacak şekilde tasarlanan diskin üzerinde “Astronotlar Dikkat: Bunu yanınıza alın” yazıyor. Bilim adamlarının amacı yıllar sonra Mars’a gidecek astronotlara hatıra bırakmak.

Haberin Devamı