Gazete Vatan Logo

Anadolu ve fen liselerinde 5 bin kontenjan açığı

Anadolu ve fen liselerinde 2’nci yerleştirmeden sonra kayıtların dondurulması ve üçüncü yerleştirme yapılmaması nedeniyle, bu okullar yeni yılda 5 bin eksik öğrenciyle eğitim verecek

ANKARA- Milli Eğitim Bakanlığı, kayıtları sona eren anadolu ve fen liselerinin yeni öğretim yılına açık kontenjanla girdiği yönündeki haberler üzerine açıklama yaptı. “OKS sonuçlarıyla ilgili birinci ve ikinci yerleştirmede tüm okullara kontenjanları kadar yerleştirme yapıldı” denilen açıklamada, mevcut açık kontenjan sayılarının, kazanan adayların kayıtlarını yaptırmamasından veya kaydını yaptırıp daha sona çeşitli nedenlerle kaydını sildirmelerinden kaynaklandığı vurgulandı.

MEB açıklamasında, bazı öğretim kurumlarına öğrenci yerleştirilme iş ve işlemlerinin, her yıl yayımlanan “Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” esaslarına göre yapıldığı bildirildi. Buna göre, 2006 OKS tercih ve yerleştirme kılavuzunda resmi Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerine ikinci yerleştirme işleminden sonra herhangi bir şekilde öğrenci alınmayacağının belirtildiği vurgulandı.

MEB KENDİNİ SAVUNDU
Açıklamada, bu türdeki okulların ikinci yerleştirme sonucunda açık kalan kontenjanlarına öğrenci alınmamasının nedenleri şöyle sıralandı:

* Okullardaki öğrenci seviyesinin homojenliğinin bozulmaması

* Birinci ve ikinci yerleştirmede kesin kayıt yaptıran öğrencilerin de üçüncü bir yerleştirme için başvuruda bulunmaları sonucu yeni açıkların oluşacağı ve boş kalabilmesi muhtemel kontenjanların dolmasının mümkün olmayacağı

* Birinci ve ikinci yerleştirmede kesin kayıt yaptıran öğrencilere üçüncü yerleştirme için başvuru hakkı verilmemesi halinde hukuki problemlerin yaşanacağı,

* Ön kayıt yoluyla yerel bazda açık kontenjanların doldurulması halinde ise sistemin özünde var olan okulların tüm Türkiye’ye açık olma ilkesinin ortadan kalkacağı ve aynı okul türleri arasında yerel farkların daha da büyüyebileceği.

Açıklamada, merkezi sınavla öğrenci alan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri ve Anadolu Öğretmen Liselerinin, özellikleri olan ve toplum tarafından öncelikli tercih edilen okullar olduğuna da işaret edildi.

Anadolu Meslek Liseleri’nde açıklar dldurulacak
MEB’den yapılan açıklamada ayrıca, Anadolu Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarına yerleşen adayların kesin kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra açık kalan kontenjanlarına Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’nin 49. maddesine göre ilköğretim okulu diploma notu esas alınarak ön kayıt yoluyla kayıt yaptırılabileceğinin belirtildiği kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Kılavuzda, Anadolu İmam Hatip Liselerinin ikinci yerleştirmeden sonra açık kalan kontenjanlarına (OKS-TM) 160 ve üzeri puan alan öğrenciler arasından puan üstünlüğü esas alınarak ön kayıt yolu ile, İstanbul Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ve Sağlık Meslek Liselerinin ikinci yerleştirme sonunda açık kalan kontenjanlarına, tercih ve yerleştirme e-kılavuzunun 3-j maddesinde belirtilen genel ve özel şartlara göre (OKS- MF) 160 ve üzeri puan alan öğrenciler arasından puan üstünlüğü esas alınarak ön kayıt yolu ile öğrenci alınacağı belirtilmektedir.”

Neden üçüncü yerleştirme yapılmadı?
CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, Ortaöğretim Kurumları Giriş Sınavı ile öğrenci alan okullarda boş kontenjan olmasına rağmen üçüncü yerleştirmelerin yapılmamasının gerekçelerini sordu. Gazalcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, ikinci yerleştirmeden sonra boş kontenjan sayısının ne kadar olduğunu öğrenmek istedi ve “Boş kontenjan olduğu halde, Milli Eğitim Bakanlığı niçin üçüncü kez yerleştirme yapmamaktadır?” diye sordu.

Haberin Devamı