Gazete Vatan Logo

Amerikan Hastanesi doktorları sorularınızı yanıtlıyor

Adres: Sağlık Hattı VATAN Gazetesi Büyükdere Cad. No: 123 Gayrettepe / İSTANBUL Faks: 0212 356 26 81 e-mail: saglikhatti@gazetevatan.com

İki kez kriz geçirdim
Ben 56 yaşında, 80 kilo ağırlığındayım. Bugüne kadar iki kez enfarktüs geçirdim. 2000'de yoğun bakımdayken de kalbimin iki kez durmasına rağmen yaşama döndüm. 2003 Ocak ayı itibariyle karaciğerimde su toplama ve neticesinde ödem oluştu, nefes darlığı çektim. Şimdi "aldoctone" su atıcısıyla tedaviye devam ediyoruz. Su atımından sonra rahatlıyorum fakat bu durum bir süre sonra nüksediyor. Sigarayı, iki sene önce bıraktım. Acaba hastalığım ilerliyor mu?(R. Tevfik F.)

* Anlattığınız kalp krizleri, yan damar tıkanıklığına bağlı kalp yetmezliği probleminiz olduğunu düşündürüyor. Böyle durumlarda, yoğun ilaç tedavisinin yanısıra, bir takım testlerle (örn: Talyum Efor Testi, Koroner Anjiyografi vb.) bu azalmış kalp kası fonksiyonunuzun ilaç dışı yöntemlerle de düzeltilip düzeltilemeyeceğini anlamak mümkündür. Veriler doğrultusunda kalp doktorunuzun karar vermesi doğru olacaktır.
Dr. Genco Yücel(Kardiyoloji bölüm şefi)


Fistül, ilaçla tedavi olmaz
Bir sene önce makat bölgemde çatlak olduğu tespit edildi. Tedavi edilirken apse oluştu. Endoskopiyle bakılarak anal fistül olduğu tespit edildi. Ameliyat olduktan sonra yüzde 19 düzelme olacak denildi. Fakat belli bir düzelme olmadı. Akıntı hâlâ devam ediyor. Bu hastalığın ameliyatsız bir tedavi yöntemi var mıdır?(Rumuz Salem)

* Anal fistül, anal bölgede gelişmiş enfeksiyon, apse gibi olaylardan sonra o bölgeye yerleşen ve bir yol ile deriye açılarak sürekli veya zaman zaman akıntıya neden olan bir hastalıktır. Bazen fistül ağzı kapanabilir ve yeni apse ve tekrar anal fistüle neden olabilir. Kalıcı tedaviyi ilaçlarla sağlamak mümkün değildir. Tedavi cerrahi girişim ile başarılır.
Prof. Dr. Tarık Terzioğlu(Genel cerrahi bölüm şefi)

Haberin Devamı