Gazete Vatan Logo

Amazon.com’u kapısına getirten Türk tasarımcı

Kızını yıkamakta zorluk çekince banyo filesini, sünnet olan oğlunu rahat ettirmek için sünnet külodunu yaratan Alirıza Alper ve eşinin kurduğu Sevi Bebe, Amazon.com’un dikkatini çekti. Sitenin Almanya kanadında ürünler satılmaya başlandı, İngiltere için de görüşmeler sürüyor.

Amazon.com’u kapısına getirten Türk tasarımcı

Petrol mühendisi Alirıza Alper, eğitimini aldığı mesleği yapamayınca birçok iş denemiş. Tıbbi cihaz satmış, ortak anten sistemleri yapmış. Alper’in biyoloji mezunu olan eşi Masume Alper de bir laboratuvarda çalışmış, ardından laboratuvar kitleri satmak durumunda kalmış. Bir firma elindeki faaliyet önlüklerini onlara vermiş. Alper çifti, bu önlükleri ana okullarına satmış ve bebek ürünleri şirketinin temelini bu adım oluşturmuş. 1991 yılında da Sevi Bebe’yi kurarak yeni işlerini resmileştirmişler. 2001’e kadar dünya markalarına üretim yapmışlar, o yıl Almanya’da fuara katılınca dünyada söz sahibi olacak bir bebek markası olma hedefiyle kulvar değiştirmişler.

Yöneticiler bizzat geldi

Sevi Bebe, sıradan bir bebek markası değil. İnovatif ve dünyada ilk olan 30’dan fazla ürünün yaratıcısı. Bebek banyo filesi, sünnet külodu, yanguru, alıştırma külodu, kiraz çekirdekli patik, bebeğin ateşi 37 dereceyi geçtiğinde ‘Ateşim var’ yazısının çıktığı alın bandı markanın ilklerinden sadece birkaçı...

Sevi Bebe’nin ürünleri dünyanın online alışveriş devi Amazon.com’un da ilgisini çekti. Alirıza Alper, “Markamızı inceleyen sitenin yöneticileri bize geldi. Ürünlerimizin farklı olduğunu ve sitede satmak istediklerini söylediler. Bize İngiltere’de şirket kurmamızı ve onun üzerinden çalışmamızı önerdiler. Bu seçeneğe birçok nedenden dolayı sıcak bakmayınca bize 3 distribütör yönlendirdiler. Almanya’da sitede ürünlerimiz satılmaya başladı. İngiltere için de görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyada taklit ediliyor

Sevi Bebe olarak en büyük şanslarının inovatif ürünler olduğunu kaydeden Alper, “Biz yeni kapıları her zaman yeni ürünlerimizle açtık. Kızımızın adını verdiğimiz şirketi kurduktan sonra banyo filesiyle işe başladık. Sonrasında piyasada eksik olan ürünleri yaptık. Bugün 400 çeşit ürünümüz var. Banyo filesi gibi ürünlerimiz dünyada taklit ediliyor. Aynı şekilde Yanguru diye bir ürün çıkardık. Bugün dünyada side carrier adı ile bütün markalar kopyaladı. ABD’ye, Çin’e ürün gönderiyoruz. Uyku tulumunu 20 ülkeye ihraç ediyoruz. Hedefimiz dünyada tanınan bir Türk markası olmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rusya en iyi pazardı

ALİRIZA Alper, en iyi müşterilerinin Rusya olduğunu, ülkedeki ekonomik krizin ardından Türkiye ile uçak krizi yüzünden bu pazarda sıkıntı yaşandığını anlattı. Alper, şöyle devam etti: “Rusya, bu savaştan beri az mal alıyor. Örneğin biz Rusya’nın en lüks hastanesine zıbın seti gönderiyoruz. Uçak krizinden sonra ‘Alamayız, başka ülkede üretip gönderin’ dediler. Biz de şimdi bunun yollarını araştırıyoruz. Kazakistan da bizim için önemli pazar ve orada da üst üste devalüasyon oldu. Avrupa kanadında Almanya en iyi müşterimiz ve orada işler iyi gidiyor.”


Sevi Bebe’nin inovatif ürünleri arasında ilk adım pantolonu da var. Dizleri ve popo kısmı destekli olan pantolon, yeni yürümeye başlayan bebeklerin canının acımaması için tasarlanmış. Markanın kiraz çekirdekli patikleri bebeklerin gaz sorununu gidermeye yönelik... Giydirmeden önce 15 dakika ısıtmak gerekiyor.

Filenin ilhamı kızları Sevi’den

Haberin Devamı

Alirıza Alper, “Eşimle çocuklarımıza karşı çok ilgili olduk. Onlar için neden bu olmasın dediğimiz ürünleri yaptık ve piyasa haklılığımızı tescil etti. Bugün dünyada kullanılan bebek banyo filesi böyle ortaya çıktı. Bir bebeğin güvenli ve rahat banyo yapmasının ne kadar zor olduğunu gördük ve ürünü yarattık” dedi.

Pet şişeden doğan sünnet külodu!

Alper çifti, sünnet külodunu 2 aylıkken sünnet ettirdikleri oğulları için tesadüfen keşfetmiş. Alirıza Alper, “Oğlumuz yüz üstü yatıyordu. Bir plastik şişeyi kestik. Deldik ve bir külota dikip bebeğe giydirdik. Üstüne bebek bezi bağladık. Bebek gene yüz üstü yattı. Çiş yaptığında çişi deliklerden beze geçti. Hiç uyanmadan sünneti atlattık. Sonra dedik bunu ürüne dönüştürelim, herkes yararlansın. Bir şekil arıyorduk. Önce yumurtayı maket bıçağı ile kestik. Sonra Hindistan cevizi devreye girdi. Yani 5-6 aylık bir uğraş sonucu sünnet külodu çıktı” dedi.