Gazete Vatan Logo

Ameliyat olmadan bel fıtığından kurtulabilirsiniz

Günümüzde bel fıtığı sorunu yaşayanların sayısı hızla artıyor. Ancak ameliyatsız çözüm de mümkün. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Ağrı Kliniği’nden Uzm. Dr. Savaş Çömlek, bilinmesi gerekenleri anlattı.

Ameliyat olmadan bel fıtığından kurtulabilirsiniz

Bel fıtığı hastalarının çoğunluğunda ameliyata gerek yok... Bu konuda altın kural “Bel fıtığında ameliyat özel durumlar hariç her zaman en son seçenek olmalıdır.” Hele ki ağrı nedeniyle ameliyat olmanın modern tıpta yeri bulunmuyor. Ancak ve sadece ilerleyici sinir hasarı varsa ameliyat gerekli. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi, Ağrı Kliniğinden Uzm. Dr. Savaş Çömlek, tedavide kullanılan yeni yöntemlere dikkat çekiyor; “İstirahatle birlikte ağrı kesiciler ve fizik tedavi ile iyileşmeyen hastaların başvuracağı hekimler algolog denilen ağrı tedavi uzmanlarıdır. Ağrı tedavi uzmanları bel fıtığı tedavisinde ameliyatsız, yeni ve başarılı yöntemler kullanmaktadır. Bu yöntemlerde fıtık hangi seviyede ise, hasar görüp ağrıya neden olan sinir nerdeyse tespit edilir. Doğrudan fıtık içine ya da ilgili sinir çevresine ince iğnelerle girilip tedavi edici ilaçlar verilir. Uzman ve deneyimli ellerle yapıldığı zaman son derece güvenlidir. Bu işlemlerden ilkine epidural enjeksiyon denilir. İkincisi fıtık içine ozon ve radyofrekans uygulamalarıdır. Üçüncüsü de fıtık içine yapılan kök hücre naklidir.”

Haberin Devamı

"Ameliyatta genel anestezi uygulamıyoruz. Lokal anestezi ile tüm işlemler yapılıyor ve hastalar asla ağrı duymuyorlar."

İşte 10 soruda epidural enjeksiyon

Epidural enjeksiyon yöntemi nedir?

Halk arasında nokta atışı denilen, ya da belden iğne yaptırma diye bilinen uygulamanın tıbbi adı epidural enjeksiyondur. Üç değişik yoldan yapılır. Fıtığın zarar verdiği yere ince borularla, ileri görüntüleme araçları (film ve ultrason) yardımı ile girilir. Gerekli ilaçlardan oluşan bir karışım hastanın fıtığının olduğu yere uygulanır. Bu işlemlerin ameliyathane koşullarında yapılması gereklidir.

Bu yöntem için en uygun adaylar kimlerdir?

Genellikle İki hafta süreyle istirahat, fizik tedavi ve ağrı kesicilere cevap vermeyen yakınmaları olan hastalara uygulanır. Bazen de bu iki haftayı beklemeden de epidural enjeksiyon yapılabilir. Tabi ki yukarda anlattığım ameliyat gerektirecek sinir hasarı olan hastaların öncelikle ameliyat olmaları gerekir.

Haberin Devamı

Bel fıtığı ameliyatı olduğu halde ağrısı geçmeyen hastalara da bu işlem uygulanabilir mi?

Epidural enjeksiyon yani belden iğne yapma uygulaması ameliyat olduğu halde ağrısı geçmeyen hastaların da derdine deva olabiliyor.

Bel fıtığının zarar verdiği sinirler ve çevre dokularda vücudun kendi kendine yaptığı zararlı kimyasal maddeler ortaya çıkıyor. Bu maddeler hem iyileşmeyi güçleştiriyor hem de ağrıya neden oluyor. Doğru yere yapılan ilaçlarla bu zararlı maddeler ortadan kaldırılıyor.

Ne kadar sürüyor? Kaç seans gerekli?

En fazla yarım saat. Hastalarımızın çoğu tek seansta iyileşiyorlar. Bununla birlikte en sık birer ay arayla olmak üzere senede dört kez enjeksiyon yapılabilir.

Girişimden önce neye dikkat edilmelidir?

Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar tehlikeli olabilir. Tıbbı durumunuz ve kullandığınız ilaçların, uygulamayı yapacak ağrı tedavi doktoru tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir.

Yalnızca ağrıyı mı ortadan kaldırıyor yoksa tedavi edici etkisi var mı?

Haberin Devamı

Kesinlikle iyileştirmek için yapılıyor. Ağrı kesme etkisi uygulamadan sonra sadece bir iki saat sürüyor. Sonrasında iyileşme hemen başladığı için hastalar ya hiç ağrı duymuyorlar ya da ağlarılar çok azalıyor

Ne kadar sürede sonuç almak mümkün?

Uygulamadan hemen sonra etki başlar hastalar servise ağları geçmiş olarak çıkarlar. Aynı gün evlerine gidebilirler ve ertesi gün normal hayatlarına geri dönerler

Sonrasında fizik tedaviye ihtiyaç duyulur mu?

Hafif ve orta şiddetteki fıtıklarda hastalara eğitim verip belli hareketler öğretiyoruz. Ciddi vakalarda ise mutlaka bir fizik tedavi programına dahil olmalarını tavsiye ediyoruz.

Kimler bu tedaviden fayda göremez?

Bel fıtığı dışında da bel ağrısına neden olan başka hastalıklar var. Bel kemiği eklemlerinden kaynaklananlar ile fıtığın yaşlanmasına ve içerden yaralanmasına bağlı hastalıklarda başka türlü tedaviler yapmak gerekir. Onları da yarınki yazımızda anlatalım.

Riskleri var mı?

Deneyimli bir Ağrı tedavi uzmanının elinden yapılınca son derece güvenlidir. Özellikle film kontrolüyle yapılırsa neredeyse hiç sorun çıkmaz. Ancak her tıbbı uygulamada olduğu gibi tıbbı durumunuzun ilgili hekim tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Tıbbı durumunuzla ilgili özel bir risk varsa da hekiminiz sizi mutlaka önceden bilgilendirecektir.köpekler tarafından yenmesi engellenmeli, ancak köpekler için en toksik olanı macadamia fındıktır.

Haberin Devamı

Ksilitol: Bu madde, sukroz şekeri yerine tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Şekerlemelerde, keklerde, diş macunu ve sakızlarda kullanılan ve insanlar üzerinde müshil etkisi gösteren madde köpekler için ölümcül olabilir, çünkü insülin hormonunun hızlı salınmasını başlatır. Fazla insülin kandaki glikoz miktarını etkiler, bu da nöbetlere neden olur ve karaciğerini etkileyebilir.

"Bazen insanların rahatlıkla tükettiği gıdalar hayvanlarda ölmcül sorun yaratıyor."