Gazete Vatan Logo
Magazin Altın Koza’dan soğuk savaş çıktı!

Altın Koza’dan soğuk savaş çıktı!

twitter’da ağır bir dille protesto etti

Yönetmen Zeki Demirkubuz, festivalde yarışan filminin iki kategoride ödül almasını twitter’da ağır bir dille protesto etti: Bu filmleri kendilerini jürilik yapsın diye çektiğimi zanneden gerzeklerden çok sıkıldım.

Ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, festivalde yarışan “Yeraltı” filminin sadece Yardımcı Kadın Oyuncu (Nihal Yalçın) ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ (Engin Günaydın) kategorisinde ödül almasını Twitter’da yazdığı mesajla protesto etti. Festival jürisini eleştiren Demirkubuz, “Bu filmleri kendileri jürilik yapsın diye çektiğimi zanneden gerzeklerden çok sıkıldım artık. Bundan sonra Türk festivallerinde yarışmak yok.” dedi. Demirkubuz’un bu söylemi, köşe yazarlarının yazdığı yazılar ile eleştirmenlerin görüşleri ise Demirkubuz’un jürideki Nuri Bilge Ceylan etkisi yüzünden ödül alamadığı söylentilerine yol açtı. Jüride Ceylan’ın İklimler, Üç Maymun ve Bir Zamanlar Anadolu’da filmlerinin yapımcısı Zeynep Özbatur’un bulunması da bu iddialara zemin hazırladı.

- Şenay Aydemir: (Radikal): Zeki Demirkubuz’un ‘yok sayılması’ gibi bir durumu anlamlandırmak ise hayli güç tabii. ‘Yeraltı’nın Altın Koza’dan neredeyse ‘eli boş’ dönmesinin nedenlerini anlayabilmek için İstanbul Film Festivali’nde gösterildiği ve vizyona girdiği dönemlerde yapılan tartışmalara, hatta daha öncesine gitmek gerekiyor belki de...

Ceylan’ın etkisi

- Ahmet Hakan:
(Hürriyet): Dedikodular gırla. Biraz kulak kabartan bile şu ‘top’ dedikoduyu işitebiliyor: Nuri Bilge Ceylan’ın jüride etkisi vardı. Bu yüzden Ceylan’ın sevmediği iki isim, Zeki Demirkubuz ve Yeşim Ustaoğlu ödül alamadı.

Normal değil

- Alper Turgut:
(Cumhuriyet): Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerinin yapımcısı jüride. Zeki Demirkubuz’un filminde de ‘Ankara Sıkıntısı’ gibi Ceylan’a göndermeler var. Bu da malumun ilanı gibi bir durum. Babamın Sesi filmini beğenmiştim ama filmin en iyi senaryo ve en iyi film ödülü var. Ortada yönetmen, oyuncu, kurgu, yok ama ‘En İyi Film’ olabiliyor. Bu normal değil bence. Zeki Demirkubuz diğer dallarda da öbür filmlerden foto-finish’le de olsa önde olduğunu düşündüğüm bir film yapmıştı.

Rakibi yoktu

- Hasan Saltık: (Altın Koza Jüri Üyesi): Jüriyi kimse etkileyemez. Zeki Demirkubuz’un birincilik için seçeneklerimizde tartışması olmadı. Bütün jüri üyelerinin ilk iki favorisi Gözetleme Kulesi ve Babamın Sesi’ydi. Dolayısıyla otomatikman gündemden düştü. Eğer birinin hakı yendiyse ‘En İyi Müzik’ dalında Saki Çimen’in (Ateşin Düştüğü Yer) hakkı yenmiştir. Tek müzik onundu ama filmlerde müzik olmadığından rakibi yoktu.

“Nuri Bilge Ceylan’a gönderme yaptı”

“Yeraltı” filminde Serhat Tutumluer tarafından canlandırılan ödüllü roman yazarı karakteriyle, Demirkubuz’un Nuri Bilge Ceylan’a bir gönderme yaptığı iddia edilmişti. Filmde sık sık sözü geçen ödüllü “Ankara Sıkıntısı” romanının adının, Nuri Bilge Ceylan’ın “Mayıs Sıkıntısı” adlı ödüllü filmini hatırlatması, filmin ana karakteri Muharrem’in, bir sahnede yazara “Git Oscarmı, Nobelmi, ne alacaksan al” demesi (Nuri Bilge Ceylan daha önce iki kez Türkiye’nin Oscar aday adayı oldu) bunlara sebep olarak gösterilmişti. (Zehra ÇENGİL / VATAN)

Haberin Devamı