Gazete Vatan Logo

Amerika'da gece kulübüne saldırı!

ABD’nin Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıda en az 50 kişi öldü, 53 kişi de yaralandı. Saldırganın kimliği 29 yaşındaki Afgan asıllı Amerikan vatandaşı Ömer Metin olarak açıklandı.

Amerika'da gece kulübüne saldırı!

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği bir gece kulübüne dün Türkiye saati ile 9:00 sıralarında düzenlenen silahlı saldırıda 50 kişinin öldüğü 53 kişinin de yaralandığını söyleyen Orlando Emniyet Müdürü John Mina, düzenlediği basın toplantısında, olayın, şehir merkezinin güneyindeki bir gece kulübünde gerçekleştiği, rehin alma eylemiyle başladığını ve 05:00 civarında SWAT (Özel Silahlar ve Taktikler Birimi) timinin operasyon başlatmasının ardından açıkladı. Orlando polisi, ‘Pulse Club’ adlı gece kulübünde etrafa ateş açan ve bazı kişileri rehin alan 29 yaşındaki Afgan asıllı Amerikan vatandaşı Ömer Metin’in öldürüldüğünü duyurdu. İki silah taşıyan saldırganın üzerinde bomba düzeneği bulunduğu söyleniyordu. Yaralananlardan birinin polis olduğunu açıklayan Orlando polisi, daha önce de olay yerinde ‘kontrollü patlama’ gerçekleştirildiğini paylaşmıştı.

Dün, yine Orlando'da, şarkı yarışmasıyla ün kazanan Christina Grimmie, konser sonrası hayranlarına imza dağıtrırken vurularak öldürülmüştü.

Haberin Devamı

Rehin aldı, operasyon başladı

Saldırganın Orlando polisi tarafından öldürülmeden önce kulüpteki kişileri rehin aldığını belirten polis yetkilileri, saldırganın ‘yalnız kurt’ olarak tek başına hareket edip etmediğini araştırdıklarını belirtti. Saldırganın gece kulübünde bazı kişileri rehin aldığı ve patlayıcı yüklü yelek giydiğini söylediği yönünde haberler gelmişti. Olayın terör olayı olup olmadığı araştırılırken, FBI saldırının IŞİD başta olmak üzere radikal İslamcı örgütleri tarafından gerçekleştirilmiş olma ihtimali üzerinde duruyor. Kulübün Facebook hesabından paylaşılan mesajda, “Herkes Pulse’dan çıksın ve kaçsın” denildi. Orlando polisi de Twitter’dan yaptığı açıklamada, yaralananlar olduğunu aktardı ve bölgeden uzak durma çağrısı yaptı. Orlando Belediye Başkanı Buddy Dyer ise “Bu gece toplumumuz korkunç bir suça şahitlik etti. Bu toplumumuza kalıcı etki yapacak. Toplumumuz güçlüdür. Bunu atlatmak için birbirimize yardımcı olmalıyız” dedi.

Saldırı sırasında gece kulübünde 100’den fazla kişinin bulunduğu bildiriliyor. Geçtiğimiz gün, yine Orlando’da, şarkı yarışmasıyla ün kazanan Christina Grimmie, konser sonrası hayranlarına imza dağıtırken vurularak öldürülmüştü.

Haberin Devamı

Orlando gece kulübü saldırısı, ABD tarihinde ‘tek bir kişi tarafından gerçekleştirilen en ölümcül silahlı saldırı’ olarak kayıtlara geçti.

Babası konuştu

Amerikan televizyon kanalı NBC’ye konuşan Ömer’in babası, söz konusu saldırının din ile bir bağlantısı olmadığını söyleyerek, “Ömer geçtiğimiz aylarda Miami’ye gitmişti. Orada iki erkeği birbiriyle öpüşürken görmüş. Ve bu duruma çok sinirlendiği belliydi. Bana şaka ile karışık ‘hepsini öldürsem mi?’ diye sormuştu” ifadelerini kullandı.

Yaşananlara inanamayanlar birbirlerini böyle teselli etti.

KANLI SALDIRI TARİHE GEÇTİ

ABD'nin Orlando kentinde bir gece kulübünde meydana gelen ve en az 50 kişinin hayatını kaybettiği ve 53 kişinin yaralandığı silahlı saldırı, ülke tarihindeki en fazla kişinin öldüğü toplu saldırı oldu.

Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübündeki saldırı, ülke tarihindeki en kanlı toplu saldırı olarak dikkati çekiyor. Silah satışlarına denetim getirilmesi yönünde tartışmanın sık sık yapıldığı ABD’de, ülke tarihinde benzeri saldırılar daha önce de meydana gelmişti.

Haberin Devamı

2007 yılında Virginia Teknik Üniversitesi'nin kampüsünde düzenlenen saldırıda, 32 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırı, üniversite yurdunda kalan Asya kökenli bir erkek öğrenci tarafından gerçekleşmişti.

Katil, ilk olarak üniversite kampüsündeki bir yurt binasını basmış ve bir kişiyi öldürmüştü. Olaydan iki saat sonra kampüsün diğer ucundaki mühendislik fakültesi binasına giren 27 yaşındaki Güney Koreli katil, burada da bir sınıfı basmış ve 31 kişiyi daha öldürdükten sonra intihar etmişti.

Tanıklar, katilin ateş açmaya başlamadan önce öğrencilere "Merhaba, nasılsınız?" diye seslendiğini aktarmıştı.

“Bu çocukları her düşündüğümde deliye dönüyorum"

ABD Başkanı Barack Obama’nın “Bu çocukları her düşündüğümde deliye dönüyorum" ifadeleriyle duygularını dile getirdiği diğer bir olay ise 2012 yılında yaşları 5 ile 10 arasında değişen çocukların eğitim aldığı Sandy Hook İlkokulu’nda meydana gelmişti.

Haberin Devamı

ABD'nin Connecticut eyaletine bağlı Newtown kasabasında 20 yaşında Adam Lanza adlı bir kişinin ilkokulda düzenlediği saldırıda, 20'si çocuk 28 kişi hayatını kaybetmişti.

Teksas eyaletinde 1991 yılında gerçekleşen bir diğer olayda ise 23 kişi hayatını kaybetmişti. George Hennard adlı 35 yaşındaki katil, kamyonetiyle önce bir kafeteryaya girmiş, ardından silahıyla içeride bulunanlara ateş etmişti. Daha sonra katil intihar etmişti.

1984 yılında ise California eyaletinde McDonalds'da gerçekleşen olayda 21 kişi ölmüştü. 41 yaşındaki James Huberty isimli katil, kafeteryada bulunanlara ateş açmış ve 18 kişiyi öldürdükten sonra polis tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Hastalık Kontrolü ve Engelleme Merkezi'nin vermiş olduğu en güncel bilgilere göre, silahlanmaya yasal sınır getirilmeyen ABD'de, 2004 ve 2013 yılları arasında 316 bin 545 insan, silah şiddeti sonucu ABD sınırları içerisinde yaşamını yitirdi.

SALDIRIDAN ÖNCE POLİSİ ARAYIP IŞİD'E BAĞLILIĞINI BİLDİRDİ
ABD'nin Orlando kentinde bir gece kulübünde meydana gelen ve en az 50 kişinin hayatını kaybettiği ve 53 kişinin yaralandığı saldırının failinin terör örgütü *** ile bağlantılı olabileceği belirtildi.
ABD basınında yer alan haberlere göre, Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübünde saldırı düzenleyen 29 yaşındaki Ömer Metin, olaydan önce 911’i arayarak ***’e bağlılığını dile getirdi.
ABD yönetimi henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, NBC News haber kanalının yerel güvenlik güçlerinden aldığı bilgiye göre, Metin'in ***'e bağlılığının yanı sıra Boston Maratonu’nun failleri Çeçen kardeşlerden de bahsetti.
Orlando Emniyet Müdürü John Mina, olayın, şehir merkezinin güneyindeki bir gece kulübünde saat 02.02'de (TSİ 09.02) silahlı bir saldırganın gerçekleştirdiği rehin alma eylemiyle başladığını ve 05.00 civarında SWAT timinin operasyon başlattığını açıklamıştı.
Obama, 50 kişinin öldüğü terör saldırısıyla ilgili konuştu
ABD Başkanı Barack Obama, Orlando kentinde bir gece kulübünde meydana gelen ve en az 50 kişinin hayatını kaybettiği, 53 kişinin yaralandığı silahlı saldırının ''terör ve nefret olayı'' olduğunu söyledi.
Başkan Obama, Florida eyaletine bağlı Orlando kentindeki Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübünde düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yaptı.
Saldırıyı, ''terör ve nefret olayı'' olarak niteleyen Obama, ''Net olan bir şey var, saldırıyı düzenleyen bu kişi nefretle dolmuş'' dedi. Obama, ''Orlando halkının yanındayız. Yaşanan olay ülkedeki herhangi bir şehirde meydana gelebilirdi'' ifadesini kullandı.
Olayın yaşandığı mekanın sadece bir gece kulübü olmadığını belirten Obama, Pulse Club’ın eşcinsellerin bir araya gelerek sivil haklarını konuştuğu ve sosyalleştikleri önemli bir yer olduğunu söyledi.
Katilin bağlantısı hakkında bir açıklama yapmak için henüz erken olduğunu kaydeden Obama, şunları kaydetti:
“Hala delilleri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu devam etmekte olan bir soruşturma. Katilin saldırı yapma gerekçesine dair henüz elimizde net bir bilgi yok. FBI olayı bir terör olayı olarak inceliyor. Katilin saldırıyı neden gerçekleştiği ve terör gruplarıyla bağlantısının araştırılması yönünde talimat verdim.”
Obama, gece kulübünde gerçekleştirilen saldırının ABD tarihinde en fazla kişinin öldüğü toplu saldırı olduğuna dikkati çekerek, ''Bir karar vermemiz gerekiyor, bu tür saldırıların yaşandığı bir ülke mi olmak istiyoruz?'' şeklinde konuştu.
Obama, ''Yapılan bu saldırı bize hatırlatmaktadır ki dini, cinsiyeti, etnik kökeni ne olursa olsun birimize yapılan saldırı hepimize yapılmıştır ve ABD’nin üzerine kurulduğu değerlere yapılmıştır'' değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, Beyaz Saray yazılı açıklama yaparak, Başkan Obama’nın yaşanan olaydan dolayı 16 Haziran’a kadar ülkedeki bütün bayrakların yarıya indirilmesi yönünde talimat verdi.
FBI: ''Ömer, saldırı düzenlediği süre içerisinde gözetim altında değildi"
ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Orlando kentinde bir gece kulübünde silahlı saldırı düzenleyen zanlının gözetim altında olmadığını bildirdi.
Orlando'da eşcinsellerin gittiği gece kulübünde düzenlenen saldırıyı takip eden FBI görevlisi Ronald Hopper, basın açıklamasında, 29 yaşındaki Ömer Metin'in ABD vatandaşı olduğunu belirterek, ''Ömer, saldırı düzenlediği süre içerisinde gözetim altında değildi" dedi.
Hopper, Metin'in geçtiğimiz hafta iki defa yasal yollardan silah satın aldığını belirtti.
Ömer'in saldırıdan önce 911’i aradığını teyit eden Hooper, bu konuşma esnasında terör örgütü DAEŞ ile ilişkili sözler söylediğini doğruladı.
Hooper ayrıca, 2013'de Ömer'in iş arkadaşlarıyla yaptığı tartışmada "kışkırtıcı sözler" söylemesi sebebiyle FBI tarafından iki defa mülakata alındığını söyledi.
The Daily Beast adlı internet sitesine açıklama yapan üst düzey bir güvenlik görevlisi ise “Ömer bilinen birisiydi. Radara daha önce iki kere girmişti” dedi.
Üst düzey yetkili, Ömer'in New York'ta doğduğunu ve New Jersey'de yaşayan bir kadınla evlendiğini söyledi.
BM Sekreterinden kınama
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Orlando'da düzenlenen saldırıyı kınadığını belirtti. BM Genel Sekreteri, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ve ABD halkıyla birlikte durduğunu kaydetti.
Orlando Emniyet Müdürü John Mina, olayın, şehir merkezinin güneyindeki bir gece kulübünde saat 02.02'de (TSİ 09.02) silahlı bir saldırganın gerçekleştirdiği rehin alma eylemiyle başladığını ve 05.00 civarında SWAT timinin operasyon başlattığını açıklamıştı. Saldırıda 50 kişi hayatını kaybetmiş, 53 kişi de yaralanmıştı.