Gazete Vatan Logo

Anadolu’da bir vaha: Eskişehir

Eskişehir’e gidip de etkilenmeden dönmek imkansız. Şehir, porsuk köprüleri, heykelleri, parkları, müzeleri ve son yıllarda keşfedilen antik kentleriyle Anadolu’da bir vaha adeta.

Anadolu’da bir vaha: Eskişehir

Eskişehir, medeniyetlerin adeta nöbeti devralırcasına birbirini takip ettiği, tarihi zenginliklerin iç içe bulunduğu bir kent. Ucu bucağı olmayan bir ovaya baktığınızda, Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının tam da o bölgede çarpıştığını, birkaç kilometre ötede ise, Frigya, Roma ve Bizans kalıntılarının sapasağlam ayakta kaldığını öğreniyorsunuz. Son yıllarda yaşanan dönüşüm Eskişehir’in değerini daha da artırmış. Prontotour’un davetiyle katıldığımız gezide bu şehrin yaşanabilirliği tam anlamıyla deneyimlemiş olduk.

Hakkında “Türkiye’nin Amsterdam’ı” ya da Porsuk Çayı üzerindeki gondolları sebebiyle “Türkiye’nin Venedik’i” gibi yakıştırmalar yapılan Eskişehir’de insanlarının nezaketi şehrin her köşesine yansımış. Porsuk Çayı üzerinde gondollarla gezintiye çıkmak gerçekten hoş bir deneyim.

Sağım solum müze!

- Şehir son yıllarda birbiri ardına açılan müzelere ev sahipliği yapıyor. Akla ilk gelen tabii ki “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi”... 197 heykelin tümü, Büyükerşen ve asistanları tarafından yapılmış.

Haberin Devamı

- “Çağdaş Cam Sanatları”, “Lületaşı” ve Odunpazarı’ndaki “Eskişehir Kurtuluş Müzesi” de görülmesi gereken yerlerden.

- “Haller Gençlik Merkezi”, Londra’daki tiyatroseverlerin gözdesi “Covent Garden”ından esinlenilmiş.

- Sazova’daki, “Bilim Kültür ve Sanat Parkı” ise, şehrin en büyük parkı. İçerisinde bulunan “Masal Şatosu”, Paris Disneyland şatosuna benzerliği ile büyük bir ilgi çekiyor.

Yazılıkaya’daki antik tapınakları görmelisiniz,

Şehirdeki gondol gezintisinin arndından Gerdekkaya’da balon turu yapıp rotanızı Yazılıkaya’ya çevirebilirsiniz. Vadi turu Midas Anıtı’nın önünden başlıyor. Volkanik kayalarla bezeli coğrafya, kayalar üzerine işlenmiş kabartmalarıyla Hititler’in ve Trakya’dan gelip Anadolu’ya yerleşen Friglerin izlerini taşıyor. Özellikle bu bölgede bulunan ana tanrıça Kibele’nin anıtı görmeye değer.

Sana bir de tepeden baktım Frigya...

Şehir merkezinde kısa bir ziyaretin ardından, Eskişehir turumuzun en önemli kısmı saklı kalmış antik kentleri görmek oldu. Hem de balon eşliğinde... Binlerce yıllık antik kentlerin yer aldığı Gerdekkaya ve Yazılıkaya merkeze yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Görüşlerini dinlediğimiz turizmci ve tur şirketi temsilcilerinin en büyük hedefi de bu noktaları daha fazla tanıtmak. “Kapadokya’da oluyorsa burada neden yapmayalım?” düşüncesi içerisindeler. Yaklaşık yarım saat süren balon turuyla Helenistik çağa ait mezar yapıtını, metrelerce yüksekten seyrediyoruz. Turların sürekli hale gelmesi planlanıyor. Detaylı programı prontotour.com’dan öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı