Gazete Vatan Logo

Amerika’dan koptuk Rusya’ya yakınlaştık

Optimar araştırma şirketinin anketine göre Türk halkının yüzde 28.8’i Rusya’ya kendisini yakın hissederken; aynı oran ABD için 9.9 olarak açıklandı. Anket, ABD’nin Türkiye ekonomisini hedef alan yaptırımlarının hız kesmediği bir dönemde kamuoyunun Türk dış politikasına destek verdiğini ortaya koydu.

Amerika’dan koptuk  Rusya’ya yakınlaştık

MÜTTEFİKİMİZ KİM?:Türkiye’nin hangi ülkelerle ittifak içerisinde olması gerektiği sorusuna da katılımcılardan çarpıcı yanıt geldi. Bu soruya yüzde 41.2 “Türk cumhuriyetleri” ve yüzde 19.1’lik kesim “Rusya” derken, aynı oran AB için yüzde 11’de, ABD için ise yalnızca yüzde 4.4’te kaldı.

BRICS’E DESTEK: Buna karşın araştırma katılımcıları, Türkiye’nin dünya ekonomisinde yüzde 25 pay sahibi olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS’e katılmasına yüzde 40’lık bölüm destek verirken; BRICS’e katılıma karşı çıkanların oranı yüzde 20’de kaldı.

DOLARLA SİYASİ BASKI:Halkın yüzde 74.5’i ABD’nin dolar üzerinden Türkiye’ye siyasal baskı uyguladığına inandığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, yaklaşık yüzde 73.5’lik bir kesim ise, Türkiye’nin doların etkisini azaltmak amacıyla yerel para birimi üzerinden ticaret yapmasına destek verdi.