Gazete Vatan Logo

Amerikan devi satılıyor!

Otomotiv devi Chrysler'in hisseleri FIAT'ın oluyor

İtalyan otomobil devi Fiat, yeni yılda atağa geçerek uzun süreli bir hayalini gerçekleştirdi.

İtalyan otomotivcilik şirketi Fiat dört yıldır uğraştıktan sonra hedefine ulaştı. İtalyan şirketi, hissedarı olduğu Amerikan Chrysler şirketinin kalan hisselerini de satın alarak, küresel rekabette söz sahibi olmaya hazırlanıyor.
Aylar süren pazarlıklar sonucu Fiat'ın 3 milyar 160 milyon euro karşılığında, kalan yüzde 41,5'lik hisselere sahip olması üzerinde anlaşıldı. Hisseler Kuzey Amerika'da faaliyet gösteren Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası UAW'ın elinde bulunuyor. Fiat bu hamlesiyle, Volkswagen, Opel ya da Ford gibi otomobil devleriyle kıyasıya yarışacak konuma gelmeye hazırlanıyor. Fiat’ın Milano borsasında işlem gören hisseleri yüzde 12 oranında prim yaptı.

Fiat Otomotiv Genel Müdürü Sergio Marchionne, "Bu sayede küresel otomobil üreticisi olma hedefimizi gerçekleştirebileceğiz" dedi. Fiat, Chrysler ile birleşerek pazar alanını da genişletmeyi hedefliyor. Fiat'ın güçlü olduğu satış bölgeleri Avrupa ve Latin Amerika. Chrysler ise Kuzey Amerika'nın en tutulan markaları arasında yer alıyor.
Şirketler gurubunda, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Dodge ve Abarth markaları da bulunuyor. Fiat Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann attıkları adımı, "2009 yılında Chrysler'i yeniden kurmayı istediğimiz andan beri bu günü bekliyordum" sözleriyle değerlendirdi.

İtalyan şirketi 2009 yılında ABD’de mali kriz baş gösterdiğinde ve Chyrsler iflas edip Amerikan vergi mükellefleri tarafından kurtarılmak zorunda kaldığında devreye girerek şirkete hissedar olmuştu. Fiat, Chrysler'e teknoloji transferi karşılığında Amerikan şirketindeki payını tedricen arttırmıştı. Fiat - Chrysler izdivacı bütün kötümser tahminlere rağmen başarılı oldu. Chrysler son iki yıldır cirosunu artırmayı başarırken, Fiat Avrupa pazarındaki kriz ortamında büyük sarsıntı geçirdi. Chrysler 1998-2007 yılları arasında Daimler tarafından satın alınmış ancak Daimler-Chrysler ortaklığı hayal kırıklığıyla sonuçlanmıştı.

20 Ocak'a kadar hisselerin Fiat'a devrinin tamamlanması planlanıyor. (DWTÜRKÇE)

Haberin Devamı