Gazete Vatan Logo

Anadolu’nun kadın evliyaları! Bolca Nine

Osmanlı’nın Rumeli’yi fethinden sonra bu yöreye yerleştirilen Bolca Nine’nin Türbesi, Babaeski İlçesi’ndedir...

Anadolu’nun kadın evliyaları! Bolca Nine

Edirne’nin o dönemler başkent olması nedeniyle Bolca Nine’nin de yaşadığı Kofalça Köyü, akıncı kafilelerinin yolu üzerinde kalır. Bir gün aç ve bitap düşmüş bir grup askerin yolu Kofalça’ya düşer. Askerleri o halde gören Bolca Nine, hepsini evine buyur eder. Bulgur aşı pişen tenceresine kepçeyi salladıkça yemekler adeta çoğalır. Onlarca aç askeri doyururken, bir yandan da “Yiyin evlatlarım, yiyin. Daha çok var, bolca bolca yiyin” der. Askerler ise bu nur yüzlü kadın ile geçirdikleri keramet dolu olayların tesirine girer.

Padişahın ziyareti...

Fatih Sultan Mehmet son Arnavutluk seferine çıkmadan otağını Kofalça Köyü yakınlarında kurar. Padişaha köyün bu nurlu anası hakkındaki kerametler anlatılır. Hayır duası almak isteyen Fatih, Bolca Nine’nin kapısına gelir. Bir süre sohbet ederler, hayır dualar alınır. Fatih’in askerlerin anlattığı kerametli olaylara binaen Bolca Nine hakkında şöyle dediği rivayet edilir; “Ey muhterem kadın. Bundan böyle senin adın Bolca Ana olarak çağrıla! İsminle müsemna olarak yaptıkların çevreye ibret-i misal ola, hatıran ebediyete kadar yaşatıla.”

Haberin Devamı

Kargıların yeşermesi

Fatih ile askerlerinin ayrılacağı zaman Bolca Nine, Fatih’e seslenir; “Sultanım yiğitleriniz dinlenmek için geldiklerinde, kargılarını (kamış) toprağa sapladılar. Emretseniz de, bu yiğitler bu gece için kargılarını almadan ordugaha dönsün. Yarın yine fakirhaneme uğrayıp emanetlerini alırlar” der. Padişah kabul eder. Ertesi gün kargılarını almak için gelen askerler, her bir kargının yeşererek birer fidana dönüştüğünü görür.

Önce dilek sonra adak

Bolca Nine Türbesi, hıdrellezden sonraki 3 hafta boyunca bol rızk, ev, oğluna kısmet, çocuğunun okul hayatında zihninin açılması, üniversite sınavında başarılı olması, bol para kazanması, askerdeki oğlunun sağ-salim eve dönmesi, işlerinin açılması gibi dileklerde bulunmaya gelenlerle dolmaktadır. Gelenlerin bu dileği yerine gelirse, gelecek yıl yerine getirmek üzere adak adamaktadır.