Gazete Vatan Logo

Alzheimer’a karşı ‘anı tekrarlama’ yöntemi

ABD’de bir grup araştırmacının, hastalar üzerinde yaptığı ‘anı tekrarlama’ çalışmasının, alzheimer hastalarının hafıza performansını yüzde 37 oranında artırdığı açıklandı.

Alzheimer’a karşı ‘anı  tekrarlama’ yöntemi

ABD’de bir grup araştırmacının, hastalar üzerinde yaptığı ‘anı tekrarlama’ çalışmasının, alzheimer hastalarının hafıza performansını yüzde 37 oranında artırdığı açıklandı. “Çığır açıcı” olduğu değerlendirilen bu yöntemle, oluş anında kaydedilen anılar, daha sonra alzheimer hastasına izletiliyor. 10 hasta üzerinde yapılan çalışmada elde edilen ilk verilere göre, bu yöntem hafıza performansını yüzde 37 oranında artırdı. Daily Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, ABD ordusu tarafından fonlanan çalışma, “kişisel yaşantıyla ilgili hafıza” anlamına gelen, episodik hafızayı geliştirmeye yoğunlaştı. Episodik hafıza, örneğin, bir anahtarın nerede bırakıldığı, arabanın nereye park edildiği veya yapılan bir tatille ilgili anıların depolandığı bölüme verilen isim.

Kuzey Carolina’daki Wake Forest Baptist Health araştırma hastanesinde profesör olan Robert Hampson, “Bu çalışmayla tıp tarihinde ilk kez, bilim insanları, hafıza şablonunu tanımlamayı başararak, varolan anıyı daha iyi çalışır bir hale getirdi” dedi. Çalışmaya katılan hastalardan renkli blok gibi basit bir görüntü üzerine yoğunlaşmaları istendi. Daha sonra ekran karartılıp, bir süre sonra tekrar açıldı ve 5 görüntü arasından doğru olanı seçmeleri istendi.

Haberin Devamı