Gazete Vatan Logo

Android artık şifre sormayacak

Android artık şifre sormayacak

Trust API adı verilen yazılım arka planda çalışarak kullanıcının konumunu, hareketlerini, yazma hızını ve gerekirse kameradan yüzünü kontrol edecek, bir 'güven puanı' belirleyecek. Sistem, kullanıcının telefonun sahibi olduğundan emin olduğu durumlarda şifre sormadan tuş kilidini veya uygulamaları açmaya izin verecek.

Uygulama geliştiriciler de kendi puan eşiklerini belirleyebilecek. Yani bir oyun için gereken güven puanı ile mobil bankacılık uygulaması için gereken puan aynı değil.

Şirketin ATAP (Advanced Technologies and Products) isimli birimi yaklaşık bir yıldır bu teknoloji üzerine çalışıyor. Ekip lideri Dan Kaufman, "Bu cihazlarda bir sürü sensör var. Neden kullanmayalım? Her şey yolunda giderse yıl sonunda Android geliştiricilere yazılımı göndereceğiz" diyor.

İşe yarar mı?

Parmak iziyle tanıma sensörü bulunmayan cihazlar için düşünülen bu teknoloji akla birçok soru işareti getiriyor. Bunlardan ilki, konuma önem veren sistemin güvenilirliği olacak. Sizinle aynı konumdaki birinin telefonunuzu açması zaten daha yüksek bir olasılık.

Haberin Devamı

Akıllı cihazların hız, basınç, yön ve hatta sıcaklık ölçen sensörlerinin birçoğunu 7/24 çalıştırmayı planlayan bu sistemin telefon şarjına bindireceği yük ise bir başka çekince.

Yazım stilinizi ve telefonu kullanım biçiminizi öğrenerek sizi tanımayı hedefleyen sistemin, gizlilik konusunda ne derece güvenilir olacağı da bir muamma.

Bütün bu endişelere karşın, sürekli unutulan ve çoğu zaman hackerların insafına kalan şifrelerimiz de %100 güvenilir sayılmaz.

Kaynak: Al Jazeera, Google