Gazete Vatan Logo

Amerika'dan cevap gecikmedi

'Netanyahu'nun Obama ile görüşme talebini reddetmedik'

Beyaz Saray, Başkan Barack Obama'nın, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmeyi reddettiği söylentilerini yalanladı.

İsrailli yetkililer, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasında Obama ile bir görüşme ayarlamak istemiş, ancak ABD'li yetkililer Obama'nın programının yoğun olduğunu söyleyerek bu talebi reddetmişti.

Netanyahu, Obama ile 2009'dan bu yana sadece ABD'ye yaptığı gezilerden birinde görüşebilmişti.
Netanyahu, ABD'yi İran'ın nükleer programı konusunda yeterince sert olmamakla suçluyor.

ABD yetkilileri Obama'nın ve Netanyahu'nun 'sık sık görüştüklerini' ve İsrail liderinin Obama yerine Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşeceğini söyledi.
Seçim kampanyasına devam eden Obama, 25 Eylül'de New York'ta BM Genel Kurulu'nda konuşacak. Netanyahu ise 28 Eylül'de bir konuşma yapacak.

Beyaz Saray sözcüsü Tommy Vietor "Sadece ikisi aynı zamanda New York'ta olamayacaklar" dedi.
Vieto, "Basında çıkan haberlerin tersine, Obama ve Netanyahu arasında bir görüşme talebi olmadığı gibi, böyle bir talep geri de çevrilmedi" dedi.
Vietor ayrıca Obama'nın Genel Kurul'da ikili görüşmeler yapmayacağını da belirtti.

Telefonda konuştular

Beyaz Saray dün gece yaptığı açıklamada Obama'nın Netanyahu ile bir saat telefon görüşmesi yaptığını söyledi.
Açıklamada "iki liderin İran'ın nükleer programının oluşturduğu tehdidi, İran konusunda yakın işbirliğini ve diğer güvenlik konularını konuştukları" belirtildi.
"Başkan Obama ve Başbakan Netanyahu İran'ın nükleer silah geliştirmesini engelleme konusunda kararlı olduklarını yinelediler ve yakın istişarelere devam edeceklerini söylediler".

Beyaz Saray'ın açıklaması, Netanyahu'nun diğer ülkeleri İran konusunda "kırmızı çizgi" çekmediklerini söyleyerek kınamasının ardından geldi.
Netanyahu, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile dün yaptığı basın açıklamasında, "Dünya İsrail'e 'Bekle, daha zaman var' diyor. Ben de 'Ne için bekleyelim?' diyorum" dedi.

Netanyahu açıklamasında "uluslararası alanda İran'a karşı kırmızı çizgi çekmeyenlerin İsrail'e de kırmızı ışık yakmaya hakları yoktur" dedi.
Netanyahu, İran'ın "dünya barışına karşı tehdit oluşturduğunu" söylemiş ve iki ülke arasında olası bir çatışma konusunda spekülasyonlara yol açacak açıklamalar yapmıştı.
İsrail'de Haaretz gazetesi Başbakan'ın sözlerinin "ABD hükümetine eşi görülmemiş sözlü bir saldırı" olduğunu söyledi.
Washington, İran konusunda süre sınırı koymanın etkili olmayacağını ve diplomatik görüşmelerin devam etmesi ve yaptırımların etkisini göstermesi için daha fazla zaman gerektiğini düşünüyor.
Batılı ülkeler İran'ın nükleer silah geliştirmeyi hedeflediğini öne sürüyor. İran ise nükleer programının barışçıl amaçlar taşıdığını ve enerji ve tıbbi ihtiyaçları karşılamayı amaçladıklarını söylüyor.(BBC Türkçe)

Haberin Devamı