Gazete Vatan Logo

Anadolu Üniversitesi’nde büyük yolsuzluk iddiası!

Anadolu Üniversitesi, 62 milyon TL’lik yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor. İhbar mektubuyla gelen iddialara YÖK Denetleme Kurulu soruşturma başlattı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi büyük yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor. 2009 yılında rektör seçilen Prof.Dr.Davut Aydın yönetimiyle ilgili, geçtiğimiz yıl bazı usulsüz alımlarla ilgili soruşturma açıldı. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı görevsizlik kararıyla dosyayı YÖK’e gönderdi. Halen YÖK Denetleme Kurulu tarafından incelenen yolsuzluk iddialarıyla ilgili ihbar mektubuna VATAN ulaştı.

3500 dizüstü

Üniversitede bir grup memur ve öğretim elemanının hazırladığı 11 sayfalık ihbar mektubunda öğretim elemanlarına usulsüz şekilde 18 milyon TL’ye 3 bin 500 adet Mac Book Pro dizüstü bilgisayar alındığı iddia edildi. Bilgisayarların ise, e-öğrenme materyali hazırlayacağız diye alındığı ve bu bilgisayarlar olmadan e-öğrenme materyali yapılamayacağına dair bir rapor hazırlandığı kaydedildi. Ayrıca alınan bilgisayarların İhale Kanunu’nun doğrudan temin maddesi üzerinden satın alındığı, ancak doğrudan temin için Türkiye’de tek tedarikçi olması gerektiği ve kanunun bu maddesine de uyulmadığı ifade edildi.

Adrese teslim iddiası

İhbar mektubundaki diğer iddia ise, sınav dökümanları basımına ait ihalede yolsuzluk yapılması. Buna göre, öğrenci bilgilerini düzenleyen Netpost adlı yazılımın, değerinin 10 katına satın alınması için usulsüz bir ihale açıldı. Bunun için de davet yolu ile ihale açılarak yazılıma uygun olmayan sistemleri satan firmaların ihaleye girmesi engellendi. Yazılıma uyumlu cihaz olan iki markanın baskı sistemleri iki firmadan 9.2 milyon TL’ye satın alındı. Sistem için gerekli yazılım ise Anadolu Üniversitesi’nde bir yönetici aracılığıyla değerinin 10 katı olan 3 milyon 800 bin TL’ye satın alındı. İhaleyi alan firma yıllık 525 bin liralık bakım ücretini üstlendi.

41 milyon da Cambridge için

İkinci iddia ise Rektör Davut Aydın’ın açıköğretim öğrencilerine yönelik ilk defa başlatılan İngilizce dersi uygulaması oldu. Bunun için Cambridge Üniversitesiyle telif yönetmeliğine aykırı bir şekilde, ihalesiz bir anlaşma yapıldı. Bir seti 8.5 sterline yaklaşık 1.7 milyon eğitim seti için anlaşma yapıldı. İhbar mektubunda, 41 milyon TL gibi yüksek bir fiyata alınan İngilizce setlerinin usulsüz bir şekilde alındığına dikkat çekilerek, üniversitenin Açıköğretim Fakültesi’nden dolayı kendi imkanları ile İngilizce eğitim setleri hazırlayabileceği ancak bu yöntemin seçilmediği kaydedildi. İddiaları sorduğumuz YÖK ise, soruşturmanın Denetleme Kurulu tarafından halen devam ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı