Gazete Vatan Logo

Android, Windows özellikli ve tablet!

Lenovo, ikisi bir arada’ özellikli IdeaPad U1 ürününü tanıttı

LENOVO, Las Vegas’ta ‘ikisi bir arada’ özellikli LePad tabletli IdeaPad U1 ürününü tanıttı. Ürün, Android uygulamalarına erişim sağlayan yüksek tanımlı bir tablet bilgisayarın taşınabilirliğiyle, eksiksiz bir Windows 7 bilgi işlem deneyimi sunan klavye yuvasını biraraya getiriyor. Qualcomm Snapdragon işlemciye sahip LePad, 1 kg’dan daha hafif ve 1.5 cm’den az kalınlığa sahip. 8 saate kadar süren pil ömrüyle dikkat çekiyor.

Windows tabanlı üretkenlik uygulamaları sayesinde, içerik oluşturmak isteyen normal bir dizüstü bilgisayarın tüm işlevlerine gereksinim duyan kullanıcılar, LePad’i U1 yuvasına yerleştirebiliyor. U1 yuvasında, Windows 7 Home Premium işletim sistemi ve bir Intel CULV işlemcisi bulunuyor.

Cep telefonu için 9 ayda 1.4 milyar euro harcadık

GfK Türkiye, ‘Telekom Sektörü 2010 Üçüncü Çeyrek Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, geçen yılın ilk 9 ayında cep telefonuna ödediğimiz para yüzde 59 artarak 1 milyar 423 milyon euroya yükseldi. Telefon satışları adetsel olarak yüzde 8 artarken cironun patlamasına, akıllı telefon furyası neden oldu.

GfK Türkiye’nin, 2010 yılının ilk 3 çeyreğinde telekom sektörü raporuna göre, mobil telefon pazarı geçen yıl Ocak-Eylül döneminde adetsel bazda önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 8 büyüyerek, 8 milyon 273 bin adede ulaştı.

Aynı dönemde mobil telefon pazarı yüzde 59 büyüyerek 895.6 milyon eurodan 1 milyar 423 bin euroya çıktı. Bu artış, Türkiye ile birlikte tüm dünyada da patlama yaşayan Smartphone (akıllı telefon) satışlarından kaynaklandı.

GFK’nın raporuna göre, 2010 ilk 3 çeyreğinde dünyada satılan telefonların yüzde 14’ünü (yaklaşık 50 milyon cihaz), Türkiye’de satılan telefonların da yüzde 16’sını akıllı telefonlar oluşturdu. Toplam mobil telefon satışının cirosal bazda yüzde 35’ini akıllı telefonlar sağladı. Türkiye’de 2010’un Ocak-Eylül döneminde satılan Smartphone sayısı, 2004-2009 arası satılan toplam akıllı telefon sayısının 2.5 katını geçti.

Pahalı telefon aldık

Rapora göre, 2009 üçüncü çeyrek sonunda payı yüzde 26.1 olan (son kullanıcı fiyatı) 0-50 euro bandı, 2010’un üçüncü çeyreğinin sonunda düşerek yüzde 2.3 seviyesine geriledi. Bunun yanında, 2009’un üçüncü çeyreğinin sonunda payı yüzde 32.4 olan 100-200 euro bandı, 2010 üçüncü çeyreği sonunda artarak yüzde 44.6 seviyesine ulaştı.

Geçen sene payı yüzde 8 olan 200-300 euro segmenti ise bu sene yüzde 18.7’ye çıktı.

Bu arada 2009 yılının üçüncü çeyreğinin sonuna kadar satılan telefonların yüzde 69.2’si MP3 çalarlı iken, bu sene aynı dönemde bu oran yüzde 87.9’a yükseldi. Aynı dönemde satılan telefonların FM radyolu olma özelliği yüzde 68.6’dan yüzde 85.9’a çıktı. Telekom sektöründe geçen yılın en önemli gelişmesi olan 3G bu yılda da gelişmeye devam etti. Teknolojisi çok yeni olan 3G uyumlu telefonların oranı 2009’un üçüncü çeyreğinin sonuna kadar yüzde 18 iken, 2010’un aynı döneminde 2 katına yakın pay kazanarak yüzde 35’e yükseldi. Kamerası olan telefonların payı yüzde 73.1’den yüzde 84.8’e çıktı.

Teknoloji marketlerinin pazar payı yüzde 15’e yükseldi

RAPORA göre, daha önce yüzde 80’lerde pazar payına sahip olan geleneksel telekom mağazaları, 2008’in ikinci yarısından itibaren pay kaybetmeye devam etti. 2009’un üçüncü çeyreğinde miktar olarak yüzde 78 paya ulaşan telekom mağazalarının pazar payı, 2010’un üçüncü çeyreği ile beraber yüzde 75’e geriledi. Buna karşılık cirosal olarak ise bu oran yüzde 75’ten yüzde 76’ya yükseldi. Rapora göre, ciro artışında yıl boyunca operatörlerin 3G ve akıllı telefonlara yönelik kampanyaları etkili oldu. Teknoloji marketleri (TSS-Chains) ise pazardaki paylarını artırdılar. Teknoloji marketlerinin pazar payı aynı dönemlerde yüzde 11’den yüzde 15’e kadar yükseldi. Operatör kampanyaları modern kanallar üzerinden yapılan satışları kapsamamasına karşın organize kanalda gerçekleşen satışlarda, artış gözlendi.

Las Vegas’ta kumar teknolojinin gölgesinde kaldı!

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı Consumer Electronics Show (CES) 2011, yeni teknolojilerin gövde gösterisine sahne oldu. Bugün kapılarını kapatmaya hazırlanan fuarda tablet bilgisayarlar, 3 boyutlu (3D) televizyonlar ve akıllı telefonlar ön plana çıktı. 2011 yılının ilk çeyreğinden itibaren satışa sunulacak ürünlerden bazılarını sizin için inceledik

BlackBerry 4G PlayBook geliyor

RESEARCH In Motion (RIM) ve Sprint, CES 2011’de yaptıkları açıklama ile BlackBerry PlayBook tabletini Sprint 4G şebekesiyle piyasaya sürmeyi planladıklarını duyurdu. Yeni 4G modelinin yaz aylarında Sprint mağazalarında satışa sunulması bekleniyor.

BlackBerry 4G PlayBook kolay tanışabilir olması, ultra ince tasarımı, kusursuz web tarayıcısı, çok fonksiyonlu yapısı, HD multimedyası ve üstün güvenlik özellikleri ile profesyonel bir tablet.

Panasonic oturma odasında yeni ses ve görüntü sistemlerini test ettiriyor

PANASONIC, CES 2011’de çevreci teknolojilerini, en son ev eğlencesi ürünlerini ve hem evler hem de şehirler için geliştirdiği enerji hamlelerini gün yüzüne çıkardı. Panasonic, CES’teki standında 42 inçten 152 inçe kadar tüm plazma televizyonlarını taşıyan devasa bir 3D video duvarı yaptı. Bu bölümde 3D’nin öncüsü Panasonic’in hem profesyoneller hem de tüketiciler için 3D alanında sunduğu en son ürünler, ekipmanlar ve uygulamalar sergileniyor. Bu bölümde 3D video kaydedebilen video kameralar ve 3D fotoğraf çekebilen, değiştirilebilir lens özellikli dijital fotoğraf makineleri de bulunuyor. Panasonic standında 3D Full HD Blu-ray Disc oynatıcılar ve ev sinema sistemlerinin yer aldığı bir oturma odası da var. Ziyaretçiler burada Panasonic’in yeni surround teknolojisinin sağladığı ses kalitesini deneyimleme fırsatı buluyor.

NOVA ekran Optimus Black’te

LG Electronics, 4 inçlik çarpıcı parlaklıktaki NOVA ekranını 9.2 mm’lik dünyanın en ince akıllı telefonu LG Optimus Black’in içerisinde sundu. Optimus Black’in 700 nit parlaklığındaki NOVA ekranı, mobil ekranlar arasında en parlak, en net ve en okunabilir ekran olacak şekilde tasarlandı. LG Optimus Black ile sunulan NOVA teknolojisi, aynı zamanda kullanıcıların iç veya dış mekanlarda güçlü güneş ışığının altında görünürlüğü korumasını sağlıyor. 109 gram ağırlığındaki telefon dünyanın ilk 2 MP ön kamerasına da sahip. Optimus Black 2011’in ilk yarısında piyasaya çıkacak.

Bilgilerinizi birkaç saniyede yedekleyin

Packard Bell, CES’te EasyNote S serisiyle dikkat çekti. Seride tek tuş kısayolları her fonksiyon tuşunun üzerine uygun şekilde yerleştirilip simgeleştirilmiş ve uygulamalara kolay erişim sağlanmış. “Yedekleme Tuşu” (F2) ile bilgisayarınızda yedekleme yapmanız saniyeler sürüyor. Dokunmatik fare tek bir tuşa (F6) basarak aktif veya pasif hale getirilebiliyor. Yenilikçi Packard Bell Sosyal Paylaşım uygulaması, popüler sosyal paylaşım sitelerini aynı anda tek bir tuşa basarak erişebileceğiniz tek bir yerde topluyor.

Robotlar masaj yapıyor yaşlıları tedavi ediyor

FUARDA birbirinden ilginç robotlar da dikkat çekti. Bunlar arasında masaj yapan, hasta ve yaşlı bakan robotlar büyük ilgi gördü. Fuarın yeni robot bölümünün yıldızı ve dünyanın ilk masör robotu “WheeMe”, ziyaretçilerin gergin adalelerine masaj yapıyor.

Japon Cyberdine firmasının, yürümekte zorluk çekenlere yardım için tasarladığı mekanik “kostüm” de ilgi çeken ürünlerden. Bacaklar ile kola “giyilen” ve mekanik parçalardan oluşan fütürist yürüme aygıtı, organları hareket ettirmek için sinir sisteminin sinyallerini alıyor. Aygıt hareket ettirmek için uyguladığı gücü duruma ve gerekene göre arttırıyor veya azaltıyor. Yumuşak kürklü ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) “medikal malzeme” olarak onaylı robot fokların üreticisi Japon Paro firması, bu ürününü depresyon veya bunaması olan yaşlılar için tedaviye yardımcı olarak tanıtıyor. Işığa, dokunmaya ve sese duyarlı alıcılarla donatılan 6 bin dolar değerindeki robot fok, zamanla bir kişilik geliştiriyor ve gerçek bir evcil hayvan gibi eğitilebiliyor.

Fuardaki bir başka evcil hayvan türü robot da 2007’de piyasaya çıkan dinozor Pleo’nun üçüncü versiyonu. Sıcaklık ve kokuya tepki veren, sesleri tanıyabilen Pleo RB soğukta bırakılırsa nezle oluyor. Çok sıcakta kaldığında nefes nefese kalıyor, masadan düşerse canı yanıyor ve iyileşene kadar bakmak gerekiyor. iRobot’un geliştirdiği Roomba’nın 400 dolarlık Windoro modeli ise çok güzel cam temizliyor. Pencere camına mıknatıslarıyla yapışan hafif ve kare şeklindeki temizlik robotu, mikrofiber patenleriyle camı pırıl pırıl yapıyor.

Haberin Devamı