Gazete Vatan Logo

Anadolu’nun kadın evliyaları! Ehli Hatun

Kuyulu Evliya olarak da anılan Ehli Hatun, Amasya Emiri Şadgeldi Paşazade Divitdar Ahmet Paşa’nın kızıdır.

Anadolu’nun kadın evliyaları! Ehli Hatun

Türbesi 1467 yılında tamamlanmıştır.Amasya’nın kadın ermişlerden kabul edilen Ehli Hatun’un kedilere kötü davranan kadın görevlisi hakkında en çok bilinen menkıbesi şöyledir; Ehli Hatun hayattayken kedileri çok sever, karınlarını doyurur ve onları besler. Türbesinin etrafında kedi hiç eksik olmaz. Ehli Hatun’un vefatından sonra da kediler türbenin etrafında dolanır. Ama türbenin görevlisi kadın, etraftaki kedileri hiç sevmez. Kedilere yemek vermeyen kadın görevli, onları türbenin etrafından uzaklaştırır. Bir gün kedinin biri türbenin etrafından yemek yerken, görevli kadın kediye taş atar. Taş kedinin bacağına isabet eder ve kedinin bacağı sakatlanır.

Görevlinin rüyası...

Gece uyumak için istirahate çekilen türbe görevlisi kadının kafasına uyurken, bir taş isabet eder. Acıyla uyanan kadın görevli, karşısında beyaz örtülü ve yeşil elbise içinde bir genç kadının kendisine kızgınca baktığını görür. Nur yüzlü kadın, görevliye, “Sen bir kediye zulüm edecek kadar kötü kalplisin. Benim yanımda sana yer yok buradan git” der. Gidecek yeri olmayan kadın görevli, ondan sonraki günlerde kedilere yemek verir. Ehli Hatun’u memnun etmeye çalışır. Ancak gördüğü bu rüyayı yedi gün üst üste görünce orayı terk etmek zorunda kalır.

Haberin Devamı

Kuyu’da görülen ışık

Ehli Hatun Türbesi, hayır duası için değişik dilekler için özellikle kadınlar tarafından, haftanın her günü ama yoğun olarak cuma günleri ziyaret edilir. Ziyaretçiler namaz yerinde iki rekat namaz kıldıktan sonra, dua edilir ve adak adanır. Sonra yine dualar okunduktan sonra, ziyaretçi başını kuyuya sokar. Kuyuda bir ışık görürse dileğinin olacağına inanılmakta, eğer bir şey görmezse olamayacağına delalettir. Sadece çocuk isteyenler kurban adağında bulunurlar, diğer istekler için dini adaklar gerçekleştirilir.