Gazete Vatan Logo

Altında düşüşe oynayan Kapalıçarşı diken üstünde

Rekor kıran altın fiyatları yatırımcısının yüzünü güldürüyor ama..

Ancak fiyatlardaki yükseliş Türkiye’de altın piyasasının kalbi olarak bilinen Kapalıçarşı’da tedirginlikle izleniyor. 930 dolar seviyelerinden itibaren altında düşüşe oynayan çok sayıda Kapalıçarşı esnafı tetikte. Büyüklerden birinin her an iflas edebileceği konuşuluyor

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları her geçen gün yeni rekorlara imza atıyor. Altının ons fiyatı dün de 12.6 dolar (yüzde 1.15) artarak 1111.65 dolarla yeni zirvesine çıktı. Böylece altın fiyatlarında bu yıl yaşanan artış yüzde 26.58’e ulaştı. Haftasonu yapılan G-20 toplantısından “Teşviklere devam” kararı çıkması, doların yurtdışında gerilemesine neden oldu. Euro/dolar paritesinin 1.50 seviyesini de aşması, altın fiyatlarını yeni zirvesine taşıdı.

Altın fiyatlarında yaşanan ralli altına yatırım yapanların yüzünü güldürürken Türkiye’de altın piyasasının kalbi olarak görülen Kapalıçarşı’da ise esnaf diken üstünde. Altının ons fiyatının 930 dolar seviyelerine tırmanmasının ardından sürekli fiyatların düşüceğine oynayan Kapalıçarşı esnafı, peş peşe gelen rekorların ardından büyük miktarda zarar etti.

Düşüşe nasıl oynadılar?

Kapalıçarşı’da 10 kişiden 8’inin altında düşüşe oynadığına dikkat çeken uzmanlar, yükselişin bir türlü durmamasının ardından morallerin bozulduğu ve altın fiyatlarında tırmanışın sürmesi halinde iflas haberlerinin gelebileceğini söyledi.

Altın fiyatlarındaki ralli özellikle açığa satış yapan Kapalıçarşı’da esnafını vurdu. Altının ons fiyatının 930 dolar seviyelerini aşana kadar yükselişi suni bulan ve bu seviyeden sonra düşüşe geçeceğine inanan Kapalıçarşı esnafı, yüklü miktarlarda açığa altın satışı yaptı. Açığa satış işlemi ise şu şekilde yapıldı:

Kapalıçarşı’da perakende ya da altın imalatı işi yapan esnaf, ekran üzerinden yani internetten FX işlemi yapan sitelerden yurtdışı borsalarda açığa altın satışı gerçekleştirdi. Fiyatların yükselmeye başlamasının ardından açığa satış yapan çok sayıda esnafın açık pozisyonunu kapattığı belirtiliyor. İnternet üzerinden yapılan açığa satışlarda fiyatların yükselmeye devam etmesi işlemi, yapanların yatırdıkları teminatlara ek olarak yeni teminat yatırmasına da neden oluyor.

Kapalıçarşı’da açığa satış yapan bir diğer kesim ise altın toptancıları. Anadolu’daki müşterilerinden “altın satışı” emri alan toptancılar, emri miktarı artırarak yerine getirdi. Çünkü toptancılar fiyatların düşmesi halinde daha ucuz bir değerden sattıkları altınları geri koyabileceklerini düşündü. Bu işlemi bir örnekle anlatalım:

Kapalıçarşı’da toptan altın işlemi yapan bir esnafa Anadolu’daki müşterisi 3 kilo altın satmak istediğini söylüyor. Satış emri verilen 3 kilo altın 1 gün sonra İstanbul’a geliyor. Ancak fiyatların düşeceğini düşünen toptancı, 3 kilo yerine 5 kilo altın satışı gerçekleştiriyor. Ancak fiyatlar artınca fazladan sattığı 2 kilo altın toptancının zarar hanesine yazılıyor. Kapalıçarşı’da zarara neden bir diğer işlem ise konsinye altınlar üzerinden yapıldı.

1.070 dolara kadar sattılar

Kapalıçarşı’daki bazı kuyumcuların vitrininde bulunan altınlar kendilerine ait değil, konsinye. Yani altınları vitrinine koyan kuyumcu bu altınlar sattıkça parasını ödüyor. Altın fiyatlarının düşeceğine inanan konsinye çalışan bazı kuyumcular, bu altınları külçe haline dönüştürüp satış yapıyor. Fiyatlar rekor seviyelere tırmanınca da yapılan satışlar esnafın kara kara düşünmesine neden oluyor. Kapalıçarşı esnafının altının ons fiyatının 1.070 doları da aşmasının ardından “Düşüş olmayacak” fikrine sahip olmaya başladığı kaydediliyor.

Düğünde çeyrek altın takmak bile artık büyük külfet

DüĞün ve sünnet gibi törenlerde çeyrek altın Türk halkının en fazla rağbet gösterdiği hediye türüydü. Fiyatların rekor seviyelere tırmanmasının ardından çeyrek altın bile artık hediye vermek isteyenler için çok “pahalı” duruma geldi. Yılbaşında 70 lira olan çeyrek altının fiyatı dün 87 liraya ulaştı. Yani çeyrek altın yılbaşından bu yana 24.28 değer kazandı. Fiyatların yükselmesiyle vatandaşların altın almadığına söyleyen kuyumcular, “Satmak isteyenler şu anda beklemede. 52.45 lira olan gram altının 55 lira olmasını bekliyor. Yükselişin süreceği yorumları satışları erteliyor” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı