Gazete Vatan Logo

Amerikalı askerin katliam itirafı!

Çavuş Wuterich, soğukkanlı bir şekilde aralarında 6 çocuğun da bulunduğu 24 Iraklı sivilin can verdiği Hadisa katliamı için hiç pişmanlık duymadığını açıkladı

Tarih: 19 Kasım 2005... Yer: Hadisa kasabası... Amerikan Donanma Piyadeleri’ne bağlı Kilo Timi, Irak Savaşı’nın en kanlı sivil katliamını gerçekleştirdi. 12 kişilik tim, üç zırhlı araç içinde kasabadan geçerken yola döşenen bir bomba patladı. İki araç ağır hasar gördü. Silah arkadaşlarının öldüğünü gören Amerikalı askerler, aralarında yaşları 2 ila 14 arasında değişen 6 çocuk ve 5 kadının bulunduğu 24 Iraklı sivili öldürdü. Ölenlerin kendilerine saldıran direnişçi olduğunu yazıp olayı gizlemeye çalıştılar. Ancak ABD basını katliamının gerçek yüzünü yazınca skandal patlak verdi. Pentagon soruşturma başlattı. 8 asker, müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Dava kapsamında 18 Iraklı’nın “ölüm emrini” vermekle suçlanan tim komutanı Çavuş Frank Wuterich, ilk kez konuştu. CBS kanalının 60 dakika programına çıkan ABD’li çavuş, soğukkanlı bir şekilde katliamı anlattı. İşte tüyler ürperten itiraflar:

* Yolda ilerlerken bir bomba patladı ve silah sesi duyduk. Konvoyun saldırıya uğradığını düşündüm. Yaptığım ilk şey 100 metre ilerdeki bir otomobili durdurmak oldu. İçinde 5 Iraklı adam vardı.

* Normalde Iraklılar, Amerikan askeri silah doğrulttuğunda hemen yere yatmalıdır. Ama onlar öyle yapmadı. Bağırmaya başladılar. Ben de “Ateş” emri verdim. Önce 5 adamı öldürdük. Hata onlardaydı. Hemen yere yatsalar yaşıyor olurlardı.

Bize öğretilenleri yaptık

* Daha sonra ikinci aracı durdurduk. Direnişçiye benziyorlardı. Savaş alanında kararsız kalamazsınız. Ya biz ölecektik ya da onlar. Bu yüzden onları da kurşuna dizdik.

* Yolun kenarında iki ev bulunuyordu. Direnişçilerin oraya kaçtığını düşündüm. Bu yüzden baskın yapmaya karar verdim.

* Evlere girmeden önce pencerelerden el bombası attık. Daha sonra odaları aradık. İçeriye girdiğimizde çok sayıda çocuğun öldüğünü gördük. Birkaç kişi bağırıyordu. Düşünmeden tetiği çektim. Çünkü, biri bize ateş edebilirdi; silah arkadaşlarımın hayatından ben sorumluydum.

* Zaten el bombası atmasaydık da odalara girdiğimizde de yine yaylım ateşi açıp herkesi öldürecektik. Bize öğretilen buydu. Evleri yapmamız gerektiği şekilde ’temizledik’. Çocuklar öldüğü için üzgünüm ama bugün olsa yine aynı kararı veririr, tetiği düşünmeden çekerdim. Pişman değilim.

The Lancet dergisine göre Irak’ta 655 bin sivil can verdi. Resmi verilere göre, rakam 90 bin seviyesinde...

TIME DERGİSİ ORTAYA ÇIKARMIŞTI
ABD ordusu önce Hadisa’da direnişçilerin öldürüldüğünü açıkladı. Ancak gömülenlerin neredeyse yarısının kadın ve çocuk olması üzerine Iraklı yetkililer ABD basını harekete geçti. Time dergisi, katliamın perde arkasını yayınlanınca ABD Savunma Bakanlığı soruşturma açtı.

ABD, Hadisa’ya 4 operasyon düzenledi

* Bağdat’ın 240 kilometre kuzeybatısında yer alan Hadisa kasabasında 90 bin Sünni yaşıyor.

* Saddam’ın devrilmesinden sonra Hadisa’da çatışmalar 3 yıl daha sürdü. ABD güçleri, Hadisa’nın kontrolünü almak için 4 kez operasyon düzenledi.

* Hadisa operasyonlarında 20 ABD askeri öldü. 300’den fazla direnişçi öldürüldü.

* Irak’ın en büyük hidroelektrik santraline
ev sahipliği yapan kasabanın kontrolü tam olarak 2006 ortasında Koalisyon Güçleri’nin eline geçti.

Haberin Devamı