Gazete Vatan Logo

Altın fiyatları yükselişe geçti! Çeyrek altın tavan yaptı

Altın fiyatlarındaki hareketlilik sürüyor. Bayram tatili çıkışında altın fiyatlarındaki yükseliş göze çarpıyor. Peki çeyrek altın kaç lira oldu? Yatırımcıların ilgi ile takip ettiği altın fiyatlarındaki son durum haberimizde yer alıyor...

Altın fiyatları yükselişe geçti! Çeyrek altın tavan yaptı

Altın fiyatları bu günlerde yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam ediyor. Bayram tatili sonrasında bu sabah borsanın açılması ile beraber altın fiyatlarındaki yükseliş göze çarptı. Düğün sezonunda hediyelik alacak olan vatandaşların ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatları ve çeyrek altın fiyatlarındaki son durum haberimizde yer alıyor. İşte 24 ayar has altın, 22 ayar bilezik, cumhuriyet altını, tam altın, yarım altın ve çeyrek altın fiyatlarında son gelişmeler ve Kapalıçarşı'da işlem gördüğü fiyatlar...

Kapalıçarşı'da 24 ayar has altının gram fiyatı 125,79 liradan, 22 ayar bilezik 114,76 liradan, cumhuriyet altını 838,00 liradan, tam altın 850,62 liradan, yarım altın 411,47 liradan çeyrek altın ise 205,73 liradan işlem görüyor...

Amerikan doları 2,9755 liradan, Euro 3,3225 liradan işlem görüyor...

Altın yükselişe geçti

Altın, ABD Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası toplantıları öncesi iki haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

Altın, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) politika yapıcılarının bu haftaki toplantıları öncesi, iki haftayı aşkın sürenin en düşük kapanışından yükseldi.

Haberin Devamı

Spot altın, Cuma günü ons başına 1,310.35 dolar ile 31 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışını yaptıktan sonra, yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 09:38'de 1,314.52 dolara çıktı. Metal geçen hafta yüzde 1.3 düşerken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD'de tüketici fiyatları endeksinin beklenenden daha hızlı artmasının ardından Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Altın, yatırımcıların dünyanın en büyük merkez bankalarının muhtemel politika görünümlerine ilişkin tartışmalar ile birlikte, bu yılın ilk yarısındaki kazançlarının bir kısmını geri verdi. Hedge fonları, Fed'in bu haftaki toplantısında faiz artırımı olasılığının yalnızca yüzde 20 seviyesinde kalması ve Aralık ayında faiz artırımı olasılığının yüzde 50 seviyesinin üzerinde olmasına karşın altından çıkıyor. Spekülatörler, altının yükseleceği beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısında üç ayı aşkın sürenin en hızlı azalışını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., Pazartesi günkü bilgilendirme notunda, "TÜFE verisinin Eylül ayında Fed'in faiz artırımına gitmesi için yeterli olduğunu düşünmüyoruz, ancak Aralık ayı için artırımının masada kalmasını sağladı" dedi.

Dolar için kritik hafta!
Piyasalarda tüm dikkatler ABD Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası`nın bu haftaki toplantılarına çevrildi. Geçen hafta 3 lira sınırına dayanan Dolar/TL, yeni haftaya 2.97 seviyesinden açılış yaptı. Euro/TL ise 3.32`den işlemde.
Küresel piyasalarda tüm dikkatler ABD Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantılarına çevrildi. Bayram tatilinde 3 lira sınırına dayanan dolar/TL, sonrasında gevşeyerek haftayı 2.97-2.98 seviyesinde tamamlamıştı.
Dolar/TL yeni haftaya ise 2.97 seviyesinden açılış yaptı.
Euro/TL ise 3.32'den işlem görüyor.
Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2.98, euronun satış fiyatı ise 3.33 lira olmuştu.
Milli maden veri bankası geliyor
Enerji yatırımcısı uzun süredir beklediği veri bankasına kavuşuyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Yerli Kaynakları Ekonomiye Kazandırma’ hamlesi milli maden veri bankası ile taçlanıyor. Maden arama ve araştırma faaliyetleri esnasında üretilen her türlü sondaj karotu, kırıntı örnekleri, jeolojik örnekler ve bu örneklere ait tüm analiz, harita ve diğer bilgiler maden veri bankası olarak tanımlanan Karot Bilgi Bankası’nda depolanacak.
Tüm veriler yeni kurulacak bağımsız değerlendirme kurumu tarafından uluslararası standartlara uygun şekilde raporlanacak. Böylece Türkiye’deki madenler ile ilgili bilgiye ulaşma kolaylığı sağlanmış olacak. Böylece aynı bölgede tekrar arama ve sondaj faaliyetlerinin önüne geçilecek. Bu da yatırımcıları büyük bir maliyetten kurtarırken, hazır veriler adeta teşvik rolü üstlenecek. Star'da yer alan habere göre uzun süredir raporlama için yurt dışına aktarılan kaynaklarda ülke ekonomisine kalacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Meclis’ten geçirerek yasalaştırdığı ve hazırlıkları son aşamasına gelen iki ayaklı sistem şu şekilde çalışacak:
1- UMREK (Ulusal Madenlerde Rezerv ve Kaynak Raporlama Sistemi): UMREK ile bir maden sahasında yapılan maden arama ve işletme faaliyetlerine ait (Sondaj, analiz, test vb) ulusal standartlara uygun bir maden raporlama standardı geliştirilecek. Dünyada belli ülkeler bu alanda raporlama yapıyor. Raporlama sonuncunda ortaya çıkan sonuç yatırımcı için kesin veri sayılıyor. Ortaya koyulan raporun da kurum için bağlayıcılığı oluyor. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen firmalar, Avustralya, Kanada, Şili, AB, Rusya, Güney Afrika ve ABD’li bu kurumlardan rezerv raporlarını alarak yatırımlarını şekillendiriyor. Bağımsız Kurul tarafından hazırlanacak bu raporlar finans kurumları, bankalar tarafından kabul edilecek.
2- TÜRKİYE YERBİLİMLERİ VERİ VE KAROT BİLGİ BANKASI (TÜVEK): Maden arama ve araştırma faaliyetleri esnasında üretilen her türlü sondaj karotu, kırıntı örnekleri, jeolojik örnekler ve bu örneklere ait tüm analiz, harita ve diğer bilgiler modern arşiv ve bilgisayarla donatılmış Karot Bilgi Bankası’nda saklanacak. Türkiye’de herhangi bir yer maden yatırımı yapmak isteyen bir firma öncelikle o bölgede sondaj yapıyor. Özel yada kamu tarafından yapılmış her sondajın numunesi bankada saklanacak.
MADEN BORSASININ ALT YAPISI KURULUYOR
Umrek ile mühendislere gerekli eğitimler verilerek raporlama yapmaları sağlanacak. UMREK’in kurulması ile mühendislere yeni iş imkanı, yatırımcılara doğru bilgi ve maden sektörünün gelişmesine imkan sağlanacak. Ayrıca Türkiye’de maden borsasının kurulmasının alt yapısı kurulmuş olacak.

Haberin Devamı