Gazete Vatan Logo

Amerika IŞİD’i karadan da vuracak

Amerika IŞİD’i  karadan da vuracak

IŞİD’e yaptığı hava bombardımanlarını artıran ABD, karadan da operasyona hazırlanıyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, doğrudan kara operasyonları yapabileceklerini açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriye ve Irak’ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadelede saldırıları artıracaklarını söyledi. Carter, IŞİD ile mücadelede sahadaki ortaklarını daha fazla destekleyeceklerini, bu kapsamda saldırıları artıracaklarını, bu tür görevleri hava saldırısı ya da doğrudan kara operasyonu olarak yapabileceklerini ifade etti. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD’in güçlü olduğu Rakka, Anbar ve Ramadi’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştıracağını kaydeden Carter, Ürdün’le işbirliğini güçlendirirken Irak hükümetine desteğinde artırılacağını ifade etti.

Viyana’da ikinci toplantı

Rusya’nın daveti üzerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen Suriye’nin geleceği konulu mini zirvenin ikinci toplantısı ise yarın düzenleniyor. ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi dışişleri bakanları arasında yapılan toplantıya bu kez İran da ve Mısır da katılacak. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Viyana zirvesi öncesinde 2 kez telefonda görüşerek Suriye konusunda bilgi alışverişi yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham da, Suriye zirvesine Zarif ve yardımcıları Abbas Arakçi ile Macid Tahti Revançi’nin katılacağını açıkladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı da konu ile ilgili açıklamasında, Dışişleri Bakanı Samih Şükri’nin toplantılara iştirak etmek üzere 29 Ekim akşamı Viyana’ya hareket edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

İlkinde anlaşılamadı

ABD’li yetkililer, önceki gün yaptıkları açıklamada İran’ın Suriye’de krizi sona erdirmek amacıyla düzenlenen uluslararası toplantılara davet edilmeye başlandığını belirtmişti. Viyana toplantısına Almanya, İngiltere, Fransa, Ürdün ve Birleşik Arap Emirliklerinin de katılması bekleniyor. Viyana’da geçen hafta düzenlenen ilk toplantıda anlaşmaya varılamamıştı. Anlaşmazlığın temel nedeni Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geçiş sürecinde oynayabileceği olası roldü. Türkiye de dahil olmak üzere, ABD ve müttefikleri, Esad’ın geçiş süreci sonunda görevi bırakması gerektiğinde ısrarlı. Rusya ve İran ise bu talebe karşı çıkıyor.

Haberin Devamı