Gazete Vatan Logo

Ameliyat olurken konuşup keman çalıyorlar

Geçen hafta Antalya’da saz sanatçısı İbrahim Bilge’ye yapılan uyanık beyin ameliyatıyla tüm dikkatler bu operasyonlara yöneldi. Ameliyatta hastaların verdiği değişik tepkileri sorduğumuz beyin cerrahları, yaşanan ilginç anlarını paylaştı. Hastalarının verdiği sıradışı tepkileri anlattı

Ameliyat olurken konuşup keman çalıyorlar

Uyanık kraniotomi veya bir başka deyişle uyanık beyin ameliyatı, hastaya genel anestezi vermeden yapılan bir müdahale. Bu uygulama, ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonları azaltırken, tümörü de önemli ölçüde temizliyor. Ve doktorlara büyük kolaylık sağlıyor. Ameliyat sırasında hasta ağrı duymuyor. Genel bir sakinleştirici yapılıyor. Bu ameliyatlar, özel seçilmiş hastalara ve beyindeki motor, konuşma, duyma merkezinde olan tümörleri almak için yapılıyor. Ameliyat sırasında beynin hassas noktalarına dokunulduğunda doktorlar hastalardan ilginç tepkiler alabiliyor. Uyanık beyin ameliyatı yapan cerrahlar, hastalarıyla yaşadıkları ameliyat anılarını paylaştı.

Prof. Dr. İlhan Elmacı - Memorial Şişli Ataşehir Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı

Bazen duygusal anlar yaşanabiliyor

Genellikle ameliyatlarımız sorunsuz geçse de bazı ameliyatlarda duygusal anlar yaşıyoruz. Bir ameliyatımızda; hasta anestezi uzmanımız tarafından uyandırıldı. Anestezi uzmanının gösterdiği kartonlardaki yazıları okuması ve cisimlerin ismini söylemesi gerekirken ağlamaya başladı. Ameliyata katılan herkes kısa bir şaşkınlık yaşadı. Hastayı sakinleştirmeye çalışarak neden ağladığını sorduk. Hastanın bir süre önce anne ve babasını kaybettiğini ve bir anda onları hatırladığını söylemesi ameliyathanedeki herkesin duygulanmasına neden oldu. Hastayı sakinleştirmek için bir süre bekledik ve daha sonra ameliyatı başarılı şekilde devam ettirdik.

Haberin Devamı

Uzm. Dr. Hakan Çakın - Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Beyin ve sinir cerrahisi

Bir gün sonra tamamen normale döndü

Geçen hafta Antalya’da uyanık beyin ameliyatı geçiren ve ameliyat masasında, hareketlerini takibini yapmak için keman çalması istenen İbrahim Bilge bu operasyonların en son örneği. Bilge’yi ameliyat eden Uzm. Dr. Hakan Çakın bu ameliyatlarının önemine dikkat çekerek şöyle diyor; “Uyanık beyin ameliyatları hem hasta hem de doktorlar için büyük konfor. Hastalarımız hiç sıradışı bir tepki göstermedi. Operasyonlar hep sakin ve stabil geçti. İbrahim Bey’in ameliyatı çok başarılıydı. Ameliyattan sonra İbrah’im Bey’den sazını çalmasını istedik. Notaları çıkarmak konsunda zorlandı. Ama bir gün sora aynı şeyi istediğimizde başarılı bir şekilde çaldı. Müzisyen kişiliğinden bir şey kaybetmedi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Mustafa Kemal Hamamcıoğlu-Liv Hospital

Türkçe soruya Almanca cevap

Hastanın öncesinde bir eğitimden geçmesi lazım. Mesela bir hastam uyanık ameliyata çok hazır gibi görünüyordu. Ama ameliyathaneye girdiğimizde çok stres yaptı ve uyutulmak istedi. Operasyona uyutarak devam ettik. Bu tarz ameliyatları çok dil bilen bir hastaya yaptığınızda bazı ilginçliklerle karşılaşılıyor. Bir hastamız dört dil biliyordu. Beynindeki kitleyi almak için bir noktaya dokunduğumuzda kendisine türkçe gösterilen elma resimine türkçe cevap vermesi beklenirken, almanca cevap verdi. Kısa süreli bir konuşma merkezi sorunu yaşadı. Çok dil bilen hastalarda bu tarz karışıklıklar çok normaldir.

Prof.Dr.Mustafa Bozbuğa - Medical Park Gaziosmanpaşa Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Haberin Devamı

Hasta doktor iletişimi önemli

Genelde hasta hekim arasındaki iletişim, o sırada hastanın hem korkularını azaltmak hem de vereceği ani tepkileri en aza indirmek için yapılır. Benim şimdiye kadar gerçekleştirdiğim operasyonlarda çok farklı tepki veren hastalarım olmadı. Ancak, eğitim süreci boyunca hocalarımızdan dinlediğimiz ameliyat hikayelerinde, bazı hastaların farklı tepkiler verdiklerini dinledik. Bazı hastaların çok fazla konuştuğu ya da öfkeli bir tavır içerisinde söylendiğini biliyoruz.