Gazete Vatan Logo

Anayasa için liderler turu!

Bu tarih anayasa için yeterli olacak mı?

Yeni anayasa çalışmaları tıkanırken AK Parti Cemil Çiçek’ten “somut tarih için liderler turu” istedi.

Uzlaşma Komisyonu’nun geçtiğimiz haftaki toplantısında Çiçek 4 partiden, komisyonun çalışma temposunu arttırması ve mutabakat sağlanan madde sayısını arttırma konusunda çözüm önerilerini 8 Nisan’a kadar hazırlamalarını istemişti. Alınan karar uyarınca Çiçek dün çözüm önerilerini değerlendirmek üzere Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle akşam yemeğinde biraraya geldi.

Yeterli tarih

Komisyonun Nisan sonuna kadar çalışabileceğini açıklayan Uzlaşma Komisyonu üyesi AK Partili Mustafa Şentop, “Bu tarih anayasa taslağının ortaya konulabilmesi için yeterli olacak mı?” sorusu üzerine “Partilerin Başlangıç, Genel İlkeler, Mali ve Son hükümler bölümleri için sundukları madde sayısı yaklaşık 15. Bu maddelerin ilk görüşmelerini süratle tamamlayıp, geride bıraktığımız uzlaşılamayan maddeleri yeniden gözden geçirmek için Nisan sonu yeterli bir tarihtir. Ancak bunun için liderlerin iradelerini açıkça ortaya koymalarında fayda var. Bunun için Sayın Çiçek’in liderlerle görüşmesini gerekli görüyoruz” dedi.

MHP’li üye Faruk Bal ise, komisyondaki sorunun AK Parti’nin Başkanlık Sistemi önerisi ve İmralı ile anayasanın da görüşülmesinden kaynaklandığını söyledi.

Değiştirilemez madde tartışması

Cemil Çiçek ile yemek öncesi yapılan yazım alt komisyonu toplantısında “Değiştirilemez maddeler” tartışması yaşandı. AK Parti ve BDP’nin anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerinde değişiklik önerdiklerini anımsatan CHP’li Süheyl Batum, “Değişmez maddelere dokunamayız” çıkışında bulundu. Kamuoyuna yansıyan İmralı tutanaklarını anımsatarak “Öcalan yaz oğlum diyor, anayasa maddeleri yazılıyor” ifadelerini kullanan Batum,’a MHP’li Oktay Öztürk’ten destek geldi.

BDP’li Ayla Ata’dan ise karşı çıkış geldi.

Uzlaşma Komisyonu masasına başta Kürt sorunu olmak üzere kangrenleşmiş sorunların çözümü için oturduklarını ifade eden Ata, “Geçmiş kuşaklar anayasalara yeni kuşakları sınırlayıcı madde koyamaz. Özellikle darbecilerin yaptığı bir anayasanın tüm maddelerinin değiştirilmesi gerekir” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı