Gazete Vatan Logo

Amerikan Rüyası'nın sonu geldi!

Son yapılan anketlerden çıkan sonuçlar Amerikan Rüyası'nın sonu mu geldi sorusunu akla getiriyor.

Wall Street Journal/NBC News anketine göre Amerikalıların yüzde 76’sı çocuklarının kendilerinden daha iyi yaşayacağını düşünmüyor. Şimdiye kadarki en kötümser sonuçların çıktığı ankete göre halkın sadece yüzde 21’i çocuklarının kendilerinden daha iyi bir hayat yaşayacağını tahmin ediyor. Dahası, yüzde 71 ülkenin yanlış yolda olduğunu, yüzde 60 ABD’nin düşüşte olduğunu ve yüzde 54 artan gelir uçurumunun fırsat eşitliğini baltaladığını söylüyor.

Uzmanlar anketin ekonomi, siyasal sistem ve dünya meselelerinde ABD’nin rolü hakkındaki güçlü bir kötümserlik akımına işaret ettiğini dile getirdi.

Anket sonuçlarını inceleyen Washington Post yazarı Dana Milbank karamsarlığın gelir, ırk ve bölge ayrımını aştığını belirtti. Zenginlerin de fakirler gibi karamsar olduğunu kaydeden Milbank; “İspanyollar diğer vatandaşlardan, Batılılar ise diğer bölgelerden biraz daha iyimser” dedi.

Yavaş ekonomik toparlanmanın muhtemelen artan karamsarlığın nedeni olduğu ve son ekonomik toparlanmaya rağmen iyimserliğin henüz dönmediği belirtiliyor.

Anket çalışmalarında bulunan bir uzman; Amerikalılar politikacıların en basit sorunları bile çözebileceğine güvenmiyor. Halkın tedirginliği artık normal karşılanıyor. Tedirginlik siyasal sistemden çok ekonomik gerçeklik hakkında. Siyasal liderler hakkındaki güven eksikliği ise partilerden bağımsız” dedi.

Nitekim, Başkan Obama ankette, yüzde 40 ile şimdiye kadarki en düşük onay oyunu aldı. Kongredeki Demokratlar’ın onay oyu yüzde 31 olurken Cumhuriyetçiler sadece yüzde 19 aldı. Pew Research anketine göre düşen işsizlik ve gelişen borsaya rağmen Amerikalılar bu gelişmeleri sadece ekonomik haberlerde ılımlı bir artış olarak görüyor.

Ankete katılanların yüzde 64’ü son birkaç ay boyunca ekonomi hakkında hem iyi hem kötü haberler duyduklarını, yüzde 24’ü çoğunlukla kötü haber duyduklarını ve yüzde 10’u çoğunlukla iyi ekonomik haberler duyduklarını söyledi. Pew’e göre ekonomik haberler hakkındaki genel algıda düzelme sınırlı kaldı. (The Lira)

Haberin Devamı