Gazete Vatan Logo

Altın yeni rekoruna koşuyor

İtalya batıyor korkusu altına rekor kırdırdı

İTALYA’YA sıçrayan borç krizi, Avrupa piyasalarını tehdit ediyor. Kriz dönemlerinde güvenli liman olarak görülen altının ons fiyatı dün 1.586 dolarla rekor seviyeye çıktı. ABD Kongresi’nde sunum yapan Fed Başkanı Ben Bernanke ise piyasaların ateşini aldı. Bernanke, “Krizi önlemek için yeni önlemler almaya hazırız” açıklaması yaptı. Bernanke’nin yeni teşvik paketi sinyali vermesi, olumlu tepki aldı

Avrupa’daki borç krizinin İtalya’ya sıçrayacağı korkuları uluslararası piyasalarda altına rekor seviyelere taşıdı. Kriz dönemlerinde “güvenli liman” olarak görülen altının ons fiyatı dün 1.586 dolarla tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Temmuz ayı başından bu yana soluksuz yükselen altının ons fiyatı 1 Temmuz’dan bu yana yüzde 6.87 değer kazandı. Altın fiyatları Kapalıçarşı’da da rekor seviyelere tırmandı. Cumhuriyet Altını 562 TL’ye çıktı.

Önceki gün sert düşen Avrupa borsaları dün bir miktar toparlandı. Borsalarda yüzde 1 civarında yükselişler oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) da günü yüzde 0.91’lik artışla 63.261 puandan tamamladı.

Bankacılar gün içinde Türkiye’nin iç dinamikleri nedeniyle TL’nin diğer gelişmekte olan para birimlerinden olumsuz yönde bir miktar ayrıştığını söyledi.

Bernanke’den destek

Çin’de dün sabah açıklanan güçlü büyüme verisinin piyasaları rahatlatmasıyla euro, dün dolar karşısında yükselişe geçti. Önceki gün 1.3850 seviyelerine kadar inen euro/dolar paritesi yeniden 1.41’in üzerine çıktı. Paritedeki artışta İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, kemer sıkma tedbirlerini içeren paketin güçlendirileceğini ve Cuma’ya kadar parlamentoda onaylanacağını söylemesinin yanında ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke’nin parasal gevşemeye devam edileceğinin sinyalini vermesi de etkili oldu.

Dolar/TL’nin ağırlıklı olarak euro/dolar paritesine paralel hareket ettiğini söyleyen bir bankanın döviz masası yetkilisi, “Ancak diğer gelişmekte olan piyasalara göre biraz ayrıştık. Cari açık halen yabancı yatırımcı için dert olmaya devam ediyor. Ayrıca piyasada fazla likidite de yok. Merkez Bankası’nın döviz alım ihalesine de 2 gündür teklif çok az geliyor. Dolayısıyla yabancı girişi çok az. Kur dar bantta hareket ediyor ancak likiditenin düşmesi iyi değil, büyük hareketlere neden olabilir” dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke ekonomide zayıflamanın sürmesi ve enflasyonun daha düşük seyretmesi durumda Fed’in para politikasını daha fazla gevşetmek konusunda hazır olduğunu söyledi.

ABD Kongresi’nde sunum yapan Fed Başkanı Ben Bernanke, Fed’in daha fazla menkul kıymet satın alımı şeklinde yeni teşvik programları açıklayabileceğini belirtti.

Ekonomide zayıf seyrin devam etmesi durumunda Bernanke, “Yeni önlemler almaya hazırız. İş gücü piyasasında zayıf görünüm halen devam ediyor. Ekonomik toparlanmanın zayıf kaldığı ve bunun bu şekilde devam etmesi halinde yeni önlemler alabiliriz. Ekonomide desflasyonist riskler geri dönebilir ama Fed’in ekonomiyi desteklemek üzere ek araçları var” dedi.

İtalya’nın CDS’leri rekor seviyeye çıktı

Avrupa’nın borç sorunlarına yönelik artan endişelerle Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) son

1 yılın en yükseği olan 200 baz puanı aştı. Yunanistan CDS’i 99 baz puan yükselerek 2.425 baz puana, İspanya CDS’i 24 baz puan artarak 370 baz puana, İtalya’nın 5 yıllık CDS’i 25 baz puan artışla 325 baz puana yükseldi.

İtalya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi 1997’den bu yana ilk kez yüzde 6’nın üzerine çıktı.

Fitch, İtalya’nın kredi notu üzerindeki temel risk unsurunun beklenenden zayıf büyüme ve yüksek borçlanma maliyeti olduğunu bildirdi.

İtalya, 1.6 trilyon euroluk (2.23 trilyon dolar) borcuyla Avrupa’nın en büyüğü konumunda bulunuyor, dünyada ABD ve Japonya’nın ardından 3. sırada yer alıyor. Bu GSYS’nin yüzde 120’sine denk geliyor.

3Almanya ve Fransa’nın, borç krizindeki PIIGS olarak adlandırılan İrlanda, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İtalya’dan 1 trilyon 612 milyar dolar alacağı bulunuyor. Bu durum AB’nin iki dev ekonomisini korkutuyor.

İflasın faturası 700 milyar euro

İkinci yardım paketiyle birlikte Yunanistan’ın kurtarma maliyetinin 220 milyar euroya ulaşacağı belirtilirken, Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya’nın iflası söz konusu olursa bunun maliyetinin 700 milyar euroyu bulabileceği ifade ediliyor. Ekonomistler, Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (EFSF) krizi çözmek için yeterli olamayabileceğini belirtiyor. Avrupalı yetkililer, gelecekteki krizlere karşı EFSF’nin 700 milyar euro tutarındaki acil durumlar için ayrılan daimi fonunun 1.5 trilyon euroya çıkarabileceğini tartışıyor.

En büyük zararı Fransız bankaları görecek

Fransız bankaları, ellerinde bulunan 392.6 milyar dolarlık İtalyan kamu ve özel sektör borcu nedeniyle büyük bir riskle karşı karşıya bulunuyor. Bu miktar Alman kreditörlerin ellerinde bulundurduklarının iki katından fazlasını oluşturuyor. BIS’e göre, yabancı bankaların elinde bulunan İtalyan borçlarının yaklaşık yüzde 45’i Fransız finansal kuruluşlarında bulunuyor. BNP Paribas ve Credit Agricole’ün de içinde bulunduğu Fransız bankaları, Euro Bölgesi’nin en borçlu ülkelerinden İtalya nedeniyle çok büyük risk taşıyor.

Tasarruf paketi Cuma günü onaylanır

İtalya Maliye Bakanı Giulio Tremonti de İtalya’nın bütçe açığını düşürerek 2014 yılında dengeye kavuşturmayı amaçlayan 40 milyar euroluk (64 milyar dolar) plana ilişkin olarak, planın, 15 Temmuz’da parlamentodan geçebileceğini söyledi. Tremonti, hükümetin, “kriz geçer geçmez” daha fazla devlet varlığını satmayı planladığını da ifade etti.

Haberin Devamı