Gazete Vatan Logo

Alttan ısıtma işe yaradı, yol uzuyor

Danimarkalı Danfoss, Soma’da 10 bin konutu santral suyu ile % 40 daha ucuz ısıtan projeyi hayata geçirdi. Ardından Ankara Protokol Yolu’nun altına ısıtma sistemi yaptı ve buzlanmanın önüne geçildi. Danfoss şimdi her iki sistemi de Türkiye’ye yayacak.

Alttan ısıtma işe yaradı, yol uzuyor

Türkiye’ye 2003 yılında gelen Danimarka’nın en büyük sanayi kuruluşu Danfoss, ısıtma ve soğutma sistemlerinin yanı sıra Soma’da 10 bin konutu santral suyu ile yüzde 40 daha ucuz ısıtan projeyi hayata geçirerek dikkat çekti. Danfoss’un fark yaratan bir diğer projesi ise Ankara Protokol Yolu’nun altına uyguladığı ısıtma sistemi oldu. Pursaklar-Hasköy arasındaki Protokol Yolu’nda 250 kilometrelik ısıtma kablosu kullanıldı ve buzlanmanın önüne geçildi. Danfoss şimdi hem Soma’da hem Ankara Protokol Yolu’nda uyguladığı sistemleri başka illere de yaymayı hedefliyor.

Danfoss Türkiye Ortadoğu ve Afrika Bölge (TMA) Başkanı Levent Taşkın, “Ankara Protokol Yolu’da uyguladığımız sistem, çatı yüzeyleri, yağmur dereleri ve iniş boruları, araç ve yaya yolları, otopark girişleri, rampalar, merdivenler, köprüler ve spor sahaları gibi farklı yerlerde kullanılabiliyor. Asfalt, beton, seramik gibi her türlü döşeme malzemesi altında uygulama yapılabiliyor. Sistemle kışın yürüme yollarında, alt ve üstgeçitlerde, köprü ve AVM, hastane, okul gibi garaj rampalarında buzlanma engelleniyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

750 bin TL’lik tasarruf

Yerden ısıtma sisteminin Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve Konya Torku Arena’da da uygulandığını belirten Taşkın, “Bu sayede çimler kar altında kalmadığı için yılda 750 bin TL’lik tasarruf sağlanıyor” dedi.

Şirketin Türkiye’deki faaliyetlerine de değinen Taşkın, şöyle devam etti: “2016 yılında Türkiye’de yüzde 16 büyüdük. Özellikle Temmuz 2016’dan sonra oluşan politik ve ekonomik zorluklar her sektörü olumsuz etkiledi ve tüm Türkiye için zor bir dönem geçirdik. Buna rağmen 2016 yılını büyük bir başarıyla değerlendirdik ve grubun en çok büyüyen ülkelerinden birisi olduk. 2017 yılında yüzde 18’lik bir büyüme hedefliyoruz.”

Fırsatlara bakarız

Türkiye’de satın alma fırsatlarını değerlendireceklerini belirten Levent Taşkın, şöyle konuştu: “2015 sonunda Daf Enerji’yi adık. Daf Enerji, Tuzla’da kurulu bir şirket. Sıcak kullanım suyu sağlayan bireysel ve merkezi sistemlere yönelik binalara kat istasyonları üretiyor. Sondex şirketini globalde satın aldık. Sondex’in Türkiye’de üretimi ve Sondex Tempara adındaki şirketi de mevcut. Artık bu şirkette Türkiye’de Danfoss’un ikinci üretim tesisi olarak Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Danfoss Türkiye’ye olan güvenini yaptığı yatırımlarla son 2 yılda vurguluyor.”

Haberin Devamı

Soma’da 10 bin konut % 40 ucuza ısınıyor

Dünyadaki en büyük bölgesel ısıtma sistem çözümleri sunan şirket olduklarını anlatan Levent Taşkın, şöyle devam etti: “Şehirlerin, toplu konutların, binaların bölgesel ısıtma ve sıcak su ihtiyacını tek bir merkezden karşılayan akıllı sistemleri kuruyoruz. Bunun için bir endüstri tesisinin, ya da bir jeotermal enerjinin ya da bir enerji üretim tesisinin atık ısını çevrime sokarak ve değerlendirerek, tüm bir şehri, kasabayı veya semti hem ısıtıp, hem de sıcak suyunu sağlayacak ürünlerle yüzde 40 tasarruflu ve çevreye atılan karbondioksit oranını yüzde 60 azaltan çözümler sunuyoruz. Bugün Kopenhagen şehri, Aurus kasabası, Çin’de birçok şehir, Rusya ve kuzey ülkelerinde bir çok şehir bizim ürünlerimizle bölgesel ısıtılmaktadır. Türkiye’de de ilk büyük bölgesel ısıtmayı Soma’da başlattık. Soma’da 10 bin konut yüzde 40 daha uygun maliyetle ısınıyor. Belediyeler de çok ilgi gösteriyor. Belediyelerle görüşüp devam etmek istiyoruz. Burada ciddi fırsatlar olacak. İstanbul Teknopark’ta da bölgesel ısıtmayı başlattık. Bölgesel ısıtma çözümünü şimdi Türkiye’ye yaymak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Elektrikli motorların hızını kontrol ederek yüzde 30-60 tasarruf imkanı sunduklarını belirten Taşkın, bu alanda dünyada en büyük ikinci şirket olduklarını vurguladı.

69 ülkeyi yönetiyor

Levent Taşkın, 69 ülkede Danfoss’un ısıtma, soğutma, drives (motor kontrol) ve power solution (hidrolik güç ve kontrol çözümleri) olarak 4 farklı alanını yönetiyor. Ayrıca Danfoss’un satın aldığı Vacon, DAF ve Sondex şirketlerinin faaliyetlerini de Taşkın üstlendi.