Gazete Vatan Logo

Anayasada ‘başkanlık’ restleşmesi!

Başkanlık sistemi krize dönüştü

YENİ Anayasa yazımında “başkanlık sistemi” tartışması, iktidar ile muhalefet arasında Uzlaşma Komisyonu’nun akıbetini de belirleyecek bir krize dönüştü. Yasama ve yürütme bölümü için sunduğu önerilerle ‘başkanlık sistemi’ talebinde bulunan AK Parti, parlamenter sistem isteyen CHP ve MHP’nin tepkisiyle karşılaştı. Devletin yönetim sistemine karar verilmeden anayasanın yasama ve yürütme bölümünü yazmanın mümkün olmayacağını vurgulayan iki parti, “3 parti parlamenter sistem istiyor. Başkanlık sistemi öneren sadece sizsiniz. Uzlaşma ile müzakerelerin sürmesi için önerinizi geri çekin” talebinde bulundu. Muhalefetin tavrı üzerine AK Partili komisyon üyeleri önceki akşam Genel Merkez yönetimiyle durum değerlendirmesi yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında gerçekleştirilen toplantıdan “Geri adım atılmayacak” kararı çıktı.

AK Partili komisyon üyeleri bu kararı dün AK Partili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan yazım alt komisyonunda muhalefete deklare etti. İyimaya yaptığı açıklamada, “Başkanlık sistemi talebimizle ilgili duruşumuzu sürdürüyoruz. Bunun müzakerelerini engellemeyeceğini düşünüyoruz” dedi. AK Parti kanadı ardından yasama bölümü maddelerinin geçilmesini önerdi. Bunun üzerine CHP’li Atilla Kart “Bu şartlarda müzakereyi kabul etmiyoruz” diyerek toplantıya ara verilmesini talep etti.

‘Vebali büyük olur’

Aranın ardından söz alan Kart “Bununla Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının sonlandırılması amacını ortaya koyuyorsunuz. Eğer uzlaşma mantığınızı sürdürüyorsanız ve bunda samimi iseniz önerinizi geri çekmelisiniz” dedi.

MHP’li Faruk Bal da, başkanlık sistemini kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, “136 yıllık parlamenter demokrasi geleneğimizi bir kenara atarak, bir bilinmeze Türkiye’yi sürükleyemezsiniz. Bu masa etrafında tarihi bir süreç yaşanıyor. Bu süreci heba etmeye kimsenin hakkı yok. Bunun vebali büyük olur” şeklinde konuştu.

Bu sözler üzerine AK Partili Mustafa Şentop “Önerimizi geri çekmemiz, değiştirmemiz sözkonusu olamaz” diyerek geri adım atmayacaklarını birkez daha vurguladı. BDP ise tavrını hafta sonuna kadar netleştireceğini söyledi. Müzakerelerin ardından yazım komisyonu madde görüşmesi yapmadan dağıldı.

Haberin Devamı