Gazete Vatan Logo

Ambalajlar küçülüyor

Gıda perakendecileri, tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle yeni kararlar almak zorunda kaldı. Vatandaşların gramajı düşük paketlere yöneldiğini belirten GPD Başkan Yardımcısı ve BİM yöneticisi Aykaç, ambalajları küçülteceklerini söyledi.

Ambalajlar küçülüyor

Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi ile durumu fırsat bilerek stokçuluk yapanlar birçok ürünün fiyatının artmasına neden oldu. Geçtiğimiz günlerde stokçuluk yapanları uyaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ani baskınların artacağını söylemişti. “Benim esnafım stokçular yüzünden iş yapamıyor” diyen Erdoğan, bunu yapanların hesabını vereceğini belirtmişti. 9 Ekim’de ‘Yeni Perakende’ temasıyla 5’incisini düzenleyecekleri ‘Ortak Gelişim Kongresi’ öncesi bir araya gelen Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) üyeleri, dövizdeki dalgalanmaları, stokçuluğu ve bunun sonucunda raf fiyatlarındaki değişimleri değerlendirdi.

Fiyat artışları kademeli olacak

Olağanüstü bir süreçten geçtiklerini ve bunun farkında olduklarını ifade eden GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, “Fiyatla ilgili devletin birimlerinin hemen hemen her mecrada denetimleri söz konusu. Bizler de bu denetimlere tabi olduk. Denetimin, alış ve satış fiyatını kıyaslama şekliyle yapıldığını söyleyebiliriz. Şu ana kadar bize intikal eden haliyle üyelerimize ceza kesilmedi” dedi. Gıda perakendecileri arasında kıyasıya rekabet olduğunu ve dolayısıyla birdenbire fiyatların artmasının söz konusu olmadığını söyleyen Aykaç, “Kademeli geçmek üzere yavaş yavaş bir kısmını üreticilerimize bir kısmını kendimizden fedakarlık ederek götürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gıda perakendecileri olarak vatandaşın yanında olduklarını ve yeni kararlar aldıklarını anlatan Aykaç, vatandaşların alım gücünün düştüğünü söyleyerek ürünlerin ambalajlarında değişikliğe gidileceğini ve gramajların da düşeceğini açıkladı.

Aykaç, “Vatandaşlar alışverişlerinde düşük gramajlı paketlere yöneldiler. Biz de paket çeşitlerimizi artırıp daha küçük gramajlı paketlerde ürünlerimizi satışa sunacağız” dedi. Üretici ile son tüketici arasında köprü vazifesi gören perakendeciler olarak, tedarik zincirinden gelen fiyat dalgalanmalarını tüketiciye en az düzeyde yansıtmak için kendi finansman kaynaklarını zorladıklarını belirten GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör de “Ölçeğimizi kullanarak sağladığımız fiyat avantajıyla da son fiyatlarımızı dengelemeye çalışıyoruz. Ancak buna rağmen gıda fiyatlarındaki artışlar sürekli biz perakendecilere mal ediliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Stokçuluk bizim için ekstra maliyet
Galip Aykaç, devletin stokçuları takip ettiğine dikkati çekerek, “Derneğimizin üyelerinde stokçuluk gibi bir şeyi kimsenin yapabilme imkanı da ihtimali de yoktur. Bu yanlış bir algıdır perakendeciler için. Çünkü stokçuluk demek ekstra maliyet demek. Stokçuluğu ekstra paran varsa yaparsın” dedi.
‘Poşetler 10 kuruş olacak’ dedik ama...
2019 itibarıyla marketlerde poşetlerin ücretli olması uygulamasının sektördeki tüm oyuncuları kapsayacağını aktaran GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Migros Ticaret AŞ İcra Başkanı Özgür Tort, dernek üyelerinin bakanlığa maliyetle ilgili kuruş kuruş ayrıntılı açıklama yaptığını, tüketiciye yansıyacak boyutun minimum olması gerektiği kanaatinde olduklarını dile getirdi. Tort, “Şu ana kadar poşetin 10 kuruş olması telaffuz edilmişti. 10 kuruşluk rakam ne yazık ki kur gelişimleriyle yoruma açık noktada... Yeni rakamlar için çalışacağız ancak nihai rakamı bakanlığımız takdir edecek” şeklinde konuştu.
TL’ye geçişte süre 60 güne çıkarılmalı
Mustafa Songör, kiraların TL’ye döndürülmesi konusunda tercihlerinin ciro bazlı kira belirlenmesi olduğunu, bu konuda Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) olarak ortak bir platform oluşturacaklarını ve görüşlerini bakanlığa ileteceklerini bildirdi. Özgür Tort da dövizli kiraların TL’ye döndürülmesine ilişkin, 30 günlük sürenin kısa olduğu kanaatini taşıdıklarını, bu sürenin 60 güne çıkarılmasını talep edeceklerini söyledi. Gerek tüketici gerek perakendeci gerekse tüketici olarak girdi artışlarından etkilenmemenin mümkün olmadığını ifade eden Tort, sözlerini şöyle sürdürdü: “Perakendeciliğin bir numaralı girdisi işçilik, iki numaralı girdisi kiradır, üç numaralı girdisi enerji, elektrik, nakliye vesairedir. Bunların her birinde bu etkiyi göreceğiz ama hepimizin bir numaralı seferberliği minimum istihdam kaybı...” Tort, aynı zamanda yaratılan ilave iş kollarıyla büyük şehirlere göçü tersine çevirdiklerini söyleyerek, özel teşviklerle desteklenmeleri gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı