Gazete Vatan Logo
Magazin Altın Koza’ya rekor başvuru

Altın Koza’ya rekor başvuru

22. Uluslararası Altın Koza Film Festivali, 14-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde bu yıl 58 filmle başvuru rekoru kırılırken 16 dalda 876 bin TL ödül dağıtılacak.

Altın Koza’ya rekor başvuru

Türkiye’nin en önemli film festivallerinden olan ve Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 22. Uluslararası Altın Koza Film Festivali, 14-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde bu yıl 58 filmle başvuru rekoru kırılırken 16 dalda 876 bin TL ödül dağıtılacak. Bu yıl ünlü yönetmen Ümit Ünal’ın jüri başkanlığını yaptığı festivalin Cannes gibi uluslarası alanda etkin, sinemaya yön veren bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.

Festivalin dünya çapında kabul görmesini hedefleyerek çalıştıklarını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Bu yıl 22. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ne büyük önem veriyoruz. Türk sinemasının çıtası yükseldikçe bizim festivalin de önemi artacak. Altın Koza’nın Cannes gibi dünya sinemasında kabul görmesini istiyoruz ve ona göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

876 bin TL ödül

Bu yıl 58 filmle başvuru rekoru kırıldığını kaydeden Sözlü, “Bu yıl Adana konulu bir senaryo yarışması da açtık. Yarışmanın birincilik ödülü 40 bin TL. En iyi film 350 bin TL, en iyi kadın ve en iyi erkek oyuncular 20 bin TL ödül alacak. Yılmaz Güney özel ödülümüz ise 50 bin TL olacak. Festival kapsamında 16 dalda toplam 876 bin TL ödül dağıtılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hüseyin Sözlü, önceki yıllarda Bir Zamanlar Anadolu, Kış Uykusu gibi birçok filmin Türkiye premierinin Altın Koza’da yapıldığını hatırlattı. Bu yıl da Ceyda Ateş, Erkan Can, Ezel Akay ve Adanalı oyuncuların yer aldığı Adana İşi filminin Türkiye galasının da festivalde yapılacağını belirten Sözlü, festivale dünya yıldızlarını çağırmadıklarına değindi. Sözlü, “Çünkü birkaç yüz bin dolar para verip onları davet etmek istemedik. Festivalimiz bir gün Cannes gibi olduğunda o yıldızlar zaten kendileri gelecek.”

Senaryolar Adana için yarışacak

22. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde bu yıl ‘Adana’ Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması’nın birincisi de gerçekleştirilecek. Senaryo Yarışması’nın Jüri Başkanı ünlü yönetmen Erden Kıral. Jüride yer alacak diğer isimler ise yazar, yönetmen ve senarist Füruzan, yazar, yönetmen, senarist Işıl Özgentürk, Adanalı yazar Muzaffer İzgü, yapımcı Abdurrahman Keskiner.

Haberin Devamı

Ön jüri ise senarist, oyuncu Faruk Karaçay (Senaryo Yazarları Derneği Üyesi), senarist, yönetmen Hakan Haksun (Senaryo Yazarları Derneği Üyesi), Altın Oran Sanat Derneği Kurucusu, yazar, fotoğrafçı ve Uluslararası Fotoğraf Federasyonu ödüllü üye sanatçısı Dr. S. Haluk Uygur’dan oluşuyor. Senaryo Yarışması’nın son başvuru tarihi 18 Ağustos.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü: “Türkiye’nin önemli kültür sanat etkinliklerinden biri olan festivalimizde birbirinden önemli sanatçılarımız bizlerle bu heyecanı yaşayacak. Sinemayı ve sinemacıları desteklemek amaçlarında olan festivalimize her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgi ve katılım bekliyoruz” dedi.