Gazete Vatan Logo

Amasra'da 725 metre derinlikte metangazı bulundu

Bartın'ın Amasra İlçesi'nde Hema Endüstri A.Ş.'nin yaptığı sondaj çalışmalarında 725 metre derinlikte metangazı bulundu. Sondaj çalışmaları kapsamında 2 bin metreye kadar inilecek




Amasra'ya bağlı Bostanlar Köyü'nde Kasım ayında başlayan çalışmalar kapsamında kurulan kulenin açılışı yapıldı. Açılışa, Bartın Valisi İsa Küçük, Emniyet Müdürü Mesut İnce, Hema Endüstri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ve çok sayılı davetli katıldı. Kuyu açacaklarını, kömür çıkaracaklarını söylediklerinde kimsenin inanmadığını söyleyen Hattat, "Bartın bölgesine `Amasra B Projesi' ile gelip `Buralara kuyu açacağız. Kömür çıkaracağız' dediğimizde bize inanmadılar. Bize inanmayanlar, ne zaman gideceğimizin hesabını yapmıştı. Kömürün yanı sıra, metangazı arama çalışmalarımızı da başlattık. 35 işçi ile 24 saat gaz arama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızın günlük maliyeti 50 bin dolar. Fakat biz bu maliyetlere rağmen çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Türkiye'de bulunan madenlerin çıkartılması gerektiğini belirten Mehmet Hattat, şöyle konuştu:

"Maden araştırmaları bugüne kadar yüzde 1 oranında yapılmış. Bu oran Irak, İran ve benzeri ülkelerde yüzde 20 oranında. Bizlerin de yeraltındaki madenlerimizi çıkartmak için bu çalışmaları aralıksız sürdürme zorunluluğumuz var."

Hattat, Amasra'da açacakları kömür ocakları için 26 Aralık'ta Çinli bir firma ile Ankara'da anlaşmaya varacaklarını, imza törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağını anlatırken, 2007'nin ilk 6 ayı içerisinde kömür ocakları için işçi alımına başlayacaklarını söyledi.

Vali İsa Küçük'e çalışmalar hakkında bilgiler veren bir mühendis ise, saat 03.00 sıralarında metan gazına rastlandığını bunun umut verici gelişme olduğunu, 2 bin metre derinliğe inildiğinde daha umut verici gelişmeler olmasını beklediklerini söyledi. Yetkililer, bölgede 3 yerde sondaj yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı