Gazete Vatan Logo

Altın ve enerji açığı tetikledi

Cari açık Ocak’ta enerji ve altın ithalatıyla 7.1 milyara ulaştı. Bu yıl petrol, altın, iç talep ve turizm gelirleri açığın kaderini belirleyecek.

Altın ve enerji açığı tetikledi

Cari açık Ocak’ta geçen yılın aynı dönemine göre 4 milyar 402 milyon dolar artışla 7 milyar 96 milyon dolara ulaştı ve beklentileri aştı. 12 aylık cari açık 51.6 milyar dolarla Mayıs 2014’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı. Beklentiler açığını 6.8 milyar dolar çıkması yönündeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) açıklamasında, “Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 4.5 milyar dolar artarak 7.6 milyar dolara ve birincil gelir dengesi açığının 82 milyon dolar artarak

479 milyon dolara yükselmesi etkili oldu” denildi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Cari dengenin enerji ithalatında artışa karşılık, altın ticaretindeki lehte baz etkisi ve büyümedeki olası yavaşlama ile 2018 yılı sonunda 52 milyar dolar açık vermesini bekliyoruz. Ancak riskler yukarı yönde” değerlendirmesini yaptı.

Beklenti 55 milyar $

Halk Yatırım Araştırma Direktör Banu Kıvcı Tokalı da yıllık cari açıktaki hızlanmanın ilk çeyrek boyunca devam edebileceğini kaydetti. Tokalı, yılın ilk çeyreğinde yıllık açıktaki genişlemenin devam etmesini ve 55 milyar dolara yükselmesini beklediklerini aktararak ancak baz etkisinin azalan olumsuz etkisiyle yıl sonuna ait 48 milyar dolar düzeyindeki açık tahminlerini koruduklarını bildirdi. Yıllık cari açıktaki hızlanmada altın ve petrol ithalatının önemli etkisinin bulunduğuna dikkati çeken Tokalı, “Ağustos 2017’de pozitif bölgeye geçen 12 aylık kümülatif bazda çekirdek cari denge, Ocak’ta 5.9 milyar dolarlık açığa işaret ediyor ancak yine de Ocak 2017 sonundaki 10.7 milyar dolarlık açık düzeyine göre daha ılımlı kalıyor” dedi.

Haberin Devamı

Cari dengede önümüzdeki dönemde, petrol fiyatları, turizm gelirleri, iç talep ve altın ithalatının seyri belirleyici olacak. Bu yıl enerji maliyetlerinin cari açığa yükseltici etkisinin, turizm gelirlerindeki yükseliş, geçen yıl yüksek seyreden altın ithalatında yavaşlama ve dış talepte artışın dengelemesi bekleniyor.