Gazete Vatan Logo

Altın kalpli mühendis Sercan’la gururlandık

Uganda’da Bukalasi köyüne giden Türk mühendis, köylülerle yaya köprüsü yaptı. Doğal, yerel ve geri dönüşüm malzemeleriyle inşa edilen köprü sayesinde çocuklar okula nehri geçmeden ulaşıyor.

Altın kalpli mühendis Sercan’la gururlandık

İngiltere, İtalya, Avusturya’dan Uganda’ya giden uluslararası gönüllü mühendisler, bir Türk mühendisin ekip liderliğinde Uganda’da Elgon Dağı eteklerindeki Bukalasi köyü sakinlerine köprü yapmayı öğretti ve onlarla imece usulü yaya köprüsü inşa etti.

Uluslararası Köprü Mühendisliği Birliğinin (IABSE) ve “Bridges to Prosperity” adlı uluslararası yardım örgütünün iş birliği ile Uganda’da Bududa bölgesinin Bukalasi köyüne inşa edilen Namawukulu yaya köprüsünün yapım ekibine Türk mühendis Sercan Durukan proje liderliği yaptı. Durukan, “Dokuz gönüllü vardı. Gönüllülerin 5’i İngiltere’deki bir firmadan geldi. Projenin yarısı onlar tarafından finanse edildi. İtalya’dan 2 mühendis, Avusturya’dan 1 mühendis geldi. Türkiye’den ben katıldım ve ekip lideri olarak görev yaptım” dedi. Köy halkından büyük bir misafirperverlik ve ilgi gördüklerini dile getiren Durukan, projeyi yerel halk arasından seçilen yaklaşık 20 işçi ile yaptıklarını, ağır yükleri taşırken ise insan zincirleri kurarak günlük 11 saatlik bir çalışma ile 2 haftada köprüyü tamamladıklarını belirtti. Uganda’daki Bukalasi köyü gibi izole kalmış yerleri kalkındırmak için yaya köprüleri inşa etmenin önemine dikkati çeken Caner, “Orada bulunan tahtalar, halatlar değerlendiriliyor. Mesela bu bir asma köprü. Orada birkaç tane araba jantı bulundu ve halatlar janttan geçirildi. Köprü yapılırken çok az modern malzeme, olabildiğince doğal ve geri dönüşüm malzemeleri kullanıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı