Gazete Vatan Logo

Altın ısrarı Vali’yi kızdırdı

Gökçeada’da altın bulduğunu açıklaması Vali Güngör Azim Tuna’nın tepkisini çekti

Maden Tetkik Arama’nın (MTA) Gökçeada’da altın bulduğunu açıklaması Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’nın tepkisini çekti. Tuna, MTA Bölge Müdürü Ali Altınay’a, “Biz Gökçeada’da turizmi geliştirmeye çalışıyoruz, ’organik ada’ diyoruz. Siz de madenci sokmaya çalışıyorsunuz” dedi. Vali’nin çıkışı adalıları mutlu etti

ÇANAKKALE’deki İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün bölgede yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Kuzeybatı Anadolu Bölge Müdürü Ali Altınay Gökçeada’da altın rezervi tespit ettiklerini açıkladı. Toplantıya Başkanlık eden Vali Güngör Azim Tuna, “Yapmayın, her şeyi bulup çıkarmak zorunda değilsiniz. Onlar bizim zaten, yerinde dursun. Biz Gökçeada’da turizmi geliştirmeye çalışıyoruz, ’organik ada’ diyoruz. Siz de madenci sokmaya çalışıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. VATAN’a konuşan Vali Tuna, Gökçeada’nın organik ve turizm dokusuna zarar verilmemesi için bir ikaz yaptığını dile getirirken, adaya organik tarımı getiren ünlü girişimcilerinden Nusret Avcı ise “Altın aramaya be bizler ne de Başbakan Erdoğan izin vermez” dedi. İşte altın tartışmasında tarafların söyledikleri:

‘Organik tarım için ikazdı’

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna : “Gökçeada’da altın bulunduğunu öğrenmemiz bizi şaşırttı. MTA’nın Gökçeada’da altın bulunduğunu söylemesine benim verdiğim tepki sadece tüm diğer faktörlerin değerlendirilmesi gerektiği gerçeğinden yola çıkarak verilmiş bir tepkidir. Çanakkale altın yönünden zengin bir bölge ve çalışmalarına devam eden arama ruhsatlı şirketlerimiz de var. Ancak Gökçeada başka açıdan çok büyük potansiyelleri olan bir bölge. Turizm potansiyeli, organik tarım ve eko turizm potansiyeli çok yüksek. Elbette devlet ne kadar zenginliğimiz varsa bulacak ve ortaya çıkaracak ve ekonomiye kazandıracak ancak bunun bir planlama dahilinde ve Gökçeada’nın organik ve turizm dokusuna zarar verilmeden yapılması gerekiyor. Verdiğim tepki yapılacak araştırmanın çevresel etkilerinin değerlendirilmesi gerektiği, turizm açısında uluslar arası değerinin ön planda tutulması, organik tarım ve doğal yapısının muhafaza edilmesi gerektiği yönünde yapılan bir ikazdı.”

‘Asla izin vermeyiz’

- Gökçeada Ekolojik Tarım Komisyonu Üyesi Nusret Avcı (72): “Gökçeada Türkiye’nin gurur adasıdır. Adamızın en büyük atılımları turizm, eko turizm ve organik tarım konusunda oldu. Gökçeadalı girişimciler olarak bizim amacımız katıldığımız tarım fuarlarında da karşılaştığımız gibi, örneğin Sicilya Adası’ndaki girişimciler gibi, organik tarıma yönelik yüze yakın stand kurabilmek. Daha önce Marmara Adası’nda da mermer çıkmıştı ve bilinçsizce yapılan çalışmalar dolayısıyla adaya giden kalmadı, potansiyelini yitirdi. Adamızda altın olsa bile siyanür ya da doğaya zarar verebilecek altın arama yöntemleriyle adamızın doğal yapısının bozulmasını asla kabul etmeyiz. Yeni bir Bergama krizi olmasını istemiyoruz ve doğayı yok ettiğini bildiğimiz altın arama teknikleriyle doğasıyla ön plana çıkan adamızın dokusunun bozulmasına ne biz ne de daha önce adamıza üç kez gelen ve adamıza havalimanı yaptıran Sayın Başbakan Erdoğan’ın izin vermeyecektir. Valimizin yanındayız.”

Haberin Devamı