Gazete Vatan Logo

Anadolu'yu Yunanlılar'a tanıtıyor!

Anadolu'yu Yunanlılar'a tanıtıyor!

Etiler'deki Maria's Restoran'dan tanıdığımız Maria Ekmekçioğlu, üç senedir bir Yunan TV kanalı için karış karış Anadolu’yu geziyor, uğradığı köylerde kasabalarda yanında taşıdığı piknik tüpü ile yöresel yemekler yapıyor. Reyting rekortmeni programında Anadolu kültürünü Yunanlılar'a tanıtıyor.

Maria Ekmekçioğlu hayatının tutkusunu bulmuş ve onu yaşayan bu dünyanın şanslı insanlarından. Yaptıklarını anlatırken gözlerinden ışıklar saçıyor. Bir mıknatıs gibi Etiler'deki restoranına Anadolu ve Yunan mutfağının güzelliklerini yaşamak isteyenlerini çekmesine şaşırmamalı. 'Maria's Restaurant' onun evi gibi. Her bir müşterisi mekândan ayrılırken o mutluluğu yüzlerinde görmek istiyor.

Maria nasıl Maria oldu?

Önce soyadımı anlatayım. Benim soyadım Ekmekçioğlu çünkü dedelerimin dedelerinin Safranbolu'da ekmek fırınları vardı. Dedem ekmekçilikten kurtulmak için İstanbul'a gelip tıp okuyor. Ben İstanbul'da doğdum ama 13 yaşında Selanik'te okumaya gidip sonra orada evlendim. Üç oğlum var. Alexandros, Apollon ve Pascal. Kendimi bildim bileli tencere başında, mutfaktaydım. Babamı mutlu etmek için ona yemek yapma isteğiyle başladı bu tutkum. Babam idolümdü.

Haberin Devamı

Fotoğraf: Barış ACARLI

Tutkunuz mesleğe nasıl dönüştü?

Önce pastane açtım. Selanik'te 13 sene patisserim devam etti, sonra İstanbul'a dönüp burada devam ettim. İlk Maria'nın bahçesini kurdum Etiler'de, sonra Küçükyalı ve Alaçatı olarak devam etti. Şimdi Maria Ekmekçioğlu ismiyle yalnızca Etiler'deyim.

Her taraf restoran dolu. Siz nasıl bir fark yarattınız diye sorsam?

Yıllarım seyahatlerde, yollarda geçti. O yollardan aldıklarımı birleştirdim. Küçük oğlum Pascal bana mutfakta yardım ediyor. Çok başarılı bir şef. İrlanda, İskoçya, Almanya'da yarışmalardan altın madalyası var. Büyük oğullarım Alexandros ve Apollon restoranın tanıtımıyla ve idaresiyle uğraşıyorlar. Yıllarca Ege'nin köylerini dolaştım, şimdi o dolaştığım yerlerden malzeme getiriyorum. Tereyağdan, otlara, zeytinyağından mevsimlik meyvaya kadar. O kadar zengin bir Anadolu mutfağı geleneğine sahibiz ki başka lezzetlere hiç gerek yok. Keşke herkes bunu anlasa ve yöresine göre yemekler pişirse.

Haberin Devamı

TEK MASA AYNI RUHA SAHİBİZ

Programınız iki yakayı birbirine yaklaştırıyor..

Tek masa aynı ruha sahip, aynı kültür, aynı müzik, kültür zevkine sahip. İzmir'de çok anlamlı bir plaket verdiler. Türkiye Yunanistan arasında lezzet ve dostluk köprüsünü kurduğumuz icin güzel şeyler oluyor. Yunanistan'da bir dergim çıkıyor, sırf İstanbul ve Anadolu kültürü ve yemekleri üstüne.

Bu kadar şeyi nasıl yetiştiriyorsunuz?

Ben hiperaktif bir insanım. Bütün dergiyi ben çıkarıyorum. Yunanistan'a gönderiyorum bütün ay kitapçılarda bulunuyor.

Nasıl geri dönüşler oluyor?

Kanada'dan doktorlar grubu geldi. Dedeleri Nevşehir'denmiş. İlk kez programım sayesinde gelmeye karar vermişler, ta Kanada'dan. İsveç'te yaşayan Gaziantepli bir adam benim sayemde karar verip köyüne geri dönmeye karar vermiş.

Programın adı ne?

'Apo Tin Poli Stin Anatoli' yani İstanbul'dan Anadolu'ya.. İstanbul şehirlerin şehri olarak tanınıyor. Kafavis "dünyanın neresine gidersen git, bu şehire geri dönüyorsun" diyor. İstanbul'u kastediyor.

Haberin Devamı

MARİA'NIN TUTKULU, KÜÇÜK CENNETİ

Bu yolculuklarda bu tarifleri nasıl buldunuz? Pazarlarda dolaşarak mı?

Anadolu'da pazarlarda rastladığımız malzemelerle oraya gelen kadınlardan aldığımız tariflerlerle zenginleştirdik. Yaşlı teyzelerle ettiğimiz sohbetlerden çok şey çıkardık. Şu an Yunanistan TV'sine yaptığım programla Anadolu'nun bütün köylerini sürekli dolaşıyorum. Açılır kapanır bir masam var. Masayı açıyoruz, üstüne piknik tüpü koyuyoruz. Sokakta, deniz kenarında, nehir kenarında tüpün üstüne tavayı veya tencereyi koyup oracıkta yapıyoruz yemeği. Yunanistan TV'sinde 3 senedir devam eden çok popüler bir program.

Program yapmak nasıl aklınıza geldi?

Anadolu'nun çoğu yerinde teyzelerle konuşurken yavaş yavaş TV programıyla bu bilgilerimi insanlarla paylaşma fikri oluştu. Yunanistan'da Mega TV ve Alfa TV Yunanistan'ın en büyük televizyon kanalları, en yüksek reytingleri alıyor. Her Cumartesi sekizde yayınlanıyor.

Haberin Devamı

Anadolu mutfağını Yunanistan'a açarak, sofraları da birleştiriyorsunuz..

Yunanistan'a Anadolu'dan İstanbul'dan, İzmir'den çok insan gitti. Otobüs dolusu insanlar geliyor Gaziantep'e, Urfa'ya bizim programı izledikten sonra. Türkiye'de de iki büyük kanalla görüşüyoruz.

DENİZ VE TOPRAĞIN AŞKI

Bu restoranda hangi farklı lezzetleri bulacağız?

Genelde yöresel yemekler, Ege yemekleri yapıyorum. Ben toprağın bana verdikleri ile denizin bana verdiklerini evlendiriyorum. Benim yemeklerimin teması deniz ve toprağın aşkıdır. Çuprayı Ege otları ile dolduruyorum. Enginarları karideslerle pişiriyorum. Mesela mürdüm eriğini kuskusla dolduruyorum.

Etkinlikler yapılıyor mu mekanda?

Enginar günleri, ebegümeci, midye günleri yapıyoruz. Kitap tanıtım günleri, vejetaryen kitap tanıtım günleri oluyor. Mesela sinema filmi imzalayacaklar burada imzalıyorlar. Buranın pozitif enerjisine inanıyorlar.

Yeni kitapta neler olacak?

Üçüncüyü hazırlıyorum. Anılarımdaki mezeleri anlatıyorum.