Gazete Vatan Logo

Anayasa Mahkemesi yolu göründü!

Anayasa Mahkemesi yolu göründü!

TBMM Genel Kurulunda, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1.
maddesi kabul edildi.

Anayasa Mahkemesi yolu göründü AK Parti’nin verdiği değişiklik önergesi üzerine, teklifin 1. maddesindeki "MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin" ifadesi, "MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından
görevlendirilenlerin" şeklinde değiştirildi.

Önerge doğrultusunda kabul edilen madde, MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin, görevlerinin ifası sırasında işledikleri iddia olunan
suçlardan ya da özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasının Başbakan iznine bağlı olmasını öngörüyor.

Bu arada, madde üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "MİT’i, PKK veya KCK terör örgütlerini kurmakla suçlamak büyük bir haksızlık ve iftiradır. MİT’i yıpratmak
isteyenlerin, terör örgütünün pek çok eylemini MİT işlemiş gibi onun üzerine yıkma çabaları var. Bu tür haberler, yorumlar, bu çabaların göstergesidir. Bu, karalama kampanyasıdır. Bunların hepsi iftiradır" diye konuştu.

'Yetkili birimler Öcalan ile görüştü yine görüşebilir!'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, devletin ilgili, yetkili birimlerinin, ihtiyaç duydukları zaman ve zeminde terör örgütü elebaşı ile görüşmeler yaptıklarını ve bundan sonra da ihtiyaç olması halinde yapacağını söyledi. TBMM Genel Kurulu’nda, MİT Kanunu’nda değişiklik yapan kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Ergin, 2009 yılında Habur’dan giren terör örgütü elemanları ile görüşme yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine, böyle bir görüşmenin söz konusu olmadığını ifade etti. Ergin, şunları söyledi:

‘Her ülke bu imkanı kullanır’

“Terör örgütü elebaşı 1999 yılında Türkiye’ye geldiğinde İmralı’da hapsedildi. Yargılamaları Ankara Mahkemeleri tarafından adada yapıldı. Bu yargılamaların öncesi, esnası ve sonrasında devletin ilgili yetkili birimleri, Türkiye’ye geldiği günden itibaren ihtiyaç duydukları zaman ve zeminde terör örgütü elebaşı ile görüşmeler yapmıştır. Bugüne kadar görev yapmış tüm siyasi iktidarlar döneminde ihtiyaç duyulduğunda belli görüşmeler yapılmıştır. Asker bürokrasisi, istihbarat bürokrasisi ve güvenlik bürokrasisi yapmıştır. Zaten bir devletin, ülkesinde var olan böylesi yakıcı problemi çözmek için bir imkan bir enstruman varsa bunu kullanmaması, bu yola müracaat etmemesi sorgulanması gereken olayadır. Dünyanın hangi ülkesi vardır ki elinde böyle imkan varken bunları kullanmış olmasın. Bugüne kadar bu görüşmeler yapılmıştır ve bundan sonra da ihtiyaç olması halinde devlet güvenlik birimleri, istihbarat birimleri, ihtiyaç duyarsa bundan sonra da bu görüşmeler yapılır.”

‘Eski görüşmelerde biz yoktuk’

Ergin, istihbarat birimlerinin terör örgütü elebaşı ile neler görüştüğü yönündeki soruya, şu yanıtı verdi: “Bu görüşmelerde siz de yoktunuz, biz de yoktuk. Bu görüşmelerin sonucunda şayet Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve o devletin yönetiminde var olan yetkili hükümetin kabul edebileceği bir zemin oluşsaydı bunu getirip bu parlamentoda gereğini yapmak üzere harekete geçirdik. İstihbarat örgütleri dünyanın her yerinde iyi insanlarla güreşmek için var olan örgütler değil. Burada bir makul sonuca ulaşılır ise bunlar uygulanmak üzere bir yere gelir. Muhatabınız akla hayala gelmedik şeyler söyleyebilir, talepte bulunabilir. Bunlar kabul edilmediği sürece talebi dile getireni bağlar. Bu görüşmeleri yapan istihbarat birimlerinin Hükümetimize bu noktada yapmış olduğu herhangi bir telkin yoktur. Hükümetimizin bu noktada verdiği herhangi bir söz ve taahhüt söz konusu değil. Çok açık ilan ediyorum.”

‘Örgütlere sızan MİT’çiler canı pahasına görev yapıyor’

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Terör örgütlerinin içine sızan istihbarat görevlilerinin, suç işlediklerine” yönelik bir açıklamasının olmadığını belirterek, “Örgütlerin içine sızmış MİT görevlileri canı pahasına, şehitliği göze alarak görev yapıyor. Onları terörist, terör örgütüyle işbirliği yapar göstermek, bunu kim, hangi saikle yapıyorsa yapsın bu ülkenin birlik, beraberliğine, güvenliğine, bekasına iyilik değil, kötülüklerin en büyüğünü yapıyor” dedi. TBMM ‘de MİT Kanunu’nda değişiklik yapan teklifin tümü üzerinde Hükümet adına söz alan Bozdağ, MİT için “Türkiye’nin güzide kurumlarından biri” dedi. Bozdağ, MİT’e çok önemli görevler verildiğini bunların, ülkenin güvenliği, huzuru, barışı için oldukça önemli olduğunu söyledi. Bozdağ, diğer ülkelerin bu alandaki kanunlarında Türkiye’dekinden daha fazla koruma olduğunu belirterek, “Bu güzide kurumu MİT’i yıpratmayalım” dedi. Bozdağ, “kişiye özel düzenleme” eleştirilerine de 1948 yılında çıkarılan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı ülkelere, müzik tahsili için gönderilmesi kanunu”nu özel kanun olarak örnek gösterdi.

Haberin Devamı